« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Digitalizarea în domeniul notarial – un proces ireversibil
30.10.2020 | Costin BURDUN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Costin Burdun

Costin Burdun

Actuala criza sanitara ne arata faptul ca digitalizarea este posibila in cele mai diverse domenii, ceea ce lipseste in cele mai multe dintre situatii fiind, de fapt, o motivatie suficient de puternica. Criza a fost cea care a adus motivatia, dar dupa criza, ceea ce va face ca motivatia sa fie si mai puternica va fi reprezentata de cererea utilizatorilor. O data cu ajungerea “in productie” a generatiei care a crescut cu tehnologia in brate, nu va exista o alta varianta la digitalizare in absolut niciun domeniu, inclusiv cel notarial.

Digitalizarea in domeniul notarial trebuie facuta intr-o maniera planificata, cu cantarirea atenta a tuturor riscurilor, astfel incat activitatea electronica notariala sa isi pastreze sau chiar sa creasca nivelul de incredere si siguranta de care se bucura acum notarii si, in acelasi timp, sa fructifice din plin avantajele aduse de digitalizare. Din acest punct de vedere, este posibil ca grija notarilor pentru a nu fi afectate, din punct de vedere al increderii si sigurantei, activitatile notariale sa fie, in mod gresit, interpretata ca o opozitie sau frica a acestora la tendinta de digitalizare.

Tehnologia din prezent, precum si cadrul legal si tehnic European, care are la baza in principal Regulamentul eIDAS 910/2014, pun la dispozitie instrumentele necesare pentru a se continua accelerat, in conditii de siguranta, procesul de digitalizare in domeniul notarial. Este un demers de amploare, care trebuie sa inceapa cu refacerea cadrului legal national in paralel cu actualizarea cadrului de formare pentru notari, pentru a le permite acestora sa isi dezvolte competentele digitale generale, precum si cele specifice acestui domeniu. Colaborarea indeaproape, la nivel chiar de furnizare de servicii impreuna, intre notari si prestatorii de servicii de incredere este un factor de succes, notarii fiind ancora de incredere in mediul fizic, care beneficiaza de avantajele mediului digital, in timp ce prestatorii de servicii de incredere sunt ancorele de incredere in mediul digital.

Pornind de la aceste premize, credem ca este posibil ca in 2022 sa avem si in Romania primele acte autentificate de notar in forma electronica.

Costin Burdun, Expert digitalizare, ANSSI

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Un fel de E.T.: Notarul IT, ediția 402, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Articole, Cyberlaw, Notari, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD