Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Arhivarea datelor ce nu privesc fapta care formează obiectul cercetării. CCR-respingere. Opinia Tribunalului Iași


30.10.2020 | Andreea COMAN
Secţiuni: CCR, Content, Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

În Monitorul Oficial nr. 999 din 28 octombrie 2020 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 158 din 26 mai 2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 142 alin. (6) din Codul de procedură penală.

Dispozițiile legale criticate pentru neconstituționalitate 

Art. 142 alin. (6) din Codul de procedură penală:

„Datele rezultate din măsurile de supraveghere care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, dacă nu sunt folosite în alte cauze penale potrivit alin. (5), se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, cu asigurarea confidențialității. Din oficiu sau la solicitarea părților, judecătorul ori completul învestit poate solicita datele sigilate dacă există noi probe din care rezultă că totuși o parte dintre acestea privesc fapta ce formează obiectul cercetării. După un an de la soluționarea definitivă a cauzei, acestea sunt distruse de către procuror, care întocmește un proces-verbal în acest sens.”

Dispozițiile constituționale presupus încălcate

Art. 21 alin. (3), potrivit căruia părțile au dreptul la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil, art. 24 alin. (1), potrivit căruia dreptul la apărare este garantat și art. 53 referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți.

Opinia instanței care a sesizat Curtea Constituțională

Tribunalul Iași – Secția penală a apreciat că excepția de neconstituționalitate este întemeiată întrucât dispozițiile criticate aduc atingere principiului egalității de arme, dreptului la apărare și dreptului la un proces echitabil, pe de o parte, pentru că inculpatul nu poate contesta modul în care procurorul a apreciat asupra concludenței și pertinenței unor astfel de date (rezultate din măsurile de supraveghere dispuse în cauza respectivă), decât condiționat de existența unor noi probe din care să rezulte că totuși o parte dintre acestea privesc fapta ce formează obiectul cercetării, iar pe de altă parte pentru că persoana vizată este lipsită de posibilitatea de a verifica modul în care a fost realizată selecția convorbirilor relevante pentru cauză și a avea acces la conversații relevante pentru formularea apărării.

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale

Curtea a apreciat, pe de o parte, că nu se poate constata neconstituționalitatea unei dispoziții de lege plecând de la prezumția relei-credințe a organului de urmărire penală, iar pe de altă parte, nimic nu împiedică inculpatul să formuleze și să depună la organul judiciar o cerere prin care să solicite accesul la datele rezultate din măsurile de supraveghere arhivate la sediul parchetului.

Decizia Curții Constituționale

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art. 142 alin. (6) din Codul de procedură penală sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Av. Andreea Coman

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro