Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Dosarele de daună RCA avizate de societățile de asigurări în perioada aprilie-iunie 2020
29.10.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 29 octombrie 2020, Autoritatea de Supraveghere Financiară a informat că societățile de asigurare au avizat, în intervalul aprilie-iunie 2020, un număr de 56.661 dosare de daună RCA, cu 38,67% mai puține decât cele avizate în primul trimestru al anului 2020. Durata medie de plată la nivel de piață a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a fost de 23,44 zile/dosar, potrivit unui comunicat.

Toate societățile de asigurare au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în baza polițelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA), în trimestrul al doilea al anului 2020, față de primul trimestru al aceluiași an. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de societățile: Generali România (-50,25%), Omniasig VIG (-48,09%) și Groupama (-46,15%).

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în trimestrul al doilea al anului 2020, la societatea City Insurance S.A., respectiv 21.246 dosare, și la societatea Euroins S.A. – 20.798 dosare.

Cele două societăți de asigurare au cumulat aproape 75% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al doilea din 2020 astfel: City Insurance S.A. (37,5%) și Euroins S.A. (36,7%). Celelalte societăți de asigurare analizate au înregistrat fiecare sub 6,4% din numărul total al dosarelor de daună RCA.

Cele mai multe dosare nefinalizate până la data transmiterii raportărilor către A.S.F. au fost înregistrate pentru societățile City Insurance S.A. (55,66%) și Euroins S.A. (54,86%).

Din punct de vedere al obiectului pretențiilor de despăgubire formulate în dosarele de daună avizate în trimestrul al doilea din 2020, un număr de 47.314 dosare (83,5%) au fost avizate pentru pagube materiale, 2.218 dosare (3,92%) au fost avizate pentru vătămări corporale/decese, iar 7.129 dosare (12,58%) reprezintă dosare de regres.

Din modul de soluționare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către A.S.F., rezultă că:

51,33% din total piață RCA (29.083 dosare) sunt dosare soluționate prin plată;
47,34% din total piață RCA (26.825 dosare) sunt dosare nefinalizate;
1,33% din total piață RCA (753 dosare) sunt dosare respinse de la plată.
Despăgubiri de peste 160 milioane de lei

În trimestrul al doilea al anului 2020 au fost achitate, până la data transmiterii raportărilor către A.S.F., valori de despăgubire în sumă totală de 160.343.860 lei, din care: 136.279.838 lei (84,99% din total) pentru pagube materiale, 4.373.532 lei (2,73% din total) pentru vătămări corporale și decese și 19.690.490 lei (12,28% din total) pentru dosare de regres.

Din analiza dosarelor avizate în trimestrul II al anului 2020 și plătite până la data transmiterii raportărilor către A.S.F. se constată că 90,71% din totalul dosarelor achitate au fost avizate pentru pagube materiale.

Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, conform pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Analiza detaliată privind situația dosarelor de daună avizate la asigurători în baza contractelor de asigurare obligatorie RCA, în trimestrul al doilea al anului 2020, poate fi consultată aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti