« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Zilele libere acordate părinților – într-o continuă dinamică legislativă
30.10.2020 | Andreea SUCIU, Andreea ȘERBAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andreea Suciu

Andreea Suciu

Andreea Șerban

Andreea Șerban

Deși un lucru cât se poate de firesc având în vedere pandemia de coronavirus în care ne aflăm, posibilitatea părinților de a-și exercita dreptul de a solicita angajatorului zile libere plătite pentru a-și supraveghea copiii în perioada în care școala funcționează “altfel” a condus în practică la diverse discuții odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă pe teritoriul României. De cele mai multe ori, aceste discuții s-au materializat fie prin clarificări aduse de către Ministerul Muncii, fie prin modificări și completări aduse cadrului legislativ aplicabil pentru a acoperi toate scenariile care au apărut de-a lungul stării de urgență, respectiv stării de alertă și care aveau impact asupra situației elevilor în aceste condiții speciale cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Astfel, cadrul legal actual, care reglementează posibilitatea părinților de a solicita zile libere plătite în contextul pantemic cauzat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 prin închiderea/limitarea activității școlilor, a fost conturat încă din data de 17 martie 2020, când au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ (“Legea nr. 19/2020”). Acest act normativ a fost urmat, în data de 28 august 2020, de intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (“OUG nr. 147/2020”).

În sensul celor de mai sus, cele mai recente modificări aduse dispozițiilor prin care părinții beneficiază la cerere de zile libere plătite a intrat în vigoare în data de 27 octombrie 2020, prin publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 993/27.10.2020 a unei noi ordonanțe de urgență prin care s-au adus completări prevederilor OUG nr. 147/2020.

Noul act normativ lărgește sfera de aplicabilitate a dispozițiilor OUG nr. 147/2020 și pentru părinții ai căror copii desfășoară activitate didactică exclusiv online sau prin rotație în unitățile de învățământ aferente (incluzând aici și unitățile de educație antepreșcolară și preșcolară). În plus, se stabilește în mod clar că pentru aceste situații numărul zilelor libere se vor acorda în funcţie de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă și strict pe perioada stării de alertă decretată la momentul actual pe teritoriul României.

Totodată, Guvernul a clarificat prin aceste noi dispoziții legale și un alt aspect nereglementat de OUG nr. 147/2020 în sensul în care dispune în mod expres faptul că aceste zile libere plătite nu se vor acorda părinților care pot lucra în regim de telemuncă/muncă la domiciliu.

Având în vedere toată dinamica legislativă creată în jurul acestui drept al părinților de a-și supraveghea copiii în perioada în care aceștia nu pot urma programul didactic firesc și complet dat fiind situația specială în care ne aflăm, ne propunem în cele ce urmează să sintetizăm prevederile legale cu impact în acest context.

Cine poate solicita acordarea zilelor libere?

Zilele libere plătite pot fi solicitate doar de către unul din părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie preșcolară. Altfel spus, în nicio situație, nu pot beneficia ambii părinți de acordarea zilelor libere, chiar dacă aceștia au angajatori diferiți.

Mai mult decât atât, este reglementat în mod clar faptul că părintele nu poate cumula/suprapune aceste zile libere cu situațiile în care (i) este în concediu pentru creștere și îngrijire copil, (ii) concediu de odihnă/fără plată, (iii) are contractul de muncă suspendat în cazul reducerii sau întreruperii temporare a activității, (iv) nu realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, sau (v) are calitatea de asistent personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere.

De zile libere plătite beneficiază și părinții copiilor cu handicap grav și cei care au în grijă persoane adulte cu handicap grav, în condițiile în care activitatea serviciului este limitată sau suspendată din cauza epidemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, salariații penitenciarelor și personalul din unitățile sanitare publice nu vor putea beneficia de aceste zile libere, cu excepția familiilor monoparentale.

Când poate fi solicitată acordarea zilelor libere?

Zilele libere acordate părinților în baza Legii nr. 19/2020 se vor permite atunci când se suspendă cursurile sau se închid temporar unitățile de învățământ (inclusiv creșele) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autorități. Pe cale de consecință, sfera de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2020 este una generală, găsindu-și aplicabilitate pe termen lung și având în vedere orice situații care pot afecta/împiedica desfășurarea în condiții normale și de siguranță a activităților didactice.

Pe de altă parte, OUG nr. 147/2020 reglementează situația strict cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și acordă dreptul părinților de a beneficia de zile libere atunci când se limitează sau se suspendă activitățile didactice ce presupun prezența fizică a copiilor în școli și în creșe din această cauză.

Totodată, așa cum am menționat și mai sus, din data de 27 octombrie 2020, vor putea beneficia de prevederile OUG nr. 147/2020 și părinții ai căror copii desfășoară activitate didactică în online sau se prezintă prin rotație la unitățile de învățământ (inclusiv unități de educație timpurie antepreșcolară și preșcolară).

De menționat este faptul că, atât Legea nr. 19/2020, cât și OUG nr. 147/2020 dispun faptul că părinții pot beneficia de aceste zile libere plătite doar în timpul în care ar fi trebuit să se desfășoare ore de curs și nu inclusiv pe durata vacanțelor școlare. Singura excepție este prevăzută de Legea nr. 19/2020 care prevede faptul că se vor acorda zile libere și în perioada vacanțelor școlare dacă, în acea perioadă, este decretată starea de urgență conform legii.

Ce indemnizație primesc părinții care beneficiază de acest drept?

În conformitate cu cele două acte normative menționate mai sus, părinții vor primi de la angajator pentru zilele libere acordate în situația suspendării/limitării cursurilor sau în situația în care se desfășoară cursuri online sau prin rotație, o indemnizație “în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”. Subliniem astfel faptul că în acest caz, calculul indemnizației se va face pe zile lucrătoare și în raport de un maxim stabilit de câștigul salarial mediu brut calculat tot pe zile lucrătoare.

De exemplu, pentru un salariu de bază brut corespunzător unei zile lucrătoare de 250 de lei/zi, s-ar calcula o indemnizație în valoare de 75% într-un cuantum de aproximativ 187 de lei pentru fiecare zi liberă acordată în conformitate cu cele de mai sus. Cu toate acestea, legiuitorul a stabilit însă și un plafon maximal pentru acordarea acestei indemnizații în raport de câștigul salarial mediu brut, tot pe zile lucrătoare, al cărui calcul ar fi, cu titlu de exemplu, următorul:  (5.429 lei / 25 zile lucrătoare) x 0,75% = 162,87 lei. Pe cale de consecință, în exemplul nostru, părintele al cărui salariu de bază brut corespondent unei zile lucrătoare este de 250 de lei/zi nu va putea primi cu titlu de indemnizație mai mult de aproximativ 163 de lei. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că, de la caz la caz, se cuvine a fi determinat mai întâi numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună și ulterior calculat plafonul maximal pe zi lucrătoare.

După cum se poate lesne observa, calculele din exemplul de mai sus sunt făcute având în vedere sumele brute, întrucât angajatorul are obligația de a reține și plăti toate impozitele și contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și contribuția asiguratorii pentru muncă aferente cuantumului indemnizației.

În loc de concluzie

Având în vedere dispozițiile legale menționate în cuprinsul acestui material, se poate susține că cel puțin la momentul actual cadrul legislativ este unul relativ stabil pentru a acoperi toate situațiile care pot apărea în practică cu privire la desfășurarea activităților didactice în contextul pandemiei create de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, având în vedere evoluția ratei infectărilor cu acest virus pe teritoriul României, rămâne totuși de observat dacă o eventuală trecere la o noua stare de urgență va aduce și alte noi modificări asupra legislației cu impact asupra posibilității părinților de a-și supraveghea copiii în timpul în care aceștia nu se pot prezenta la unitățile de învățământ.

Andreea Suciu, Managing Partner Suciu | The Employment Law Firm
Andreea Șerban, Associate Suciu | The Employment Law Firm

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Dreptul familiei, Dreptul muncii, Opinii, RNSJ, SELECTED TOP LEGAL, Studii, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD