Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Răspunderea civilă în cadrul exercitării unei profesii medicale. Malpraxisul și consecințele juridico-sociale ale admiterii sale


28 august 2023 | Andra-Cristina SMIRNOV

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Articole, Dreptul sanatatii, Malpraxis medical, RNSJ, SELECTED, Studii
Andra-Cristina Smirnov

Andra-Cristina Smirnov

Răspunderea civilă, ca instituție reglementată atât în noul, cât și în vechiul Cod Civil, pornește de la obligația generală de ,,a nu prejudicia pe altul”, de a avea o conduită conformă cu legea sau cu obiceiurile locului, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei alte persoane. (Art. 1349 alin. (1) Noul Cod Civil). Persoana care, cu discernământ, prin acțiunile sau inacțiunile sale, nesocotește această îndatorire generală, va răspunde, conform legii, fiind obligată să repare integral prejudiciile cauzate. (Art. 1349 alin.(2) Noul Cod Civil) Având în vedere atât natura domeniului medical, ce dorește să prevină și să trateze anumite afecțiuni, pentru a asigura starea de bine a oamenilor, cât și spiritul legii, putem afirma necesitatea abordării temei malpraxisului, în strânsă corelație cu latura civilă a acestuia, reprezentată de răspunderea civilă delictuală.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, termenul de malpraxis, provenit din limba franceză, desemnează un ,,tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care îi produce acestuia prejudicii de orice natură, în relație cu gradul de afectare a capacității fizice și psihice”.[1] Regăsim o definiție asemănătoare și în textul legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în titlul XV intitulat Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice, care, la art. 642 alin.(1) statuează că ,,malpraxisul este eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice”[2]. Ne aflăm în fața unui termen ce definește evenimentul nefavorabil în cadrul căruia, în exercitarea profesiei, cadrul medical oferă un tratament inadecvat, inoportun, ce aduce atingere drepturilor și intereselor legitime ale pacientului, pacient ce are dreptul să primească o îngrijire medicală de calitate, aptă să îl conducă la însănătoșire. Nu puține sunt situațiile în care, din lipsă de atenție sau cu rea-credință, doctorul aplică un tratament medical ce periclitează sănătatea persoanelor pe care, din punct de vedere juridic și moral, ar trebui să le ajute. Astfel, în cazul admiterii malpraxisului,  pacientul este îndreptățit la repararea prejudiciului cauzat, în timp ce medicul poate fi obligat la plata unor daune morale și/sau materiale și supus suspendării exercitării profesiei pentru o perioadă de timp. Deși există o vădită legătură între domeniul medical și cel juridic, malpraxisul apare ca un fir roșu ce conturează această conexiune. A fortiori, malpraxisul are o natură duală, medico-juridică, ce se relevă însăși din definiția sa, care descrie o acțiune în spațiul medical ce prejudiciază, aflându-ne sub incidența legii.

Speță propusă: Pacientul A, ,,nemulțumit” de stentul coronarian pus de doctorul B, invocând dureri insuportabile și 3 intervenții chirurgicale ulterioare, cere daune morale (de exemplu, în valoare de 60.000 de euro), acuzându-l pe pârât de malpraxis. 

După administrarea unor probe, se dovedește că pacientul nu a respectat indicațiile medicului, expunându-se la factori de risc coronarian, agravându-și starea de sănătate (Neaflându-ne sub incidența malpraxisului, operațiile ulterioare fiind necesare din cauza acțiunilor pacientului). Ce putem spune despre cariera medicului? Cât a durat procesul, oare a reușit să își mențină ,, nepătată” reputația? Oare, în acest caz, a putut să creadă în munca sa și în adevăr? Dar dacă, în această speță, ar fi fost vorba de neglijența medicului, de un adevărat caz de malpraxis?

O consecință gravă ce decurge din admiterea sa este discreditarea socială a specialistului acuzat. Astfel, oamenii vor evita tratamentul său, îl vor învinovăți pentru ceea ce a făcut sau nu a făcut altora. Un doctor ce este cunoscut pentru un act medical condamnabil juridic nu este un doctor bun, conform opiniei majoritare. Însă o problemă ce se relevă din această situație este acuzarea pe nedrept, atunci când pacientul nu are suficiente cunoștințe medicale, dar încearcă să discrediteze medicul, considerând că tratamentul medical pe care i l-a aplicat nu este conform cu așteptările sale și cu practica medicală autohtonă. Cât timp cauza este judecată, societatea nu va privi cu ochi blânzi medicul, ci pacientul, în ciuda dovezilor și poate a renumelui acestuia în domeniul medical, din cauza stigmei sociale asociate profesiei de doctor.

Dintre consecințele juridice ale admiterii unui malpraxis, amintim plata de daune către pacientul-victimă și suspendarea din exercitarea profesiei. Acestea apar ca un corolar al răspunderii doctorului pentru faptele proprii. Atât consecințele juridice, cât și cele sociale ale malpraxisului, prin conștientizarea lor,  sunt de natură a preveni fenomenul din continua sa recurență.

Aflându-ne sub incidența dreptului civil, ne-am ferit să vorbim despre latura penală, despre ius puniendi a statului și despre principii fundamentale precum mitior lex (în lumina noilor reglementări ce se vor a fi adoptate) în dreptul penal (surprins în art. 5 Cod Penal), noțiuni incidente malpraxisului în latura de drept public, însă ținem să subliniem importanța lor pentru abordarea multidisciplinară a subiectului.

În concluzie, se justifică importanța abordării acestei teme, temă aflată la confluența a două importante domenii, cel medical și cel juridic, având în vedere recurența sa în multe dintre cauzele actuale.


[1] https://dexonline.ro/definitie/malpraxis (consultat la data de 21.08.2023)
[2] https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/71139 (consultat la data de 21.08.2023).


Andra-Cristina Smirnov
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică