« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Neconstituționalitatea incriminării penale pe motiv că legea este nedreaptă
30.10.2020 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Art. 10 lit. a) din Legea nr. 78/2000 este neconstituțional, în ce privește referirea la executarea silită[1], întrucât contravine disp. art. 1 alin. 3 din Constituția României, în privința dreptății, care este o valoare supremă în statul român. Argumente:

I. Incriminarea stabilirii unei valori diminuate a bunurilor, față de valoarea comercială reală, în cadrul unei acțiuni de executare silită, este profund nedreaptă[2], deoarece:
1. În materie de executare silită, regula este diminuarea valorii[3], care este, iată, incriminată penal.
2. Incriminarea penală a diminuării valorii în cursul executării silite este nedreaptă, câtă vreme procedura executării silite este permisă.

II. Textul de incriminare este neclar, imprevizibil, referitor la executarea silită, deoarece:
1. Nu precizează momentul stabilirii valorii diminuate a bunului supus executării silite.
2. Este esențial ca momentul stabilirii valorii diminuate să fie stabilit de legiuitor prin norma de incriminare, adică dacă este vorba despre (i) momentul stabilirii prețului de începere a licitației, despre (ii) momentul adjudecării sau despre (iii) momentul plății prețului de către adjudecatar, când acesta devine proprietarul bunului adjudecat[4].


[1] Art. 10 – “Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare ori de executare silită (s.n.), de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operaţiuni comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară;”
[2] Față de dispozițiile art. 1 alin. (3) din Constituție, referitoare la împrejurarea că în România dreptatea este o valoare supremă și este garantată.
[3] Cu excepția situațiilor, extrem de rare, când bunul se vinde la primul termen de licitație la prețul de pornire sau un preț mai mare decât prețul de pornire a licitației.
[4] Până la momentul plății prețului de către adjudecatar debitorul rămâne proprietar, pe tot parcursul procedurii de executare silită.


Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Drepturile omului, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD