Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Dreptul muncii Fiscalitate

Protestele angajaților din finanțe continuă la nivel național. UPDATE: Ministerul Muncii blochează declanșarea grevei generale

6 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

Miercuri, 6 septembrie 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Angajații sistemului fiscal nu acceptă răspunsul Ministerului Muncii prin care se blochează posibilitatea de a urma pașii legali privind declanșarea grevei generale.

Protestele continuă la nivel national, dat fiind faptul că, dincolo de nerespectarea de către Guvern, a angajamentelor asumate, angajaților sistemului fiscal li se încalcă, tot de către Guvernul României, un drept constituțional, și anume dreptul la grevă.

La întâlnirea avută ieri cu ministrul muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu, i-am adus la cunoștință faptul că răspunsul ministerului pe care îl conduce înseamnă de fapt blocarea dreptului constitutional la grevă al celor peste 22.000 de angajați din sistemul fiscal.

Concomitent cu analiza căilor legale pe care le avem de urmat în susținerea revendicărilor noastre, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe va contesta răspunsul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și va solicita sprijinul organismelor internaționale la care este afiliată.

Angajații sistemului fiscal sunt determinați să continue lupta pentru susținerea revendicărilor lor și nu se vor opri în a solicita Guvernului respect și asumare angajamentelor luate.

 ***

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

Luni, 4 septembrie 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Marți, 5 septembrie 2023, la București, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a convocat Consiliul Național, organul de conducere colectiv care poate decide declanșarea grevei generale la nivel national, ca reacție la faptul că, după 10 zile de proteste, Guvernul nu a pus în aplicare angajamentele asumate de ministrul finanțelor prin Procesul verbal încheiat cu organizațiile sindicale în data de 11 august 2023.

Biroul Executiv a solicitat o întâlnire cu primul ministru al României, informându-l concomitent despre riscul escaladării conflictului, cu repercusiuni asupra bunei funcționări a instituțiilor statului.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe are semnăturile pentru susținerea grevei generale de la 75% dintre colegi, care consideră că perioada discuțiilor, negocierilor și așteptărilor de soluționare amiabilă a luat sfârșit.

În toate aceste ultime 2 săptămâni de proteste spontane, colegii noștri s-au comportat corect față de contribuabili și și-au respectat atribuțiile de serviciu în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul statului, depășind planul de încasări stabilit.

Singurele dorințe ale colegilor noștri se referă la respectarea angajamentelor asumate de către Guvern, respectiv acordarea importanței cuvenite acestui sistem strategic, de siguranță națională, care desfășoară activitatea de colectare și administrare a veniturilor, combaterea fraudei, evaziunii fiscale și contrabandei.

***

Vineri, 1 septembrie 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Luna septembrie găsește angajații sistemului fiscal în stradă – ziua a opta de proteste la nivel national.

Nemulțumirea acestora este în continuă creștere, dublată și de o mare neîncredere în tot ce înseamnă asumarea deciziilor de către ministrul finanțelor, ministrul muncii și în general de Guvernul României.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a încercat prin toate mijloacele să atragă atenția asupra riscurilor pe care le presupune o grevă generală în sistemul fiscal, respectiv:

– Neplata sau întârzierea plății salariilor către toți angajații sistemului public: sănătate, învățământ, apărare, justiție;
– Perturbarea funcționării sistemului bancar și a instituțiilor financiare prin influențarea procesului de creditare, procesare a tranzacțiilor și asigurare a lichidităților;
– Impact general asupra stabilității financiare a persoanelor fizice și companiilor.

Angajații sistemului fiscal nu iși doresc să se ajungă la astfel de repercusiuni, sunt conștienți de necesitatea luării în considerare a intereselor economice generale, dar au convingerea că modernizarea și profesionalizarea sistemului fiscal sunt absolut necesare pentru atingerea obiectivelor Guvernului.

***

Joi, 31 august 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Angajații din sistemul fiscal nu cedează, protestele spontane continuă la nivel național pentru a șaptea zi consecutiv.

Angajații sunt în stradă, conflictul colectiv de muncă este declanșat, următoarea etapă este greva generală.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe, în numele angajaților sistemului fiscal, întreabă public Guvernul României:

Cum are de gând să crească gradul de colectare fără a manifesta respect față de angajații care trebuie să îndeplinească acest obiectiv?

Cum își poate îndeplini angajamentele asumate la nivel național și international, pentru a nu rata accesarea fondurilor europene, dacă nu înțelege să profesionalizeze sistemul fiscal?

Cu cine vrea să combată contrabanda și evaziunea fiscală dacă nu oprește migrarea personalului spre locuri de muncă mai bine plătite, inclusiv în sistemul bugetar?

Solicităm Guvernului să-și asume responsabilitatea soluționării conflictului colectiv de muncă declanșat de Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe, în considerarea faptului că îmbunătățirea activității sistemului fiscal este absolut necesară, acesta reprezentând un element de siguranță națională.

***

Miercuri, 30 august 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Colegii noștri din sistemul fiscal protestează spontan pentru a șasea zi consecutiv, împotriva discriminării la care sunt supuși prin refuzul Guvernului de a soluționa revendicările lor.

Prin Procesul-verbal încheiat în data de 11 august 2023, Marcel Boloș, ministrul finanțelor, și-a asumat, în numele Guvernului, soluționarea următoarelor revendicări:

– LA MUNCĂ EGALĂ, SALARIU EGAL – prin egalizarea salariilor pe funcții similare;
– Introducerea în legea salarizării a familiei ocupaționale finanțe;
– Elaborarea statutului finanțistului.

Formele de protest pot degera în următoarea perioadă deoarece colegii noștri nu pot accepta că Guvernul nu înțelege să corecteze această inechitate salarială, transformată în fapt într-o inechitate socială, solicitând emiterea unui act normativ în acest sens.

În același timp, salariații sistemului fiscal critică subfinanțarea sistemului și solicită demararea unui program real de modernizare a fiscului, prin care acesta să fie capabil să reacționeze la provocările noilor realități economice, prin profesionalizare, implicare, protecție, și nu în ultimul rând prin conștientizarea faptului că sistemul fiscal este de importanța strategică, din perspectiva rolului său în combaterea infracționalității economice, a corupției și contrabandei.

 ***

Marți, 29 august 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Protestele angajaților din finanțe continuă și azi la nivel national. Suntem în a doua săptămână în care colegii protestează în fața instituțiilor pentru susținerea revendicărilor de natură economică, profesională și socială: egalizarea salariilor – LA MUNCĂ EGALĂ, SALARIU EGAL –, familie ocupațională distinctă în legea salarizării, elaborarea statutului finanțistului.

Referitor la declarațiile domnului Kelemen Hunor potrivit cărora funcționarii publici din finanțe se opun digitalizării deoarece aceasta presupunea pierderea locurilor de muncă, se impun câteva precizări:

– Declarația este de o superficialitate fără precedent, a unui politician care a făcut parte întotdeauna din Guvernul României, care cu bună știință a subfinanțat sistemul fiscal și nu a alocat fondurile necesare digitalizării (îl invităm, spre exemplu, la sediul CNIF de la Ministerul Finanțelor să vadă condițiile de muncă);

– Prin subfinanțarea sistemului fiscal din România, oamenii politici au protejat indirect interesele marilor companii care își maximizează profitul și nu plătesc impozite;

– Declarația demonstrează că nu înțelege sistemul complex de funcționare a fiscului din România, unde forța de muncă este subdimensionată, iar digitalizarea ar însemna de fapt sprijinirea angajaților și îmbunătățirea activității acestora;

– Salariații fiscului nu au blocat niciodată digitalizarea deoarece aceasta le-ar asigura timpul necesar să se aplece cu precădere asupra activităților importante, și nu să aștepte 3 ore deschiderea unei aplicații.

În concluzie, domnule Hunor, vă rugăm să sprijiniți alocarea de fonduri pentru digitalizarea ANAF, pentru că noi nu ne opunem, chiar ne dorim condiții adecvate pentru desfășurarea activității noastre.

***

Luni, 28 august 2023, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a dat publicității următorul comunicat:

Protestele angajaților din finanțe continuă și azi la nivel național, ca răspuns la lipsa de reacție a Ministerului Finanțelor și Guvernului în privința soluționării solicitărilor lor, conform celor asumate prin Procesul verbal încheiat cu ministrul finanțelor în data de 11 august 2023.

Încă de la prima oră, colegi din cadrul administrațiilor județene ale finanțelor publice din Covasna, Piatra Neamț, Buzău, Călărași, Focșani, Buzău, Iași, Satu Mare, Vaslui, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Deva, Cluj, Slobozia, Craiova, Botoșani, Arad, Oradea protestează în fața instituțiilor pentru susținerea revendicărilor de natură economică, profesională și socială.

Concomitent, în semn de solidaritate cu pompierii, polițiștii, jandarmii, civilii, victime ale exploziilor de ieri, sindicatele membre ale Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe vor organiza în cursul acestei săptămâni campanii de donare de sânge la sediul instituțiilor.

Din păcate, este nevoie de tragedii succesive pentru a atrage atenția asupra modului în care statul funcționează, atât în relația cu cetățenii, cât și cu proprii angajați, cărora le este dator cu asigurarea de: proceduri clare, condiții de muncă decente, protecție, stabilitate, astfel încât să le poată cere responsabilitate, corectitudine, eficiență și sacrificiu și să îi poată sancționa în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership