Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Andrei Lazăr: Rolul avocatului nu este acela de a bate la uşi
02.11.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Andrei Lazăr

Andrei Lazăr

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Andrei Lazăr, fondator MOLOMAN LAZĂR & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum de ați apucat drumul spre Drept?

Andrei Lazăr: Prima oară când m-am gândit că voi pornit pe acest drum a fost imediat după sfârșitul Revoluției din decembrie 1989 când schimbarea de regim a deschis noi perspective și orizonturi. Astfel, am ales această facultate dintr-o complexitate de motive, în primul rând ideea de dreptate, justiție, puterea de a ajuta oamenii, iar motivele mai pragmatice s-au bazat pe faptul că acest domeniu- științe juridice – îți oferă o paletă largă de profesii/funcții o dată cu terminarea studiilor.

Alina Matei: Deziluzii pe parcursul studiilor la Facultatea de Drept ați avut?

Andrei Lazăr: Facultatea de drept presupune foarte multă muncă și devotare, astfel trebuie să fii sigur că vrei să urmezi acest drum. Cu siguranță eu nu știam cu certitudine cum va fi, așadar în prima sesiune din viața mea, pot spune că am început să înțeleg ce înseamnă această facultate. Ambiția mea și dorința de a-mi transforma pasiunea într-o carieră m-au ajutat să ajung acolo unde mi-am propus. Cu timpul te obișnuiești cu ceea ce înseamnă facultatea de drept și vei începe să o iubești.

Alina Matei: Procuratura a prima amprentă personală a vieții profesionale. De ce ați ales-o?

Andrei Lazăr: Întotdeauna am fost atras de ideea de a fi pe teren, de a avea o activitate dinamică, mai pe scurt de a fi în miezul evenimentelor. În timpul facultății eram de părere că funcția de magistrat este o funcție nobilă în cadrul unei structuri esențiale a statului de drept, iar această părere mi s-a impregnat și mai mult în minte atunci când am activat în acest domeniu.

Alina Matei: În mod normal întrebarea de ce ați renunțat la profesia de procuror pentru avocatură ar fi trebuit să încapă în întrebarea anterioară, însă acesta nu e chiar un interviu normal. 🙂 Așadar, ați plecat cu gândul să faceți bani în avocatură, mizând pe munca și priceperea dumneavoastră fără să fiți supărat pe magistratură?

Andrei Lazăr: A fi procuror, avocat sau judecător înseamnă pur și simplu să ai o funcție sau o profesie, dar la bază suntem toți juriști. Avocații și magistrații trebuie să aibă o bună colaborare, atât între ei, cât şi cu toți actorii ce participă la actul de justiție, pentru a o putea administra cât mai corect. Nu mi-am schimbat profesia pentru bani, ci din dorința de a vedea cum este și de această parte a baricadei, din dorința de a lucra cu și pentru oameni şi nu în ultimul rând pentru libertatea de a decide pentru tine, având în vedere că profesia de avocat este una liberală.

Alina Matei: Trecerea de la profesia de procuror la cea dintr-o bancă și apoi avocat cum s-a făcut? Una e să bată oricine la ușa dumneavoastră cu întrebarea pitită ”se poate domnul procuror?” și alta să fiți în locul celui care bate la uși.

Andrei Lazăr: Rolul avocatului nu este acela de a bate la uşi, rolul pe care îl are de fapt avocatul, este unul dinamic, acela de a găsi mereu soluţii la problemele ridicate de clienti. Un avocat promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului, de aceea trebuie să fie mereu pregătit, sigur pe el, capabil să facă față oricărei provocări.

Alina Matei: Cum a  luat naștere MOLOMAN LAZĂR & ASOCIAȚII? Și de ce nu LAZAR MOLOMAN?

Andrei Lazăr: MOLOMAN LAZĂR & ASOCIAȚII a luat naștere de la o idee, o dorință a mea și a asociatului meu, care pe lângă rolul de asociat, el este și un foarte bun și vechi prieten de al meu. Amândoi având aceeași profesie ne-am dorit foarte mult să dezvoltăm un parteneriat şi pe cale de consecinţă să extindem aria de activitate a societăţii noastre. Niciodată nu am fost de părere că ar conta în vreun fel ordinea în care sunt puse numele noastre, contează ceea ce facem și ceea ce știm.

Alina Matei: Știu că ați obținut un mandat de consilier la alegerile locale. Care este ținta dumneavoastră și de ce credeți că nu se implică mai mult avocați în viața politică?

Andrei Lazăr: De câţiva ani am început să activez şi în viaţa politică, iar la ultimile alegeri am candidat şi obţinut un mandat de consilier în Consiliul local al oraşului Bragadiru, judeţul Ilfov, oraş în care locuiesc de câţiva ani.

Oraşul este în plină dezvoltare şi am considerat că prin experienţa acumulată de-a lungul anilor pot pune umărul la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din oraşul meu.

Din ce am observat, din ce în ce mai mulţi avocaţi se implică în viaţa politică, având mulţi colegi care au obţinut mandate de senatori sau deputaţi şi de asemenea colegi care deţin funcţii importante în Guvern sau în diverse instituţii publice.

Alina Matei: Prezența muzicii în viețile noastre la ce ne duce cu gândul? Opinie, vă rog, atât din perspectiva ascultătorului, dar și al interpretului.  🙂

Andrei Lazăr: Muzica este ca un liant, ea se regăsește peste tot, în toate culturile, în orice colț al lumii și de aceea sunt de părere că muzica este unul din factorii care dă la o parte orice bariere culturale sau lingvistice. Dacă am încerca să trăim fără sunete îmbinate într-o melodie, fără frecvențe sincronizate, fără ritm și fără versuri, am ajunge să fim pur și simplu teleghidați de liniște.

Interpret este mult spus, fiecare dintre noi avem un hobby sau o pasiune, am mulţi prieteni din lumea artiştilor, iar părinţii mei au fost de asemenea artişti cunoscuţi şi apreciaţi.

Alina Matei:  Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Andrei Lazăr: Întotdeauna ce îți propui și îți dorești se va îndeplini, cu obligația de a munci pentru acel vis. Să nu vă dați bătuți niciodată, atunci când simți că nu mai poți, de fapt mai poți încă un pic.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Andrei Lazăr: Cu mare plăcere, mai ales pentru un site aşa dinamic şi cunoscut.

Secţiuni: Content, Drept penal, Interviuri, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO