Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Asigurări Drept civil Fiscalitate Note de studiu RNSJ SELECTED
2 comentarii

Judecătoria Timișoara. TVA este o obligație fiscală care nu trebuie inclusă în despăgubiri – Asigurare CASCO

29 august 2023 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

În speță, reclamantul a deținut proprietatea autoturismului marca…, având numărul de înmatriculare …, conform Certificatului de înmatriculare și Cărții de identitate anexate acțiunii. În data de …, a încheiat cu pârâta … SA poliția de asigurare CASCO, înregistrată sub nr. /reînnoire poliță … la valoarea asigurată de … lei. La data de … s-a produs evenimentul asigurat, în urma căruia, la solicitarea reclamantului s-a deschis dosarul de daună nr… În conformitate cu documentele de la dosarul de daună și cu prevederile condițiilor generale de asigurare, avaria autoturismului a fost încadrată în categoria daună totală.

Prin cererea de despăgubire aferentă dosarului de daună, înregistrată în data de …, reclamantul a solicitat plata despăgubirii în cuantum de … lei, reprezentând valoarea dintre suma asigurată și contravaloarea autoturismului avariat și vândut, inclusiv TVA-ul. La data de …, pârâta a virat în contul reclamantului, cu titlu de despăgubiri suma de … lei. Prin demersul judiciar pendinte, reclamantul solicită suma de … lei, reprezentând diferența de despăgubire neachitată, precum și plata dobânzilor legale aferente.

În drept, conform art. 2214 din Codul civil, în cazul asigurării de bunuri, asiguratorul se obligă că, la producerea riscului asigurat, să plătească o despăgubire asiguratului, beneficiarului asigurării sau altor persoane îndreptățite. Potrivit art. 292 din Codul fiscal – Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități (2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

b) operațiunile de asigurare și/sau reasigurare, precum și prestările de servicii în legătură cu operațiunile de asigurare și/sau reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediază astfel de operațiuni.

Conform condițiilor de asigurare, în cazul daunei totale, despăgubirea calculată este diminuată cu valoarea recuperărilor.

Instanța reține că epava mașinii a fost vândută conform documentelor anexate, pentru prețul de … lei, TVA inclus, reclamantul fiind plătitor de TVA, astfel cum rezultă din factura seria … nr… emisă la data de … către cumpărătorul epavei … SRL. În data de …, adjudecatarul epavei a achitat suma de … lei, TVA inclus. Având în vedere polița de asigurare CASCO, înregistrată sub nr…/reînnoire poliță…, obligația pârâtei era de a plăti reclamantului suma de … lei, iar întrucât reclamantul a vândut epava cu suma de … lei, din care suma de … lei reprezintă TVA inclus, astfel cum rezultă din factura seria… nr… emisă la data de …, pârâta era obligată să scadă din cuantumul despăgubirii de … lei valoarea epavei vehiculului, fără TVA, taxă a cărei plată revine reclamantului, câtă vreme scopul asigurării este încasarea de către reclamant a sumei de … lei.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Astfel spus, suma reprezentând TVA-u este o obligație fiscală a reclamantului care nu trebuie inclusă în despăgubiri. Astfel, din suma asigurată în cuantum de … lei, pârâta a scăzut în mod incorect întreaga sumă reprezentând prețul epavei, care include și TVA, achitând astfel o despăgubire diminuată cu suma reprezentând TVA și nu întreaga sumă la care s-a obligat prin contract.

Față de considerentele expuse anterior, instanța va obliga pârâta la plata către reclamant a sumei de … lei, reprezentând diferența de despăgubire neachitată. În temeiul art. 1 alin. 3, art. 2 și art. 3 alin. 2 indice 1 din O.G. nr. 13/2011, instanța va obliga pârâta și la plata dobânzilor legale aferente debitului, calculate din data de … (data achitării parțiale a despăgubirii – s.n.) și până la achitarea și recuperarea integrală a debitului datorat. (Hotărârea nr. 24876/2022 din 08.12.2022, rămasă definitivă prin neapelare, pronunțată de Judecătoria Timișoara, cod RJ 238387d65)

Avocat Igor Lăcătuș

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale