Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Efectele înscrierii titlurilor executorii în RNPM


03.11.2020 | Cătălina DICU
Secţiuni: Articole, Content, Drept civil, Opinii, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cătălina Dicu

Cătălina Dicu

Condiția impusă de art. 4 alin. 3 din Legea nr. 297/2018, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 196/2020, referitoare la înscrierea în Registrul Național de Publicitate Mobiliară a înscrisurilor sub semnătură privată care potrivit legii sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, nu este o condiție de valabilitate a titlului și nici o condiție pentru obținerea caracterului executoriu, ci o condiție suplimentară care se referă doar la punerea în executare, așa cum s-a mai arătat în literatura de specialitate. În ceea ce privește corelarea acestei dispoziții cu art. 641 C. pr. civ, menționat și de Curtea Constituțională în cuprinsul deciziei nr. 238/2020, în cazul acelor înscrisuri sub semnătură privată care sunt titluri executorii numai dacă sunt înregistrate în registre publice, mai întâi trebuie satisfăcută această condiție, care este o condiție de executorialitate, iar ulterior trebuie înscrise și în RNPM. De exemplu, un contract de asistență juridică va fi înregistrat în registrul oficial de evidență, iar apoi și în RNPM dacă se dorește punerea în executare.

În ceea ce privește scopul reglementării, aceasta nu profită nici creditorilor și nici debitorilor și nu poate fi de folos nici executorului judecătoresc sau instanței de executare, dar presupune o taxare suplimentara în sarcina creditorului, care în final va fi suportată tot de către debitor.

Această dispoziție legală generează deja o serie de dificultăți în practica judiciară. Astfel, de exemplu în cazul în care titlul executor este reprezentat de un contract de asistență juridică se pune problema cum se corelează dispozițiile din legislația specială, a profesiei de avocat, cu art. 4 alin. 3 din Legea nr. 297/2018. Astfel, raporturile dintre avocat și client sunt guvernate de principiul confidentialitatii. Se poate pune problema că prin înregistrarea în RNPM se încalcă confidentialitatea? Se poate pune problema că ar fi necesar acordul clientului pentru o astfel de înregistrare? Un asemenea acord nu ar fi dat niciodată câtă vreme se urmărește chiar executarea respectivului client de către avocat pentru onorariul datorat.

Ce se întâmplă în cazul unui contract care are mai multe acte adiționale – de exemplu un contract de fidejusiune? Se înscrie în RNPM doar contractul sau și actele adiționale? În caz afirmativ, cum se procedează, se înscriu toate prin același aviz sau este necesar ca fiecare act adițional să facă obiectul unui aviz specific, ceea ce automat ar presupune și o taxare corespunzătoare? Aceeași problemă în cazul unei cesiuni de creanță prin care se cesionează contracte de credit bancar – sunt situații când printr-un contract se cesionează mii de contracte de credit. Chiar dacă nu este titlu executoriu, contractul de cesiune trebuie menționat în RNPM întrucât cesionarul este un veritabil sucesor cu titlu particular al cedentului. Așa cum s-a arătat în mod constant în practica judiciară, prin cesionarea creanței se transferă inclusiv titlul executoriu, iar cesionarul îl subrogă pe cedent sub toate aspectele, însă executarea silită se face în baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit. În acest caz, de ce nu s-ar putea înscrie printr-un singur aviz cesiunea și toate contractele de credit cesionate?

Practica instanțelor judecătorești este destul de neunitară cu privire la aceste chestiuni – unele instanțe au considerat că textul de lege se aplică inclusiv cererilor de executare formulate anterior intrării sale în vigoare pe motiv că soluționarea respectivei cereri se face după intrarea în vigoare. Apreciem greșită o asemenea soluție întrucât interesează momentul formulării cererii de executare potrivit principiului tempus regit actum. Alte instanțe de executare au încuviințat executarea deși nu există la dosar dovada înscrierii în RNPM, iar cererea de executare era formulată după intrarea în vigoare a dispoziției legale.

Întrucât dispoziția legală ridică serioase probleme de neconstituționalitate – încălcarea dreptului de proprietate, a accesului liber la justiție, nu este satisfăcută nici cerința previzibilității legii etc. – au fost invocate deja mai multe excepții de neconstituționalitate urmând ca dispoziția legală să fie analizată de judecătorii constituționali.

Procedura de executare silită este îngreunată prin această condiție suplimentară și presupune un cost suplimentar impus de înscrierea în RNMP. Această condiție nu face decât să descurajeze creditorii să recurgă la executarea silită.

Avocat Cătălina Dicu
Senior Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Executarea silită încotro? Efectele înscrierii titlurilor executorii în RNPM, ediția 404, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro