Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Interviuri, Life, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Nicoleta-Raina Geamalinga: Trebuie să învățăm din experiențele și succesul colegelor noastre

2 august 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Nicoleta-Raina Geamalinga

Nicoleta-Raina Geamalinga

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă notar public Nicoleta-Raina Geamalinga, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Nicoleta-Raina Geamalinga: A fi profesionist înseamnă pentru mine a deține cunoștințe de specialitate și a fi într-o continuă dezvoltare profesională, înseamnă a fi pozitiv, integru, a manifesta respect față de clienți și colaboratori, a îmbunătăți serviciile oferite în mod constant, a fi responsabil. Iar eu încerc, ca în exercitarea profesiei de notar, să concep un sistem propriu de standarde care să le cuprindă pe toate cele de mai sus, întrucât consider că un adevărat profesionist trebuie să îndeplinească toate criteriile menționate anterior. De exemplu, nu poți fi un bun profesionist dacă ai doar o bază academică excelentă, dar nu ești o persoană care respectă deontologia profesiei pe care o exercită.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Nicoleta-Raina Geamalinga: La această întrebare voi încerca să răspund fără a generaliza pentru că întinderea implicării unei persoane într-o anumită profesie nu este neapărat în strânsă corelație cu sexul acesteia. Dar, dacă ar fi să vorbim despre implicarea femeilor în profesiile juridice, la prima vedere aș putea concluziona că femeile în general sunt implicate în totalitate în mediul juridic, aceasta fiind și una dintre cauzele pentru care în ultima perioadă, ele ocupă funcții din ce în ce mai numeroase. În privința notariatului român, spre exemplu, se observă o majoritate feminină. De asemenea, în sistemul judiciar românesc ponderea femeilor judecător este mai mare decât cea a bărbaților.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Nicoleta-Raina Geamalinga: Principalele filtre care ar trebui să fie aplicate pentru a concilia viața personală cu cea profesională sunt cele ale echilibrului și armoniei. Deși teoretic pare destul de simplu, dificultățile apar în practică. Și cei ce resimt cel mai mult efectele acestei treceri de la rolurile asumate în viața personală la rolul de profesionist al dreptului sunt de obicei membrii familiei pentru că trăim într-o societate în care munca în exces este valorizată, de multe ori în detrimentul vieții personale. Pot spune că mi-am ales profesia de notar public tocmai din dorința de a avea un echilibru între viața personală și cea profesională, însă echilibru nu înseamnă delimitare totală. Spre exemplu, de curând, fetița mea cea mare mi-a spus că și-ar dori ca acasă să fiu doar Mamă. Iar în momentul în care am întrebat-o de ce a afirmat acest lucru, a spus că eu acasă sunt mai mult Mamă, dar sunt și notar pentru că mă vede citind, studiind. Pentru mine echilibru înseamnă o îmbinare cât mai subtilă a celor două sfere, pentru că eu consider că o separare completă nu este posibilă: nu poți fi notar doar X ore pe zi și nu poți fi mamă doar Y ore pe zi.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Nicoleta-Raina Geamalinga: Eu consider că da. În prezent scena juridică este deschisă tuturor în egală măsură, actori valoroși putând fi atât bărbați cât și femei. Astfel oricine poate accede în mediul juridic, existând toate premisele pentru succes. Însă valorificarea acestei oportunități de a fi ceea ce vrem să devenim este o alegere pe care fiecare dintre noi o face.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Nicoleta-Raina Geamalinga: Într-adevăr, trăim într-o societate în care evoluția principiului egalității de gen este incontestabilă, însă nici generația actuală nu este străină de disparitățile de gen. Există încă inegalități între femei și bărbați. Trebuie menționată în acest sens activitatea Comisiei Europene, care a adoptat o Strategie ambițioasă privind egalitatea de gen (2020-2025), prin care vrea să creeze condițiile pentru ca femeile și bărbații să fie cu adevărat egali în Europa. Este de asemenea bine știut că orice drept dobândit are și obligații corelative. Și oricine, inclusiv femeile jurist, cred că conștientizează foarte bine acest aspect. Câteva din avantajale femeilor ce profesează în domeniul juridic cu privire la percepția asupra alegerilor personale și profesionale sunt acelea că ele își cunosc limitele, că sunt responsabile pentru acțiunile și sentimentele lor, că sunt în același timp empatice, dar și obiective.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Nicoleta-Raina Geamalinga: Desigur. Dar nu numai un model, ci mai multe. Important este nu să avem un model de urmat pe care să îl preluăm în totalitate, ci să avem capacitatea de a selecta din cei ce ne înconjoară acele calități și trăsături deosebite care s-ar potrivi caracterului fiecăruia dintre noi și să ne construim propria personalitate.

Dar pentru a vă răspunde la întrebare, pot spune că am preluat simțul organizatoric de la bunica mea care era o femeie extrem de ordonată și atentă la detalii. Mama este cea care s-a ocupat de educația și pregătirea mea profesională, cea alături de care am învățat efectiv până la finalizarea studiilor, cea de la care am învățat că uneori trebuie să facem sacrificii pentru cei dragi. Extrapolez aici punctual pentru a spune că de la tatăl meu am preluat ideea că munca este onorantă și că este cea care îți dă un statut în societate. Revenind la modelele feminine, sora mea este cea care mi-a inspirat iubirea și pasiunea pentru profesia pe care o exercit, pentru că sinceră să fiu, inițial am fost tentată de a încerca să devin judecător, iae ea a fost cea care mi-a ghidat pașii la începutul carierei de notar. Femeile pe care am avut onoarea de a le avea ca profesori mi-au insuflat dorința de cunoaștere, mi-au trezit apetitul pentru citit, studiat și cercetare (deși primul care m-a lansat în această lume a cărților a fost bunicul meu). Faptul că mă consult mereu cu prietenele mele apropiate indiferent că profesează în domeniul juridic sau nu, m-a ajutat să mă dezvolt și să fiu mereu la curent cu ultimele noutăți. Și nu pot să nu îi menționez și pe soțul meu care mă susține în orice decizie profesională iau, dar mai ales pe cele două fetițe ale mele, care reprezintă pentru o mine o adevărată sursă de inspirație și putere pentru a deveni un profesionist cât mai bun.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Nicoleta-Raina Geamalinga: Eu sunt o persoană optimistă de fel. De aceea am încercat să văd majoritatea aspectelor pozitive ale acestei perioade de pandemie. Pe plan personal am petrecut mai mult timp cu membrii apropiați ai familiei, am început să apreciem plimbările în aer liber, iar încet încet pot spune că ne-am schimbat un pic modul de viață. Dacă pe plan personal au existat și dezavantaje pe care le-am resimțit, cum ar fi lipsa socializării, pe plan profesional eu una am avut parte de o perioadă extrem de benefică.

Deși la începutul pandemiei, când toată lumea a avut un moment de respiro, când activitățile profesionale au avut o mică pauză până la momentul în care s-au pus bazele unor reguli ce trebuiau respectate și urmate pentru a face față acestei pandemii, noi, notarii, a trebuit să rămânem, așa cum s-a transmis printr-un comunicat la acea vreme ,,în prima linie a vieții sociale, alături de cadre medicale, armată, poliție și preoți … pentru a garanta siguranța circuitului juridic civil”. Dar nu am văzut acest lucru ca un dezavantaj, ci mai degrabă ca un act de solidaritate față de cetățeni.

Mai mult, pe plan profesional pandemia ne-a împins spre o accelerare a digitalizării în colaborarea cu diverse instituții, aspect extrem de benefic. De asemenea, faptul că în acea perioadă s-a lucrat exclusiv pe programări, a fost un fel de proiecție a stilului de lucru adoptat ulterior de biroul nostru și o ,,educare” a clientelei, care a început de abia acum să prefere această modalitate. Dacă până acum clientul care intra pe ușă dorea să fie servit pe loc, acum majoritatea preferă să vină cu documentele sau să trimită documentația necesară întocmirii actelor notariale în prealabil și să stabilească o programare pentru perfectarea documentelor, timpul de așteptare fiind redus aproape la 0.

Totodată, având în vedere faptul că pregătesc și o carieră didactică universitară, posibilitatea de a putea urma online Programul de Formare Psihopedagogică în vederea certificării competențelor profesionale pentru cariera didactică a fost un adevărat avantaj pentru mine… altfel nu cred că aș fi putut reuși să definitivez acest program. În plus, desfășurarea activității de asistent de cercetare științifică în cadrul Universității ,,Andrei Șaguna” din Constanța preponderent online a fost de asemenea convenabil pentru mine, datorită orarului încărcat pe care îl am.

Datorită pandemiei am avut ocazia de a participa la numeroase conferințe în domeniul dreptului online, la care, dacă s-ar fi ținut exclusiv în format fizic, nu aș fi avut posibilitatea de a lua parte. Chiar recent, în luna iulie, am început a urma cursurile Universității Mondiale a Notariatului ,,Jean-Paul DECORPS” 2022, ediția din acest an ținându-se exclusiv online, având astfel șansa de a putea participa la toate conferințele, webinariile și atelierele acestei universități.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Nicoleta-Raina Geamalinga: Aș dori să o citez pe Gloria Vanderbilt, celebră actriță americană, care spunea că ,,Întotdeauna am crezut că succesul unei femei nu poate decât să ajute la succesul unei alte femei.” Astfel mesajul meu pentru toate doamnele din lumea juridică este că trebuie să învățăm din experiențele și succesul colegelor noastre, pentru că un bun profesionist înseamnă de asemenea să îți respecți colegii, și numai astfel putem la rândul nostru să fim respectate și apreciate de cei din jur.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Nicoleta-Raina Geamalinga: Și eu vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați oferit-o de a reflecta asupra acestor subiecte și de a împărtăși aceste gânduri cu colegele mele din domeniul juridic, și nu numai! Și vreau să le mulțumesc de asemenea celor care au avut răbdarea de a ajunge până la finalul interviului.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories