Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la locus standi împotriva lui Facebook (acțiune civilă având ca obiect încălcarea GDPR)
03.11.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Concurență, Data protection, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul suprem de drept comun neamț se întreabă cu privire la locus standi împotriva lui Facebook  (C-319/20 Facebook Ireland).

Situația de fapt:
1. materii UE incidente:
– Principiile, obiectivele și misiunile tratatelor
– Protecția datelor
2. avem niște dispoziții naționale care conferă concurenților, pe de o parte, și asociațiilor, organismelor și autorităților locale abilitate în temeiul dreptului intern, pe de altă parte – în plus față de competențele de intervenție ale autorităților de supraveghere responsabile pentru supravegherea și punerea în aplicare a regulamentului menționat și față de căile de atac ale persoanelor vizate – , independent de încălcarea unor drepturi concrete ale unor particulari vizați și fără un mandat din partea unei persoane vizate:
2.1. posibilitatea de a formula împotriva contravenientului, în fața instanțelor civile, o acțiune având ca obiect încălcarea Regulamentului (UE) 2016/679,
2.2. invocând principiul interdicției practicilor comerciale neloiale sau încălcarea unei legi privind protecția consumatorului sau interdicția utilizării unor Condiții Generale nevalide
3. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident se opune unor astfel de dispoziții naționale
4. pentru un rezumat în limba română al întregului conținut al cererii de pronunțare a unei decizii preliminare, a se vedea a aici (12 pagini) – pentru cel din limba franceză, a se vedea aici (17 pagini) iar pentru limba germană, a se vedea aici24 de pagini; a se observa și modalitatea de anonimizare, unde iar numele avocaților și al judecătorilor nu e deloc anonimizat, deși versiunea e una anonimizată nu înțeleg cum ar putea ca în România să fie legal să se anonimizeze pe pagina scj.ro numele judecătorilor și al avocaților în hotărârile de la secțiunea de jurisprudență.

Dispoziții invocate a fi incidente: Dispozițiile cuprinse în capitolul VIII din Regulamentul (UE) 2016/679, în special cele ale articolului 80 alineatele (1) și (2) și ale articolului 84 alineatul (1) din acest regulament

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti