Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Interviuri Life SELECTED

WOMEN IN LAW. Mădălina Afrăsinie: Rolul femeilor jurist trebuie să fie identic cu rolul fiecărui om din societate

27 iulie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Mădălina Afrăsinie

Mădălina Afrăsinie

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Mădălina Afrăsinie, de la Tribunalul București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mădălina Afrăsinie: Faptul că, dimineața, când mă trezesc, nu mă doare gâtul. De ce spun asta?

Am citit undeva, cândva, că o conștiință curată este cea mai odihnitoare pernă. După aproape 21 de ani  de magistratură, dimineața, când mă trezesc, chiar nu mă doare gâtul. Și mă rog Lui Dumnezeu să mă lumineze și să-mi călăuzească pașii astfel încât până la momentul când „îmi voi pune roba în cui„, adică voi ieși la pensie, această stare nu se schimbe.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mădălina Afrăsinie: Depinde de profesie, pentru că, din păcate (și cunosc situații ale unor prietene), sunt profesii în care femeile sunt împiedicate să se implice 100%.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Încă există concepția „că locul femeii este la cratiță” și că rolul ei, în care trebuie să se implice 100%, este doar în creșterea și educarea copiilor.

Poate că o voce comună a noastră, a femeilor, în vederea schimbării unei astfel de abordări ar fi un bun început… dar, atâta timp cât alegem să tăcem, să ne plângem de milă și să ne comportam ca niște victime, nu vom putea să ne implicăm asa cum se implică un bărbat.

Și știți ce mi se pare trust?
Faptul că această limitare provine, în unele situații, chiar de la o femeie…

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mădălina Afrăsinie: Nu cred ca am reușit să despart aceste „roluri„ complet.

A fi judecător înseamnă implicare 100%, pentru că a fi judecător nu este un simplu loc de loc de muncă, ci înseamnă suflet, responsabilitate, seriozitate, iar toate acestea se reflectă și în viața privată. A fi judecător nu înseamnă un program de lucru fix de 8 ore. A fi judecător nu este o profesie, ci este o menire. „Mulți chemați, puțini aleși„. Așa că mie îmi este imposibil „să nu împrumut „ din caracteristicile acestei meniri și în viața privată.

Cei dragi mie știu la ce mă refer și, cu acest prilej, LE MULȚUMESC pentru că mă suportă, pentru că au înțeles cum sunt.

Ce filtre ar trebui să fie parcurse?

Filtrul bunului simț, al respectului, al empatiei astfel încât să fim așa cum ne spune și Rugaciunea unui judecător să fim: „drept şi hotărât, cinstit şi curat, moderat şi blând, deschis şi umil… necruţător faţă de greşeli, dar înţelegător cu cei care greşesc. Prieten al Adevărului şi ghid pentru cei ce-l caută…”.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mădălina Afrăsinie: Da, consider că mediul juridic oferă oportunitatea de a fi ceea ce fiecare femeie își dorește.

Eu sunt cel mai bun exemplu pentru că sunt primul judecător din familie, am deținut funcția de conducere a uneia dintre cele mai grele secții ale Tribunalului București timp de 7 ani, respectiv, Secția a VI a Civilă, Litigii cu profesioniști, am evoluat în carieră fără că această evoluție să fie condiționată de ceva sau cineva anume.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mădălina Afrăsinie: Rolul femeilor jurist trebuie să fie identic cu rolul fiecărui om din societate.

Să vorbească despre profesie, despre experiența de viață, despre faptul că un vis nu se poate împlini decât dacă lupți pentru el, că fiecare eșec din viață trebuie să te motivezi să mergi mai repede și că, mai presus de toate acestea, rolul fiecăruia este să rămână OM indiferent de cât de crudă și nedreaptă este VIAȚA.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mădălina Afrăsinie: Modelul meu feminin… MAMA. Pentru că a fost, pentru mine, cea mai frumoasă femeie, cea mai dură, dar cea mai blândă, pentru că știa să zâmbească deși sufletul îi era sfărâmat în mii de cioburi, pentru că, deși nu am fost alături de ea așa cum și-ar fi dorit în timpul bolii ei, știu că m-a iertat.. .pentru că „m-a așteptat” (înainte  „să plece la tata”)  să vin de la birou doar ca să-mi mai strângă mâna încă o data în timp ce îi cădeau câteva lacrimi…

DA, MAMA a fost modelul meu feminin pentru că datorită EI sunt FEMEIA de azi!

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mădălina Afrăsinie: Pandemia, din punct de vedere profesional, mi-a demonstrat că sunt în stare să iau decizii în fracțiuni de secundă și că am fost niște victime în războiul lor purtat în lumea noastră.

În ianuarie 2021 am fost diagnosticată cu Sars Cov, după un test PCR negativ și, deși aveam toate simptomele, tratamentul l-am primit destul de târziu și asta după ce am ajuns la UP… a fost greu pentru că atunci am fost ferm convinsă că se va vorbi despre mine la timpul trecut și singurul meu regret, când am fost preluată de Salvare de acasă, a fost acela că nu am apucat să îi spun băiatului meu tot ce doream să îi spun și, din varii motive, am amânat.

Mulțumesc Lui Dumnezeu și medicilor din Spitalul M. Balș că m-au ajutat să trec bine peste această…nici nu știu cum să o numesc, pentru că, dacă nu erau Ei, azi nu mai acordam acest interviu.

Revenind la partea profesională, a fost o perioadă în care m-am concentrat pe partea de motivat dosarele și am fost prezentă în instanță zi de zi, deși era instituită starea de urgență, respectiv, starea de alertă, eu fiind Președintele de Secție la acel moment.

Recunosc, mi-au lipsit extraordinar de mult ședințele de judecată, colegii avocați, interacțiunea dintre noi, toți pentru că JUDECĂTOR este cel care intră în sala de judecată și judecă dosarele, nu cel care este detașat sau asimilat judecătorului…

Bine că s-a terminat și sper, din sufletul meu, să nu mai fim nevoiți să trecem prin asemenea „experimente/experiențe”.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mădălina Afrăsinie: Când momente din viaţa lor le vor fi umbrite de răutatea oamenilor, când flăcările urii se vor aprinde şi, poate, pumnul se va ridica ca să le lovească, când ispita le va întuneca gândirea şi le va tulbura simţurile, să privească către Cer și să se roage Lui Dumnezeu…El este întotdeauna acolo și ne ascultă. Așteaptă doar să Îi cerem ajutorul…

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine! De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

 

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership