Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Revista Română de Istoria Dreptului (RRID): un nou proiect editorial
04.11.2020 | Emod VERESS

JURIDICE - In Law We Trust
Emod Veress

Emod Veress

Este în pregătire și se va lansa în curând un nou proiect editorial: Revista Română de Istoria Dreptului.

Istoria statului și dreptului este o disciplină universitară, a cărei importanță în procesul educațional, alături de dreptul roman, a fost subliniată de către Asociația Europeană a Facultăților de Drept (European Law Faculties Association) prin Declarația de la Ljubljana (2010). Declarația era menită, printre altele, să atragă atenția asupra valorii acestor discipline cu caracter istoric, absolut necesare nu numai pentru a fundamenta o cultură generală juridică, dar și pentru formarea unei gândiri juridice riguroase. Dacă o astfel de disciplină există – și dorim menținerea ei în curricumul universitar – atunci trebuie să creăm o bază solidă pentru ea. O asemenea bază presupune o activitate permanentă de cercetare științifică, de concepere a unor proiecte științifice originale și înainte de toate, un for specializat unde cei dedicați acestei activități pot publica rezultatele și care să funcționeze ca o veritabilă platformă de dialog profesional. Revista Română de Istoria Dreptului dorește să devină acest for specializat, într-un domeniu care, după căderea regimului totalitar de tip sovietic, nu a reușit să-și găsească avântul necesar pentru o reală dezvoltare.

Însă istoria dreptului înseamnă mult mai mult decât o simplă disciplină universitară cu caracter introductiv în studiul dreptului. Deși poate nu observăm, ea are un rol deosebit de important în activitatea practică. Instanțele de judecată, pentru dezlegarea unor probleme de drept, sunt deseori chemate să aplice normele dreptului istoric, care se mai află în vigoare, dar care totuși guvernează anumite raporturi juridice încă actuale. Mai mult, pentru a da o interpretare corectă unei norme în vigoare, trebuie să avem în vedere reglementările anterioare și jurisprudența generată sub regimul lor, pentru a afirma o continuitate sau, dimpotrivă o discontinuitate și spre a convinge judecătorul de înțelesul real al normei actuale. În procesul legislativ lato sensu de asemenea trebuie să recurgem la înțelepciunea legiuitorilor și a legiuirilor din trecut: pentru crearea unor norme precise, predictibile, durabile și de calitate nu putem ignora nici reușitele nici greșelile mai vechi sau mai noi produse în codificarea dreptului. Timpul istoric în domeniul juridic uneori privește perioade foarte scurte: deja discutăm de o istorie a dreptului european. Și mai mult, la nivel național există acte normative care se aplică într-o anumită formă doar câteva luni sau ani, după care  dobândesc rapid caracter ”istoric”. În acest context, istoria dreptului nu este un scop în sine: are o enormă valoare aplicativă, fapt care subliniază și impune de asemenea necesitatea publicării Revistei Române de Istoria Dreptului.

Cu un oarecare sentimentalism, trebuie să afirmăm, că în opinia noastră, istoria dreptului este ”în vigoare”. Revista va fi publicată de către Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca și Asociația Română de Drept Comparat. În acest moment ne gândim la o singură apariție anuală, dar care să cuprindă mai multe articole decât o revistă care apare mai frecvent. Primul număr va fi publicat în cursul anului curent, data limită pentru transmiterea articolelor propuse spre publicare fiind de 15 decembrie 2020. Începând cu anul 2021 data limită va fi de 15 mai. Articolele se pot înainta la adresa de e-mail rrid@rrid.ro. Deja sunt inițiate discuțiile în vederea indexării revistei în bazele de date internaționale relevante.

Revista va publica în special studii care tratează istoria dreptului și dreptul roman în limba română, respectiv în limba engleză. În conținutul său revista va pune accent în special pe metoda comparată. Din punct de vedere geografic se dorește concentrarea pe zona Europei Centrale și de Est. Componența colegiului de redacție reflectă această intenție, membrii acesteia fiind: Prof. univ. dr. Marietta Auer (Germania, director al Max Planck Institute for European Legal History), Prof. univ. dr. Fethi Gedikli (Turcia), Prof. univ. dr. Manuel Guțan (România), Prof. univ. dr. Luigi Lacchè (Italia), Prof. univ. dr. Marko Petrak (Croația), Prof. univ. dr. Srđan Šarkić (Serbia), Dr. Tomasz Scheffler (Polonia).

Sperăm că mulți colegi se vor alătura acestui efort, că astfel vom putea reînvia tradițiile cercetărilor care vizează istoria dreptului și că împreună vom crea o revistă de înaltă ținută științifică.

Prof. univ. dr. Emőd Veress
Universitatea „Sapientia” din Cluj-Napoca
Departamentul de Științe JuridicePLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.