Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Dreptul muncii Opinii SELECTED Sistemul judiciar

Despre (NE)normarea muncii în instanțe

30 august 2023 | Alin ENE
Alin Vasile Ene

Alin Ene

Despre (NE)normarea muncii în instanțe – 8,65 minute/dosar pentru studiu și de ce vorbim despre necesitatea normării muncii.

De data aceasta – lista de ședință și dosarele aferente unei ședințe de judecată ale unei judecătorii din România, anul 2023.

111 dosare pentru ședința din data de 5 septembrie. Următoarea ședință a completului, din 19 septembrie, este deocamdată mai mică, doar 95 de dosare. Ședințe mixte, deci dosare civile și penale deopotrivă, în aceeași ședință.

Ce activități trebuie să desfășoare judecătorul doar pentru aceste dosare aflate pe listele de ședință?

Trebuie să studieze (sau, cum spunem în instanțe, să „vadă”) ședința de judecată. Dosarele de pe listă se împart în 2 categorii: dosare nou intrate și dosare rulate (a căror judecată a fost amânată de la termenul anterior).

1. Pentru dosarele nou intrate studiul ședinței de judecată presupune ca judecătorul să citească fiecare înscris din dosar, începând cu cererea de chemare în judecată și eventual întâmpinarea (acte pentru care nu există niciun standard obligatoriu, astfel că pot să aibă între 1-2 și zeci de pagini, după caz, pot fi redactate la calculator, la mașină de scris ori scrise de mână, pot să aibă o structură logică sau nu, pot urma un raționament logico-juridic sau nu) și continuând cu înscrisurile atașate de părți în dovedire.

Prima provocare este ca, după lecturarea cererii de chemare în judecată, judecătorul să reușească să înțeleagă care este problema de fapt și care sunt dispozițiile legale invocate. Pentru că deși legea prevede că cererile ar trebui să cuprindă în mod expres aceste detalii, prea rar în practică se întâmplă astfel.

Citind întâmpinarea, trebuie să înțeleagă ce apărări de fapt invocă partea adversă și dacă acele apărări au capacitatea juridică de a conduce la respingerea cererii.

Și după ce a identificat toate acestea, să verifice personal dacă nu cumva există alte norme legale relevante în cauză, neindicate de părți. Da, nu e mare lucru, fiecare cetățean este dator sa cunoască legile țării, cu atât mai mult judecătorii. Conform interogării efectuate în 29 august 2023 pe repertoriul legislației din România, avem azi în vigoare DOAR 11.712 acte normative primare (legi, ordonanțe de guvern și ordonanțe de urgență).

Apoi judecătorul trebuie să verifice câte dintre sutele de foi depuse la dosar sunt pertinente, concludente și utile soluționării cauzei, pentru a le încuviința ca probe. După care să se gândească dacă, raportat la specificul cauzei, există probe ce ar trebui administrate din oficiu, pentru a le pune în discuție la termen.

În final, toate aceste aspecte, împreună cu ce clarificări ar fi necesare și ce măsuri trebuie dispuse la primul termen, în funcție de situațiile ce se pot ivi în sală, vor fi consemnate pe lista de ședință, pentru fiecare dosar în parte.

2. Pentru dosarele rulate, trebuie verificate notițele de pe lista de ședință de la termenul anterior și citită încheierea de ședință de la acel termen (teoretic, dacă ai norocul de a-ți mai aminti detaliile dosarului nu mai e nevoie sa îl parcurgi în întregime).

Urmează a verifica dacă obligațiile stabilite la termenul anterior au fost aduse la îndeplinire și ulterior a parcurge toate înscrisurile depuse la dosar între termene (cereri suplimentare, excepții, înscrisuri în dovedire).

În final, toate acestea vor fi consemnate pe lista de ședință, pentru fiecare dosar în parte, împreună cu măsurile ce se impun a fi dispuse în continuare, astfel încât să se poată proceda la judecarea cauzei.

Toate activitățile descrise anterior ar trebui să fie realizate, teoretic, în 2 zile lucrătoare, anterior ședinței de judecată (potrivit art. 113 din Regulamentul de Ordine Interioară al instanțelor de judecată).

Așadar, pentru studierea celor 111 dosare, judecătorul va trebui să aloce în medie 8,65 minute.

Și ca să înțelegem mai bine ce înseamnă 8,65 minute, lectura prezentului text, pentru cei care au avut răbdarea de a citi până la final, durează, potrivit unui instrument online, 3,20 minute. Cu alte cuvinte, un judecător ar trebui să studieze un dosar în timpul în care ar citi mai puțin de 3 astfel de postări.

Judecător Alin Ene
Membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership