Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Corporate, Cyberlaw, Drept penal, Sistemul judiciar

DIICOT și Poliția Română colaborează cu SUA pentru destructurarea programului malware Qackbot

31 august 2023 | JURIDICE.ro

La data de 26 august 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism împreună cu Poliția Română, au pus în executare o cerere de asistență judiciară internațională, emisă de către autoritățile din S.U.A., ce a vizat destructurarea unei părți din infrastructura programului informatic de tip malware Qackbot (Qbot).

Activ din anul 2007, acest malware prolific (cunoscut și sub numele de QBot sau Pinkslipbot) a evoluat, folosind diferite tehnici pentru a infecta utilizatorii și a compromite sisteme informatice.

Malware-ul Qakbot era infiltrat în computerele victimelor prin e-mailuri de tip spam, care conțineau atașamente sau hyperlinkuri malițioase, iar odată instalat pe computerul vizat, malware-ul avea ca scop infectarea acestuia cu programe informatice precum Cobalt Strike sau alte tipuri de ransomware.

În plus, computerul infectat devenea parte dintr-o rețea botnet (o rețea de computere compromise) controlată simultan de infractorii cibernetici, de obicei fără știrea victimelor.

Cu toate acestea, obiectivul principal al Qakbot a fost reprezentat de furtul datelor financiare și al credențialelor de conectare din browserele web.

Modul de funcționare al malware-ului Qackbot presupune următoarea succesiune de pași:

– Victima primea un e-mail cu un atașament sau un hyperlink pe care îl accesa;
– Ulterior, sistemul informatic vizat începea să descarce malware-ul Qackbot, imitând procese legitime;
– În urma descărcării malware-ului Qackbot, acesta era instalat pe calculator, ulterior fiind descărcate alte programe de tip malware, precum troieni bancari;
– Atacatorul are posibilitatea să fure apoi date financiare, credențiale de logare etc;
– În final, alte programe malițioase, spre exemplu programe ransomware, sunt instalate pe calculatorul victimei.

Familii cunoscute de ransomware precum Conti, ProLock, Egregor, REvil, MegaCortex și Black Basta ar fi folosit Qakbot pentru a efectua un număr mare de atacuri ransomware asupra unor infrastructuri critice sau asupra mai multor societăți comerciale.

Administratorii rețelei bot au oferit acestor grupuri de ransomware acces la rețelele infectate, contra cost, această metodă fiind cunoscută și ca maas (malware as a service).

Din investigațiile efectuate a rezultat că, în perioada octombrie 2021 – aprilie 2023, administratorii ar fi primit aproape 54 de milioane de euro din răscumpărările care au fost plătite de victime.

Din analiza infrastructurii confiscate a rezultat că malware-ul ar fi infectat peste 700.000 de computere din întreaga lume, iar autoritățile au detectat servere infectate cu Qakbot în aproape 30 de țări din Europa, America de Sud și de Nord, Asia și Africa, permițând activitatea malware-ului la scară globală.

:: Sursa: diicot.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică