Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 2-6 noiembrie 2020
06.11.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Neexecutarea sancțiunilor penale. Abuz în serviciu. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 octombrie 2020, a inculpatului
Ț.A.I., la data faptei director general adjunct în cadrul Autorității Rutiere Române (A.R.R.), sub aspectul săvârșirii, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de neexecutare a sancțiunilor penale.

În aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecta S.A., la data faptei director general al Autorității Rutiere Române, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 3 aprilie 2019, prin decizia penală nr. 455/A, judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat pe inculpatul Ț.A.I., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9432).
Deși a luat la cunoștință de dispozițiile deciziei penale mai sus menționate, inculpatul ar fi continuat să exercite funcția de conducere în care fusese numit prin deciziile conducerii Autorității Rutiere Române, nefăcând niciun demers în vederea încetării acestei situații juridice.
Cea care l-ar fi menținut în funcție a fost suspecta S.A. care, în calitate de director general al A.R.R., ar fi încălcat cu intenție dispozițiile prevăzute în Codul Muncii și nu ar fi constatat, prin decizie, în termenul legal, încetarea de drept a contractului de muncă pe care inculpatul Ț.A.I. îl avea încheiat cu instituția publică pe motiv de condamnare penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, între care:
– să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,
– să nu exercite nicio funcție de conducere în cadrul Autorității Rutiere Române.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

C.P., la data faptelor primar al comunei Pantelimon, județul Ilfov, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de participație improprie în forma instigării la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată (154 acte materiale),

O.A., la data faptei secretar al comunei Pantelimon, județul Ilfov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie în forma instigării la săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (61 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și a Ordinului prefectului județului Ilfov de constatare a dreptului de proprietate, ar fi emis, în perioada 2004-2007, documente oficiale care ar fi permis unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale să dobândească drept de proprietate asupra unor suprafețe de teren (totalizând 75.549,89 m.p.), situate pe raza comunei Pantelimon (județul Ilfov).
Concret, cele două persoane, cu ajutorul funcționarilor din primăria comunei Pantelimon (care au acționat fără vinovăția prevăzută de lege), ar fi semnat înscrisuri oficiale în care erau consemnate aspecte neadevărate cu privire la situația terenurilor și ar fi înaintat instituției Prefectului propuneri privind constatarea, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate.
Ulterior, pe baza acelor documente, prefectul județului Ilfov ar fi emis, fără vinovăție, un număr de 154 ordine prin care se constata dreptul de proprietate privată asupra unor suprafețe de teren de pe raza comunei Pantelimon.
Prin aceste demersuri, comuna Pantelimon a suferit o pagubă reprezentată de scoaterea, în mod nelegal, din patrimoniul său, a unor suprafețe de teren în valoare totală de 2.803.013 lei.

În cauză, primăria comunei Pantelimon nu s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

Anterior, procurorii au încheiat câte un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatele
B.A., la data faptei secretar al comunei Pantelimon, județul Ilfov sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de participație improprie în forma instigării la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată (31 acte materiale),
E.F., persoana care certifica copiile falsificate ale registrului agricol și registrului cadastral în cadrul primăriei Pantelimon, județul Ilfov, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de participație improprie în forma instigării la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată (99 acte materiale).

În prezența apărătorilor aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
B.A. – 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,
E.F. – 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor. Trafic de influență. Înșelăciune. Arest preventiv.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unei persoane fizice în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și înșelăciune, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 5 mai 2020 și 9 septembrie 2020, inculpatul, aflat în stare de recidivă postexecutorie, prezentându-se sub o identitate nereală – fost ofițer de poliție sau fost procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, ar fi pretins de la două persoane sumele de 2.500 euro respectiv 800 euro, în schimbul promisiunii că le va oferi informații din dosarele penale în care acestea erau vizate și că va interveni pe lângă un procuror pentru soluționarea favorabilă a uneia dintre cauze.
În perioada 03 – 22 septembrie 2020, inculpatul, procedând în aceeași manieră, ar fi pretins de la șase persoane sume de bani cuprinse între 900 euro și 2.500 euro, inducându-le în eroare că le va da informații din dosarele aflate pe rolul DNA, în care acestea ar fi vizate. În acest context, inculpatul ar fi primit de la una dintre cele șase persoane suma de 3.900 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În lunile ianuarie și mai 2020, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 350.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra funcționarilor din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov.
Banii respectivi, din care inculpatul urma să-și oprească un comision în valoare de 50.000 euro, ar fi fost pretinși în scopul obținerii intabulării dreptului de proprietate pe care o firmă reprezentată de martor îl avea asupra unui teren în suprafață de 1.227 mp, situat în localitatea Voluntari, județul Ilfov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul teritorial Timișoara. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2017-2018, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma totală de 321.000 euro pentru:
– a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra funcționarilor din cadrul a trei primării de pe raza județului Caraș – Severin și a-i determina pe aceștia să-i concesioneze martorului suprafața totală de 12.000 ha pășune,
– a interveni pe lângă primarul și consilierii locali ai uneia din cele trei localități și a-i determina pe aceștia să aprobe concesionarea unor exploatări de granit, caolin și apă plată, în favoarea aceleiași persoane.
În același context, la data de 1 februarie 2018, inculpatul ar fi fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la omul de afaceri suma de 120.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș – Severin.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul teritorial Cluj. Biroul teritorial Baia Mare. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată. Sechestru asigurător.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului N.O.G., la data faptelor primar al orașului Sighetu Marmației, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, inculpatul N.O.G., în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, cu intenție, ar fi omis să dispună/constate suspendarea raporturilor de serviciu ale fostului șef al Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmației, ca efect al trimiterii acestuia în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de serviciu asimilate infracțiunilor de corupție (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4797, https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5185 ).
Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă ar fi fost menținută în funcție pe toată durata mandatului său de primar, respectiv până în 24.06.2016, cu consecința procurării unui folos necuvenit (drepturi salariale) pentru acesta în sumă de 100.951 lei (aferent perioadei aprilie 2014 – iunie 2016) concomitent cu cauzarea unui prejudiciu, în același cuantum, primăriei municipiului Sighetu Marmației.
Persoana vătămată, municipiul Sighetu Marmației, reprezentată de primar, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 100.951 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului N.O.G..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Omisiunea de a furniza, cu ştiință, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene. Trimitere în judecată. Sechestru asigurător.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunii de omisiunea de a furniza, cu ştiință, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2019, în scopul obținerii subvențiilor în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, inculpatul ar fi omis să notifice în scris Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în legătură cu modificarea datelor declarate anterior în cerere.
Concret, inculpatul ar fi trebuit să comunice că ovinele declarate inițial au fost vândute, precum și faptul că nu mai utilizează terenul în suprafață de 32,20 ha pentru care solicitase sprijin nerambursabil.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri în valoare totală de 75.835 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 76.528 lei.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului S.N., la data faptei funcționar în cadrul Primăriei comunei Valea Stanciului, județul Dolj, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpatul S.N., în calitatea menționată mai sus, ar fi eliberat unor persoane mai multe adeverințe false care ulterior ar fi fost depuse cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Anterior, persoanele beneficiare ale fondurilor nerambursabile au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9857 – pct. 6).
Prin aceste demersuri, persoanele respective ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 9.831 lei.

În prezența avocatului, inculpatul S.N. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dolj.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, inculpata ar fi depus, în numele unor persoane, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) cinci cereri de finanțare în care erau consemnate date false în ceea ce privește: semnăturile titularilor; datele atestate, necesare pentru constatarea eligibilității cererilor de finanțare/cererilor de plată, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 92.584 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor imobile ce aparțin inculpatei.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Mehedinți.

:: Sursa: www.pna.ro

10. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Șantaj. Participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 504/VIII/3 din data de 31 august 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei
M.A.G., la data faptelor subcomisar de poliție în cadrul D.G.P.M.B. – Poliția Sector 6 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– șantaj,
– participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2019, inculpata M.A.G., în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice sector 6, ar fi constrâns un medic estetician de la o clinică privată, sub amenințarea deschiderii unui presupus dosar penal pentru evaziune fiscală, să-i dea suma de 15.000 de euro, atât pentru ea cât și pentru o altă persoană.
Inculpata M.A.G. i-ar fi cerut medicului estetician suma respectivă pentru o fostă pacientă nemulțumită de intervenția chirurgicală efectuată de acesta, amenințându-l totodată cu depunerea unei plângeri pentru malpraxis și cu exercitarea unor acte de violență de către pacientă și prietenul acesteia.
Ulterior, inculpata M.A.G. ar fi primit direct de la medicul estetician suma de 15.000 de euro din care și-ar fi păstrat suma de 5.000 de euro, restul fiind dat pacientei nemulțumite.

În același context, inculpata M.A.G. ar fi determinat doi colegi de serviciu să acceseze, fără drept, mai multe baze de date ale M.A.I. (evidență a persoanei, cazier judiciar), pentru a obține date referitoare la mai multe persoane: pacienta nemulțumită, prietenul acesteia, un doctor estetician de la o clinică privată.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra unor sume de bani ridicate de la inculpata M.A.G..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

11. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată. Sechestru asigurător.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

P.N.M., la data faptelor comisar-șef de poliție în cadrul IPJ Giurgiu – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

PERSOANĂ FIZICĂ, administrator al SC Gabimar Trans S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

SC GABIMAR TRANS S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

PERSOANĂ FIZICĂ, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – martie 2019, inculpatul P.N.M. ar fi controlat ca un adevărat administrator societatea SC Gabimar Trans S.R.L, înființată pe numele mamei sale, și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț în sensul legii, incompatibile cu funcția deținută, respectiv cu statutul de ofițer de poliție.
Concret, de la înființarea societății comerciale mai sus menționate – mai 2013, inculpatul ar fi întreprins, printre altele, următoarele activități pentru realizarea obiectului de activitate al firmei:
– negocierea, încheierea și urmărirea contractelor de prestări servicii/închirieri utilaje,
– participarea în numele și pe seama inculpatei SC Gabimar Trans S.R.L. în cadrul procedurilor de achiziție publică derulate de autorități contractante de pe raza județului Giurgiu, îndeosebi a municipiului Giurgiu,
– reprezentarea societății comerciale în fața Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
Ca urmare a acestei conduite, ofițerul de poliție ar fi obținut, pentru sine și pentru altul, sume de bani, bunuri, foloase necuvenite provenite din încasările și dividendele societății (profitul total declarat obținut pentru perioada 2013-2019 fiind de 601.629 de lei), cât și alte foloase similare, (decontarea din veniturile societății a combustibilului consumat pentru deplasările cu autoturismul personal).
În perioada iulie 2018 – februarie 2019, în contextul unui proiect finanțat din fonduri europene – „Diversificarea activității S.C. GABIMAR TRANS S.R.L. prin achiziția de utilaje”, inculpatul P.N.M. și administratorul de drept al SC Gabimar Trans S.R.L, beneficiind de ajutorul celui de-al treilea inculpat, ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia mai multe documente false și inexacte, întocmite chiar de ei, în scopul asigurării îndeplinirii cerințelor și condițiilor de eligibilitate.
Prin aceste demersuri S.C. Gabimar Trans S.R.L. ar fi obținut pe nedrept 842.161 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 807.330 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile și părți sociale ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Călărași. Destructurarea unui grup infracțional organizat specializat. Înșelăciune. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Fals în declarații. Percheziții domiciliare.

La data de 03.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Călărași au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Călărași și Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2020, s-a constituit  și a acționat un grup infracțional organizat care prin întocmirea, în fals, a documentației necesare, a obținut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizație de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.  
În scopul obținerii acestor sume, membrii grupului infracțional organizat identificau potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți în perioada imediat următoare. Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului erau persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani cu membrii grupului.
În acest scop, gruparea infracțională a deținut, de facto, mai multe societăți comerciale de tip fantomă pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente.
Pentru că aceste societăți comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.
Au existat și situații în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracțional organizat au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.
Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat au reținut cardurile beneficiarilor și au retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813,9 euro).

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Călărași urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 37 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Călărași și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Arad. Destructurarea unui grup infracţional organizat. Trafic de droguri de risc. Percheziţii domiciliare.

La data de 03.11.2020 procurorii DIICOT – B.T.ARAD împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. ARAD au efectuat un număr de 23 de percheziţii domiciliare, dintre care 13 pe raza judeţului Arad şi 10 pe raza judeţului Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În urma acțiunii, au fost identificate cantităţi de droguri de risc (cannabis), seminţe de cannabis, cântare, grindere, o armă şi muniţia aferentă, sume de bani, în valută şi lei (din care 1500 euro falşi).
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Arad au fost conduşi, în vederea audierii, un număr de 18 suspecţi.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Arad și I.P.J. Timiş, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timişoara și S.C.C.O. Caraş-Severin şi al jandarmilor din cadrul I.J.J. Arad și Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Alba. Introducere în țară de droguri de mare risc. Trafic de droguri de mare risc. Arestare preventivă.

La data de 03.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a introdus în țară, de pe teritoriul Germaniei, comprimate de MDMA pe care apoi le-a comercializat către consumatori de pe raza orașului Ocna Mureș la prețul de 50 lei/comprimat.

La data de 02.11.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului, în timp ce încerca să comercializeze 348 de comprimate MDMA, în schimbul sumei de 17.500 de lei.

La data de 03.11.2020, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Activități în vederea prevenirii și combaterii traficului de droguri.

În perioada 01 – 31 octombrie 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, Secția de combatere a traficului de droguri, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog au desfășurat o serie de activități în vederea prevenirii și combaterii traficului de droguri, pe raza municipiului București. Acțiunile au vizat palierele medii și superioare ale rețelelor de distribuție.

Astfel, în cadrul a 28 dosare penale, a fost documentată activitatea infracțională a 51 persoane, dintre care față de 36 au fost dispuse măsuri preventive după cum urmează: față de 31 inculpați Tribunalul București a dispus măsura arestării preventive, față de un inculpat, măsura arestului la domiciliu, iar față de alți 4 inculpați a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală, Secția de combatere a traficului de droguri împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat 26 acțiuni de prindere în flagrant, în urma cărora au indisponibilizate cantitățile de 96,2 kilograme de cannabis (inflorescențe), 80 kilograme de masă vegetală verde, 100 de plante de cannabis ajunse la maturitate, 422 grame de cocaină, 500 comprimate de ecstasy, precum și alte cantități și tipuri de droguri.

Totodată, în urma acțiunilor efectuate, au fost indisponibilizate prin aplicarea unor măsuri asiguratorii sumele de 65.600 lei, 37.480 euro, 320 USD, 2 pistoale, 6 autoturisme, 2 instalații speciale destinate creșterii plantelor de cannabis și alte bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti