3 septembrie – Ziua Probațiunii în România. Activitatea Serviciului de Probațiune Cluj în anul 2023
1 septembrie 2023 | JURIDICE.ro
În fiecare an, la data de 3 septembrie, se celebrează Ziua Probațiunii în Romania. Astfel, în cei 22 de ani de existență, sistemul de probațiune din cadrul Ministerului de Justiție, a fost și continuă să fie unul dintre pilonii importanți ai sistemului de justiție, reprezentând un serviciu public de interes național, ce își desfășoară activitatea în scopul menținerii siguranței comunității, al reabilitării sociale a infractorilor și al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.
Serviciului de Probațiune Cluj, ca instituție execuțional-penală, îi revin atribuții în toate stadiile procesului penal, contribuind, astfel, la înfăptuirea actului de justiţie. În etapa presentențială, consilierii de probațiune întocmesc referate de evaluare psiho-socială pentru toți inculpații minori, iar pentru inculpații majori – rapoarte de evaluare, la cererea organelor judiciare. După încheierea procesului penal, prin hotărârea penală, pot fi dispuse sancțiuni neprivative de libertate – față de minori, una dintre măsurile educative: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică, iar față de majori: suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere, amânarea aplicării pedepsei închisorii sau a amenzii penale, înlocuirea amenzii penale cu muncă neremunerată în folosul comunității, serviciul de probațiune asigurând în toate aceste cazuri control și consiliere/asistare. Competența teritorială a instituției cuprinde raza întregului județ.
Prin supravegherea respectării măsurilor și obligațiilor dispuse în sentința penală, a achitării obligațiilor civile față de părțile vătămate, a prestării muncii neremunerate în folosul comunității, a integrării în circuitul educațional și lucrativ, serviciul de probațiune urmărește valorificarea potenţialului socioeconomic al infractorilor, contribuția la bugetul de stat, reducerea costurilor executării sancţiunilor penale custodiale și diminuarea riscului reiterării de infracţiuni.
Faptele penale comise de persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Cluj sunt dintre cele mai variate, fiind prevăzute de Codul Penal sau alte legi speciale, cum ar fi: infracțiuni la regimul circulației rutiere, contra siguranței publice/familiei/persoanei/înfăptuirii justiției, infracțiuni patrimoniale, de fals și corupție, infracțiuni privind consumul și traficul de droguri etc.
În scopul remodelării atitudinal-cognitive și schimbării comportamentale a persoanelor din evidența serviciului, consilierii de probațiune, prin activitățile specifice, monitorizează respectarea condițiilor de supraveghere, derulează programe de consiliere individuală și de grup și colaborează cu instituțiile publice și organizațiile nonguvernamentale din comunitate.
Serviciul de probațiune pune în executare sentințele penale prin care s-au dispus măsuri educative neprivative de libertate aplicabile minorilor, le asigură asistare/consiliere și monitorizează respectarea obligațiilor impuse acestora. În cazul tuturor persoanelor majore față de care instanța a dispus amânarea sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, consilierii de probațiune derulează întrevederi de monitorizare și consiliere, se asigură că persoanele supravegheate respectă măsurile de supraveghere, precum și una sau mai multe obligații stabilite de instanța de judecată: să urmeze cursuri școlare/de calificare profesională, măsuri de control/tratament/îngrijire medicală, să nu conducă anumite vehicule, să nu se afle în anumite locuri, să nu intre în legătură cu părțile vătămate/coinculpații/alte persoane, să nu dețină/folosească nicio categorie de arme, să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței, să nu ocupe anumite funcții/profesii.
Instituțiile cu care Serviciul de Probațiune Cluj colaborează sunt: Inspectoratul de Poliție Județean Cluj (Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul Rutier și celelalte structuri teritoriale), Primăria municipiului Cluj-Napoca și primăriile din județ, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și unitățile subordonate, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Spitalul Clinic Județean Cluj (Centrul de Sănătate Mintală și alte structuri), Clinica de Psihiatrie Pediatrică și Toxicomanie, spitalele municipale județene, Regia Autonomă a Domeniului Public, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, unitățile de cult, Asociațiile „Christiana”, „O masă caldă”, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Direcția Generală de Pașapoarte etc.
Totodată, Serviciul de Probațiune Cluj participă săptămânal la comisiile de liberare condiționată a deținuților din Penitenciarul Gherla și Penitenciarul Spital Dej, îndeplinind și activități de evaluare a persoanelor deținute sau aflate în arest preventiv.
Serviciul de Probațiune Cluj ia parte la activitățile științifice organizate de către Direcția Națională de Probațiune, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca sau alte foruri academice și coordonează stagii de practică a studenților.
În primul semestru al anului 2023, Serviciul de Probațiune Cluj, cu 23 de consilieri de probațiune în activitate, a pus în executare un număr de 733 de noi sentințe penale, gestionând un total de 3117 de cazuri de supraveghere (efectuând întrevederi periodice cu persoanele sancționate penal, la sediul serviciului/la domiciliul acestora/în cadrul instituțiilor, monitorizând respectarea măsurilor/obligațiilor dispuse, oferind asistență și consiliere, menținând legătura cu sistemul lor de suport și cu partenerii comunitari). Personalul de probațiune a derulat programe de reintegrare socială cu un număr de 246 de persoane supravegheate (consiliere individuală și de grup). În plus, a întocmit 141 de referate și rapoarte de evaluare pentru inculpați și persoane sancționate penal (minori și majori), a participat săptămânal la lucrările comisiilor de liberare condiționată a deținuților și când a fost cazul, la punerea în executare a măsurilor educative neprivative de libertate pentru minori.
Din numărul total de 3117 de cazuri de supraveghere, gestionate de Serviciul de Probațiune Cluj, în anul 2023 până în prezent, doar în situația a 29 de persoane s-a revocat sancțiunea neprivativă de libertate, ca urmare a încălcării măsurilor/obligațiilor de supraveghere sau a comiterii de noi infracțiuni, ceea ce reprezintă o rată de recidivă de sub 1%. Majoritatea persoanelor sancționate penal, rămase în comunitate, sunt angajate în muncă sau urmează cursuri de pregătire școlară/profesională, îndeplinindu-și obligaţiile financiare și fiind contributori la bugetul de stat. Sistemul de probațiune este recunoscut, astfel, ca având un avantaj economic și din punct de vedere al resurselor implicate.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro