Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Articole, Cyberlaw, Next, Opinii, SELECTED

Hai să ne jucăm cu Inteligențele Artificiale: De ce este albastru cerul?

4 septembrie 2023 | Lara ȘTEFĂNESCU
Lara Ștefănescu

Lara Ștefănescu

1. În ultimii 20 de ani, tehnologia a evoluat constant și și-a câștigat un rol tot mai important în viețile noastre. Inteligența artificială nu mai este doar un concept prezent în filme sau discuții, ci o realitate palpabilă. Aceasta îndeplinește diverse funcții ce ne facilitează cotidianul. Unele dintre cele mai cunoscute Inteligențe Artificiale sunt ChatGPT, H2O.ai, Perplexity, IBM Watson și BRAINA. Aceste entități prezintă caracteristici diferite.

2. Cea mai cunoscută formă de inteligență artificială este, probabil, ChatGPT. Este o platformă ce folosește procesoare de limbaj natural (NLP) pentru a genera texte și a interacționa cu oamenii într-un mod similar interacțiunii umane. Principalele sale atu-uri includ furnizarea rapidă și eficientă de informații, precum și redactarea textelor cu un limbaj apropiat celui uman. Totuși, are și dezavantaje: poate furniza informații imprecise sau irelevante și are cunoștințe limitate.

3. H2O.ai reprezintă o altă formă de inteligență artificială. Asemănător cu ChatGPT, aceasta prelucrează volumele mari de date. H2O.ai se bazează pe învățarea automată, ramură a informaticii care imită modul în care oamenii învață, îmbunătățind în timp acuratețea. H2O.ai poate realiza analize avansate ale datelor și poate fi instruită în domenii specifice, dar acest lucru necesită experiență vastă în acele domenii.

4. Perplexity este o formă de inteligență artificială axată pe calitatea textelor generate și evaluarea modelelor de limbă, cu anumite limite. Evaluările realizate de Perplexity sunt valabile până la un anumit punct.

5. Hai să ne jucăm întrebând: De ce este albastru cerul?

ChatGPT: Cerul e albastru din cauza dispersiei luminii solare în atmosferă. Moleculele de aer dispersează mai mult lumina albastră, creând această culoare vizibilă.

H2O.ai: Cerul e albastru pentru că lumina Soarelui, care este albă, se dispersă în atmosfera Pământului și este absorbită de moleculele de azot și oxigen, componente majore ale aerului. Lumina albă, dispersată în diverse direcții, apare ca albastră, deoarece lungimile de undă mai scurte, precum roșu și violet, sunt absorbite și nu sunt percepute de ochiul uman.

Perplexity: Cerul este albastru datorită dispersiei luminii. Atmosfera conține particule mici, cum ar fi moleculele de azot și oxigen, care dispersează lumina în toate direcțiile. Lumina albastră, cu lungime de undă mai scurtă și mai intensă, este mai eficient dispersată de particulele atmosferice. Astfel, când privim în sus, cerul pare albastru.

6. Un sistem complex este IBM Watson, care integrează „procesarea limbajului natural” (NLP), inteligența artificială și analiza cognitivă pentru a răspunde la întrebări și a analiza date. IBM Watson se remarcă prin procesarea avansată a limbajului și capacitățile sale de a furniza servicii personalizate. În comparație cu ChatGPT, acest program operează în limitele domeniilor învățate.

7. BRAINA este singura inteligență artificială dintre cele menționate care se concentrează pe comenzi vocale. Se evidențiază prin recunoașterea vocală, automatizare și asistență personală. Ca orice program, are limite în ceea ce privește cunoștințele, putând furniza informații inexacte.

8. Așadar, ne putem juca în voie cu Inteligențele Artificiale. Nu sunt sigură că ele sunt suficient de ludice pe cât ne-am aștepta, însă am convingerea că spiritul ludic poate fi înțeles și chiar emulat, de către o Inteligență Artificială, dacă vrea 😉.

Lara Ștefănescu
Studentă – Universitatea Nicolae Titulescu din București
Intern – SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică