Despre pre-insolvență, implementarea Directivei (UE) 2019/1023
28 aprilie 2021 | Andrei SĂVESCUI. Scopurile proiectului de implementare a Directivei (UE) 2019/1023, referitor la procedurile de pre-insolvență (restructurare preventivă), surprind foarte bine scopurile stabilite de Uniunea Europeană:
1. Pre-insolvența trebuie să permită circulația capitalului din vii în morți, adică din întreprinderi viabile în întreprinderi aflate în dificultate. Pre-insolvența încurajează preluarea controlului asupra companiei aflate în dificultate înainte de declanșarea falimentului, de exemplu prin supra-garanții pentru investitorii care ar dori să preia compania aflată în dificultate.
2. Pre-insolvența trebuie să permită ca în corpul defunctului să fi amplasat un nou suflet. Adică să nu fie distrus corpul, să nu fie tranșat și valorificat ca organe, și cu atât mai puțin să fie valorificat după ce a fost transformat în țărână, ca îngrășământ agricol.
II. De ce România optează pentru construirea unei noi baterii de proceduri, care preced procedura reorganizării? Pentru că procedura obișnuită de reorganizare judiciară este un cuib de viespi, noțiuni și formule juridice înțepătoare (de exemplu contestarea creanțelor). Modificarea acestei proceduri ar fi fost dirimantă și complexă, astfel încât soluția pentru care s-a optat este elegantă și pragmatică.
Av. dr. Andrei Săvescu, SSA
* Pentru discuții extinse despre această temă a se vedea dezbaterea
https://dezbateri.juridice.ro/15028/imbunatatirea-solutiilor-de-restructurare-pentru-companii-dezbatere-privind-transpunerea-directivei-europene-2019-1023-in-legislatia-nationala