Dan Oancea, Cosmin Vasile despre „IBA Rules on the Taking of Evidence in International Arbitration”
4 septembrie 2023 | Alina MATEIAlina Matei: Multumesc, stimate domnule Profesor Dan Oancea, Directorul INPPA, mulțumesc stimate domnule avocat dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Un nou eveniment dedicat arbitrajului va avea loc luna viitoare, pe care dumneavoastră îl veți deschide. Evenimentul acesta se remarcă prin multitudinea de originalități. Una dintre ele este aducerea INPPA la acest eveniment, nu doar prin sigla de pe banner-ul evenimentului, alături de ceilalți organizatori instituționali, ci și prin implicarea domnului Profesor Dan Oancea. Cum s-a produs apropierea?
Dan Oancea: Nu cred că putem vorbi despre o „apropiere”, pentru că dl. avocat dr. Cosmin Vasile este de mulți ani formator al INPPA. Mai corect ar fi să spunem că conlucrarea dintre noi s-a amplificat și a dobândit noi dimensiuni. După cum probabil cunoașteți, a devenit deja o tradiție ca în perioada octombrie-noiembrie a fiecărui an INPPA să organizeze cursuri extracurriculare, destinate în principal avocaților definitivi, dar deschise și tinerilor noștri colegi, avocații stagiari, cursanți ai INPPA. Până în prezent, la fiecare sesiune de cursuri extracurriculare, dl. av. dr. Cosmin Vasile a acceptat să susțină prelegeri cu caracter interactiv pe teme de arbitraj comercial, și așa se va întâmpla și în acest an. La toate aceste cursuri susținute de domnia sa participarea a fost numeroasă iar nivelul de satisfacție al participanților, cărora le-am solicitat să evalueze cursurile, a fost unul ridicat. De aici și până la un parteneriat în vederea organizării evenimentului „IBA Rules on the Taking of Evidence in International Arbitration” nu a fost decât un pas, care a fost realizat la inițiativa și invitația dlui. av. dr. Cosmin Vasile, căreia cu bucurie i-am dat curs, contribuind cu mijloacele pe care le are la îndemână INPPA.
Cosmin Vasile: Mă bucur că se vede din chiar prezentarea evenimentului că este un concept original. În rest, implicarea și deschiderea INPPA față de materia arbitrajului internațional nu reprezintă o noutate. Așa cum menționează Profesorul Oancea, de 3 ani INPPA a început să organizeze cursuri de pregătire profesională continuă în materia arbitrajului internațional. Schimbând perspectiva asupra problemei, piața arbitrajului crește și se maturizează. Am ajuns în situația în care un număr semnificativ de avocați doresc informații, formare profesională și perfecționare în această materie. În mod corect, INPPA a sesizat această nevoie și răspunde corespunzător.
Alina Matei: Avocații care vor veni la workshop vor primi puncte de pregătire profesională, dar pentru INPPA se poate vorbi în termeni de beneficiu/beneficii?
Dan Oancea: Desigur, iar acest lucru a fost anunțat cu prilejul promovării evenimentului. Să știți însă că am constatat, la mai toate acțiunile de formare profesională continuă organizate de INPPA sau la cele în care Institutul este partener, că motivația reală nu o reprezintă aceste puncte, ci interesul avocaților de a participa la evenimente profesionale cu o tematică interesantă și de actualitate, care să prilejuiască și un schimb de experiență în domeniu cu ceilalți participanți și să ridice probleme întâlnite în practică, la care să se încerce găsirea în comun a răspunsurilor adecvate. De asemenea, pentru unii avocați, în special pentru cei tineri, participarea la astfel de acțiuni poate reprezenta un moment important în cariera profesională, determinându-i să îmbrățiseze un domeniu nou de activitate. De aceea, ne bucurăm să constatăm că și la acest eveniment, organizat în domeniul atât de captivant al arbitrajului internațional și la care numărul participanților este, din păcate, unul limitat, s-au ocupat deja, în doar câteva zile, locurile disponibile și ne străduim în prezent să găsim soluții pentru a majora numărul de locuri. Cele de mai înainte reprezintă așadar „beneficiul” despre care vorbeați, căci exact aceasta este misiunea INPPA: de a forma și perfecționa pregătirea profesională a avocaților.
Cosmin Vasile: Bineînțeles că și INPPA are beneficii. E vorba de aceleași câștiguri pe care le are o facultate bună când organizează un nou program de masterat excepțional sau un practician care împărtășește experiența și cunoștințele sale colegilor mai tineri, în cadru academic sau altundeva. Vorbim, deopotrivă, de îndeplinirea misiunii și de respectarea blazonului.
Alina Matei: În titlul evenimentului apare cuvântul ”workshop”, termen care va atrage în mod sigur cursanții INPPA și mai mult ca sigur și pe unii dintre lectorii Institutului, iar pe speakeri îi va determina să fie conciși, clari și convingători. Fără a ne cantona totuși în limba română, de ce a fost gândit nu ca o conferință/dezbatere, ci ca un workshop?
Dan Oancea: Titulatura de „atelier”, atât în limba română cât și în cea engleză, sugerează interactivitate, iar exact acest lucru este urmărit. Dorim să-i implicăm activ pe avocații participanți în problematica anunțată, tocmai pentru ca evenimentul să nu fie unul steril, în care să vorbească numai cei care conferențiază. Dar mai multe detalii în această privință vi le poate da dl. av. dr. Cosmin Vasile, care a dus „greul” conceperii acestui atelier.
Cosmin Vasile: Denumirea de workshop este, în primul rând, riguros exactă. Pe de altă parte, este și termenul uzitat pentru acest gen de eveniment.
Lăsând semantica deoparte, este conceptul ideal pentru acest tip de eveniment, adresat exclusiv practicienilor: se abordează exclusiv probleme practice, focusul este pe variantele la îndemână și soluții, este interactiv.
Alina Matei: Orice eveniment pleacă de la ideea și credința unui om, nu instituție, că se poate realiza ideea. Această întrebare este adresată în mod special domnului av. dr. Cosmin Vasile, arbitru, care este și co-președinte al Eastern European Arbitration Group din cadrul IBA Arbitration Committee. Cum v-a venit ideea realizării evenimentului dedicat arbitrajului, în condițiile în care în mediul juridic se organizează enorm de multe conferințe/dezbateri/workshopuri/mese rotunde, atât de mediul privat cât și de cel public (facultăți, barouri, școlile de magistrați, avocați, notari)?
Cosmin Vasile: În materia arbitrajului internațional, evenimentele dedicate nu sunt atât de multe (cel puțin în România și în estul Europei) iar cele de mare calitate se bucură întotdeauna de participarea și atenția publicului avizat.
Practic, acest tip de eveniment nu a fost organizat până în prezent în România și în majoritatea țărilor din Europa de Est. Sunt convins că participarea și feed-back-urile participanților de la București în septembrie și, ulterior, la Varșovia și Zagreb vor confirma că acest tip de eveniment era necesar și așteptat de avocați, principalii beneficiari.
Alina Matei: Care este scopul acestui eveniment, ce urmăriți? Ce presupune să fii co-președinte, alături de domnul avocat Valincic, domnule avocat dr. Cosmin Vasile?
Cosmin Vasile: Eastern Europe Arbitration Group a fost creat recent, în cadrul IBA Arbitration Committee, cu scopul de a promova în Europa de Est activitatea IBA, instrumentele soft law și proiectele derulate de IBA Arbitration Committee. Seria de evenimente deschisă de cel de la București își propune exact acest lucru.
Europa de Est este, dintr-o perspectivă macro, o piață emergentă în materia arbitrajului internațional: tânără în comparație cu jurisdicțiile consacrate, dinamică și în permanentă expansiune. IBA Arbitration Committee dorește să fie cât mai aproape de practicienii din astfel de zone (nu suntem singura, America Latină, spre exemplu, este în aceeași ipostază). Acesta este contextul în care s-au născut astfel de inițiative.
Alina Matei: Cum ați ales tema workshopului, dintre multele teme care ar fi putut fi?
Dan Oancea: În această privință, meritul principal il al are dl. av. dr. Cosmin Vasile. Sunt și eu un pic vinovat, pentru că la fiecare curs extracurricular de arbitraj ținut de domnia sa în cadrul INPPA am insistat să aleagă teme care să atragă și care să incite.
Cosmin Vasile: Din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt simple. Topicul trebuia să fie unul legat de instrumentele soft law IBA. Regulile IBA on the taking of evidence reprezintă, fără dubiu, cel mai utilizat instrument soft law în materia arbitrajului internațional; în plus, ele au fost revizuite în 2021, după 10 ani de la lansare. Altfel spus, am ales cea mai de interes cu putință temă (în contextul dat) pentru un practician în materia arbitrajului.
Alina Matei: Speakerii unui eveniment se aseamănă puțin cu actorii unui film. Un actor bun asigură un public mare și, implicit, un câștig pentru producător. La evenimentul din septembrie, speakerii sunt practicieni în firme mari din întreaga lume, și nu teoreticieni. Forța lor derivă din experiență și studiu și nu din indicațiile unui regizor. Ca organizator al acestui eveniment, care este o treabă cu totul aparte de avocatură sau arbitraj, a trebuit să alegeți speakerii. Care a fost cea mai mare limitare în ceea ce privește speakerii?
Dan Oancea: În ceea ce mă privește, atunci când am discutat chestiunea conferențiarilor, am sugerat să invităm colegi și din țările vecine, cu care UNBR a încheiat convenții de parteneriat, cu atât mai mult cu cât realitățile profesionale din aria geografică în care ne aflăm sunt deseori comune. Ideea a fost îmbrățișată de îndată de dl. av. dr. Cosmin Vasile și am transmis invitații de participare barourilor naționale vecine; rezultatul îl puteți constata din lista conferențiarilor anunțati, toți fiind reputați specialiști în aria arbitrajului comercial internațional.
Cosmin Vasile: Nu am avut vreo limitare sau problemă semnificativă cu speakerii. Dimpotrivă, practicienii invitați au răspuns cu entuziasm invitației noastre, inclusiv unii dintre cei care au facut parte din task force-ul care a gestionat procesul de revizuire a regulilor IBA on the taking of evidence.
Alina Matei: Nu putem să nu avem în vedere că există ființe pe pământ mai inteligente ca oamenii, de aceea se numesc Inteligență Artificială, iar noi nu ne numim Inteligență Umană, ci oameni. Un invitat la eveniment AI – (perplexity AI, chatGPT) – ar fi creat o rezervă în rândul invitaților?
Dan Oancea: Cred că încă nu ne aflăm în punctul în care un astfel de „invitat” să fie performant în acest domeniu. De altfel, mi-e teamă că dacă ne-am fi propus acum acest lucru, participanții ar fi fost mai mult atrași de noutatea tehnologică, în detrimentul aspectelor de fond. Nu exclud însă posibilitatea ca acest lucru să se petreacă în viitorul apropiat, cu atât mai mult cu cât, în contextul general al evoluției digitalizării jurisdicției, inclusiv a celei arbitrale, un conferențiar AI ar putea la un moment dat să fie la fel de interesant ca unul uman.
Cosmin Vasile: Sunt de acord cu dl. Profesor Oancea, este încă prea devreme pentru așa ceva. Pe de altă parte, cred că nu peste mult timp vom avea o oarecare formă de inteligență artificială capabilă să își dea cu părerea într-un mod pertinent despre arbitraj și alte subiecte similare. Cum este cu participarea lor la conferințe, eu zic că mai avem timp să cugetăm și să ajungem la o concluzie ințeleaptă…
Alina Matei: Tinerii din ziua de azi destul de puțin se îndreaptă spre arbitraj, deși în facultate se face această materie, există mastere dedicate arbitrajului, la INPPA se face în mod sigur arbitraj, nu știu la INM care este situația acestei materii. Poate și pentru faptul că avocat sau magistrat poți fi după un examen, însă pentru a fi arbitru nu te înscrii la un examen, înveți și treci. Evenimentul din septembrie poate fi o amprentă pe care să o cerceteze pentru viitoarea lor carieră în arbitraj?
Dan Oancea: La INPPA aspectele legate de arbitrajul comercial se fac, așa cum am arătat mai înainte, în cadrul unor cursuri extracurriculare și la care cursanții INPPA au acces în condiții preferențiale. Arbitrajul nu face încă parte din curricula de formare inițială, dar ne gândim ca în perspectivă să propunem Comisiei Permanente extinderea numărului pachetelor de discipline opționale oferite cursanților din anul II, iar una din materiile propuse va fi cu siguranță arbitrajul. De altfel, o bună parte din disciplinele opționale prevăzute în planul de formare inițială de la anul II reprezintă domenii de specializare și ne-am bucura dacă cursantul care optează pentru una dintre acestea își va defini astfel viitorul parcurs profesional.
Cosmin Vasile: După știința mea, este o singură facultate în acest moment în Europa în care arbitrajul se studiază, ca materie opțională, încă din timpul facultății. În rest, arbitrajul se învață la locul de muncă, programe de master, cursuri, academii, etc, în orice caz după terminarea facultății. România este, așadar, în linie cu restul jurisdicțiilor.
Dincolo de această realitate, există o corelare și o condiționare directă între numărul practicienilor și a celor interesați să se specializeze în arbitraj internațional și, să zicem, oferta educațională (în sens de cursuri/forme de învățare dar și diverse evenimente dedicate arbitrajului). Astfel, este previzibil să asistăm la o creștere a numărului și la o diversificare a tipologiei evenimentelor dedicate arbitrajului comercial.
Revenind la workshopul nostru, îl văd mai degrabă ca atractiv și util pentru practicianul în materie (cu experiență de 4 luni sau 30 de ani, asta contează mai puțin) decât pentru cel care nu știe nimic despre arbitraj. În rest, lucrurile sunt clare: cine descoperă și înțelege arbitrajul, sfârșește prin a îl practica toată viața 😊.
Alina Matei: Care au fost cei mai interesanți ani ai dumneavoastră? Întrebarea mi-a fost inspirată de personajul principal al cărții 69 de Ryu Murakami, care face referire la top trei ani interesanți ai vieții lui.
Dan Oancea: Kensuke Yazaki, personajul lui Ryu Murakami, rememorează la 32 de ani non-conformismul lui de la vârsta de 17 ani, într-o Japonie în schimbare de la sfârșitul anilor 60. Fiecare generație, de oriunde, deci și a mea, a parcurs o astfel de perioadă, care este, până la urmă, un atribut al tinereții și al spiritului de aventură al acesteia și de care, la maturitate, ne amintim cu plăcere. Respingerea conservatorismului poate fi însă o atitudine proprie oricărei vârste, dacă acesta este excesiv și irațional, fiind un clișeu, lipsit de un fundament obiectiv.
Cosmin Vasile: Cei mai interesanți ani ai mei au fost cei care urmează. Nu știu alții cum sunt, dar viața mea este o permanentă căutare de a mă înțelege pe mine, mintea omului, lumea în care trăiesc și viața în general. Dacă vreți, o permanentă ascesiune care face să ajungi la unghiuri și perspective noi, care pun într-o altă lumină totul. Inevitabil, acestă nouă perspectivă este mai incitantă și captivantă, astfel că pentru mine cei mai interesanți ani sunt cei care vor urma.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Dan Oancea: Cititorilor Dvs. le mulțumesc pentru că urmăresc evenimentele importante din viața profesională a avocaților iar Dvs. vă mulțumesc că ne-ați oferit oportunitatea de a vorbi despre unul dintre ele.
Cosmin Vasile: Faceți ceea ce vă place și nu veți simți niciodată că munciți în timp ce vă faceți bine meseria! Cred că este evident și pentru cititori că Juridice/cei care fac J aplică cu succes această regulă 😊.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Dan Oancea: Cu mare plăcere și vă invităm să relatați cititorilor Dvs. cum s-a desfășurat atelierul „IBA Rules on the Taking of Evidence in International Arbitration”!
Cosmin Vasile: Eu vă mulțumesc!