Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Cauza C-585/19, Academia de Studii Economice din București. Durata timpului de lucru per lucrător sau per contract. Concluziile Avocatului general Pitruzzella


11.11.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Lucrători care au încheiat mai multe contracte de muncă – Durata maximă a timpului de lucru zilnic și a timpului de lucru săptămânal – Aplicare per lucrător sau per contract

Cererea de decizie preliminară, introdusă de Tribunalul București, invită Curtea să clarifice calcularea limitelor privind durata zilei și a săptămânii de lucru impuse de Directiva 2003/88  în cazul în care un lucrător a încheiat mai multe contracte cu același angajator, și anume dacă per lucrător sau per contract.

Instanța de trimitere arată că mai mulți experții au fost angajați prin încheierea mai multor contracte de muncă cu același angajator, ASE. Aceștia au fost angajați ca salariați de instituția menționată în temeiul unui contract individual pe durată nedeterminată, cu normă întreagă de 40 de ore pe săptămână, însă au încheiat totodată unul sau mai multe contracte individuale de muncă pe durată determinată și cu fracțiune de normă cu același angajator. Astfel, în unele zile, acești angajați au înregistrat un număr total de ore de lucru cuprins între 14 și 16 ore pe zi.

Această situație a fost considerată neregulamentară de către Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Capital Uman – Ministerul Educației Naționale, care acordase acestei instituții o finanțare în baza Fondului Social European, și a condus la litigiul principal.

În concluziile de astăzi, Avocatul general invită Curtea să precizeze că reiese atât din textul cât și din obiectivele directivei menționate că limitele timpului de lucru trebuie calculate per lucrător, prin raportare la toate contractele încheiate cu același angajator. În cadrul evaluării, instanța de trimitere trebuie să verifice însă caracterul subordonat al prestațiilor prevăzute în contract, astfel încât să se regăsească noțiunea de „lucrător” în dreptul Uniunii, realizarea efectivă a „orelor de lucru” în sensul dreptului Uniunii și neaplicabilitatea derogărilor prevăzute la articolul 17 din Directiva 2003/88.

:: Concluziile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro