« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CJUE. C-287/19, DenizBank AG. Servicii de plată pe piața internă. Carduri bancare multifuncționale personalizate. Instrument de plată care nu poate fi blocat. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
11.11.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a făcut parte din completul de judecată.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Curtea Supremă din Austria în contextul unui litigiu între DenizBank AG, o companie constituită în conformitate cu legislația austriacă și Asociația pentru informațiile acordate consumatorilor, Austria, cu privire la valabilitatea clauzelor contractuale referitoare la utilizarea cardurilor bancare multifuncționale personalizate echipate, în special, cu funcția de plată fără contact.

Această companie folosește condițiile generale, în special în ceea ce privește utilizarea cardurilor bancare echipate cu funcția de plată fără contact. Aceasta din urmă, care este activată automat atunci când clientul își folosește cardul pentru prima dată, face posibilă plata unor sume mici, până la 25 de euro pe unitate, fără a introduce cardul într-un terminal de plată și fără a fi nevoie să introduceți numărul personal de identificare, la casierele prevăzute cu echipamentul corespunzător. Plata sumelor mai mari este supusă autentificării prin cod PIN. Asociația pentru informarea consumatorilor a introdus o cerere de încetarea utilizării și declararea nulității anumitor clauze din contractele încheiate de DenizBank cu consumatorii privitoare la acest serviciu.

În hotărârea de astăzi, Curtea a statuat, în primul rând, că articolul 52 alineatul (6) litera (a) din Directiva (UE) 2015/2366 citită coroborat cu articolul 54 alineatul (1) din această directivă – aici, trebuie interpretat în sensul că guvernează informațiile și condițiile care trebuie furnizate de către un furnizor de servicii de plată care dorește să convină, cu utilizatorul serviciilor sale o prezumție de acceptare a modificării, în conformitate cu în condițiile prevăzute în aceste dispoziții, ale contractului-cadru pe care le-au încheiat, dar că nu stabilește nicio restricție în ceea ce privește calitatea utilizatorului sau tipul de clauze contractuale care pot face obiectul unui un astfel de acord, fără a aduce atingere, totuși, atunci când utilizatorul are calitatea de consumator, a unui posibil control al caracterului necorespunzător în conformitate cu aceste clauze cu privire la dispozițiile Directivei 93/13.

În al doilea rând, articolul 4 alineatul (14) din Directiva 2015/2366 trebuie interpretat în sensul că un „instrument de plată”, astfel cum este definit în dispoziția respectivă, este și funcția de plată fără contact care permite debitarea plăților de sume mici din contul bancar asociat acestui card. În al treilea rând, Articolul 63 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2015/2366 trebuie interpretat în sensul că această plata fără contact a constituie utilizarea „anonimă” a instrumentului de plată în cauză, în sensul acestei dispoziții derogatorii.

În ultimul rând, Articolul 63 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2015/2366 trebuie interpretat în sensul că un furnizor de servicii de plată care intenționează să recurgă la derogarea prevăzută în această dispoziție nu se poate limita la afirmă că este imposibil să blocheze instrumentul de plată în cauză sau să se împiedice utilizarea acestuia în continuare, atunci când, având în vedere starea obiectivă a cunoștințelor tehnice disponibile, o astfel de imposibilitate nu poate fi stabilită.

:: Hotărârea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.