« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Propunere de lege – ce putem face când ne simțim amenințați de cineva din afara familiei?
12.11.2020 | Vlad FESAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Vlad Fesan

Vlad Fesan

Propunerea vizează crearea cadrului legal prin care o persoană care este victimă a unei agresiuni fizice sau psihice, despre care există posibilitatea ca aceasta să se repete, să poată solicita direct Instanței emiterea unui ordin de protecție, prin care agresorul să nu se poată apropia de victimă, de familia acesteia, de locul de muncă, să nu aibă voie să contacteze această victimă.

În acest moment, o persoană a cărei integritate fizică sau psihică este pusă în primejdie de către o altă persoană are două posibilități:

A. Să facă o plângere penală.

B. Să obțină un ordin de protecție, doar dacă agresorul este un membru al familiei.

În varianta A, potențiala victimă se adresează Parchetului sau Poliției pe care o sesizează pentru o infracțiune, care ar putea fi loviri și alte violențe, vătămare corporală, hărțuire.

O asemenea infracțiune are o durată de soluționare de minim un an.

În timpul cercetărilor, este aproape imposibil să se dispună o măsură de siguranță prin care agresorul potențial să fie obligat să mențină o distanță sau să nu mai contacteze victima, pentru că infracțiunile sunt de minimă importanță și se urmărește protejarea drepturilor infractorului.

Doar în varianta B, victima are posibilitatea să se adreseze direct Instanței de judecată și să obțină o hotărâre prin care, un anumit termen, agresorul să nu aibă voie să se apropie de victimă, să nu aibă voie să o contacteze ș.a.

În această variantă B, o victimă are posibilitatea ca în 2-3 zile să fie protejată efectiv de un eventual atac ulterior.

Din păcate, varianta B este destinată doar victimelor violenței domestice.

Dar, există foarte multe situații în care trebuie protejate victime și împotriva agresiunilor din partea unor persoane care nu sunt victime. De exemplu, dacă o bătrână este bătută în fața blocului de un vecin, acel vecin va putea trece pe lângă victima sa cât dorește iar de acolo până la un atac mult mai important ulterior mai este un singur pas.

Există multe cazuri de femei urmărite de foști soți sau de foști prieteni sau de persoane care le crează o stare de teamă care nu au posibilitatea să facă nimic.

Singura speranță este ca procurorul sau poliția să ia o măsură de siguranță. Această măsură nu se ia, practic, niciodată, pentru că este destinată în principal celor ce comit infracțiuni cu limită de pedeapsă de minim 5 ani, și atunci trebuie să fie necesară.

Victima nu poate solicita direct luarea unei măsuri de siguranță și, dacă ajunge ca procurorul să solicite această măsură, nu este parte în înfățișarea în fața Instanței și nu este audiată direct de judecător.

Este posibil ca România să fie singura țară în care o victimă să nu aibă posibilitatea de a solicita imediat un ordin de protecție în Instanță.

Aceste solicitări sunt foarte încurajate de statele europene cum ar fi Franța, Spania, Marea Britanie. De exemplu, statul spaniol pune la dispoziția părților un formular de sesizare a Instanței inclusiv în limbi străine, cum ar fi limba română.

Ordinul de protecție va funcționa așa cum funcționează, în prezent, cel aferent violenței domestice, din legea 217/2003.

Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență se va adresa Instanței, care, în termen de 48 de ore trebuie să stabilească un termen de judecată. Se vor înștiința ambele părți, și ambele vor putea să propună probe.

Instanța de judecată va putea dispune: păstrarea unei distanțe minime față de victimă, familia sa sau locul de muncă al acesteia, evacuarea agresorului dintr-o locuință comună, interdicția de a lua legătura cu victima, interdicția de a se deplasa în anumite zone.

Organele de poliție vor putea propune un ordin de protecție provizoriu, care va fi confirmat de Instanță.

Aceste dispoziții s-au dovedit viabile pentru a preveni violența domestică.

Ordinul de protecție este un instrument excelent de prevenție și ne-ar aduce în rândul țărilor care asigură o protejare a cetățenilor săi.

:: Propunere de lege

Avocat Vlad Fesan

 
Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD