
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că hotărârea judecătorească dată în temeiul art. 493 alin. 5 din C. proc. civ. este o decizie care nu este supusă niciunei căi de atac, astfel că nu poate forma nici obiectul unei revizuiri, întrucât recunoaşterea unor căi de atac, în alte situaţii decât cele reglementate de lege, constituie o încălcare a dispoziţiilor anterioare, prin raportare la principiul legalităţii căii de atac reglementate de norma procesuală. În speță, instanța supremă a constatat că a fost exercitată revizuirea împotriva unei decizii prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători s-a pronunţat asupra unui recurs în procedura de filtrare, care este reglementată de art. 493 din C. proc. civ., însă decizia a cărei revizuire se cere a fost pronunţată în temeiul dispoziţiilor art. 493 alin. (5) din C. proc. civ., conform cărora „În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. (…)”. (Decizia nr. 92 din 29 iunie 2020, pronunțată de Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Aflaţi mai mult despre C. proc. civ., Inalta Curte de Casatie si Justitie, procedura de filtrare, revizuireJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.