Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale

Falimentul Euroins. Rezultatele preliminare ale analizei CITR


4 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Asigurări, Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Drept civil, Insolvență, SELECTED

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins. În cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declarații de creanță ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor. Totodată, echipa CITR a realizat inventarierea activelor și a demarat licitații publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat și a denunțat aproximativ 1.000 de contracte și a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active și numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii,  CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în fața instanțelor naționale.

„Într-o procedură precum cea a falimentului Euroins, rolul CITR ca lichidator judiciar este acela de a oferi claritate asupra situației companiei, de a descifra contextul în care s-a produs falimentul companiei. In același timp suntem responsabili de a crea cadrul pentru o buna funcționare a relațiilor instrucționale necesare mecanismelor care vor duce la închiderea procedurii cu succes.   Ca întotdeauna, ne vom realiza acest rol cu transparență, conștienți fiind de impactul falimentului Euroins în economie și asupra oamenilor”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Datoriile Euroins

„Tabelul creditorilor conține, până în prezent, peste 1.100 de declarații de creanță, iar creanțele scadente însumează, până acum, 600 mil lei. Expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei. O parte din această sumă reprezintă datorii potențiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment și care nu sunt certe”, a spus Alina Popa, Coordonatorul echipei care gestionează falimentul Euroins.

Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanțelor, valorificarea activelor, susținerea în instanță a acțiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportul privind cauzele care au condus la falimentul companiei și publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestații.

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deținea circa 27% din piața RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polițe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.

Scurt istoric:

La data de 9 iunie 2023, instanța a dispus deschiderea procedurii de faliment a EUROINS, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestionează lichidarea companiei prin următoarele demersuri: identificarea activului și pasivului companiei falimentare și recuperarea sumelor pe care compania este îndreptățită să le obțină pentru a le oferi mai departe creditorilor săi, fie angajați, păgubiți sau parteneri de afaceri. De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificării cauzelor falimentului și, dacă este cazul, formularea unor acțiuni la judecătorul sindic de atragere a răspunderii persoanelor responsabile.

Informații utile pentru asigurații Euroins:

Polițele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 Februarie 2024 pentru asigurările de garanții, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Orice persoană păgubită poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei

Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plata la FGA.

Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declarație de creanță, conform legii.

Persoanele care vor obține o sentință împotriva Euroins pot depune declarația de creanță la Tribunalul București în 10 zile de la obținerea acesteia.

:: Stadiul procedurii de faliment Euroins

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică