Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Șantaj
01.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj, prevăzută în art. 207 alin. (3) C. pen. raportat la art. 207 alin. (1) şi (2) C. pen., cu aplicarea art. 131 din Legea nr. 78/2000, constrângerea persoanei care are calitatea de director al unei asociaţii să remită o sumă de bani, prin agresiune fizică şi ameninţarea acesteia cu divulgarea, în mediul familial şi la locul de muncă, a faptului că are un copil din afara căsătoriei, săvârşită în scopul de a dobândi în mod injust folosul patrimonial constând într-o sumă de bani. În speță, instanța supremă a constatat că actele de constrângere fizică (tragerea persoanei vătămate de guler și blocare ușilor de la mașină) și amenințările (provocarea unui scandal prin divulgarea, în mediul familial şi la locul de muncă, a faptului că are un copil din afara căsătoriei cu inculpata B., dintro relație pe care cei doi au avut-o în urmă cu 12 ani) exercitate de inculpații A. și B. asupra lui C., în opinia instanței de control judiciar, au fost de natură să creeze persoanei vătămate o stare de temere prin încălcarea libertății morale în luarea unei decizii și să aducă atingere imaginii sale în familie și la locul de muncă. (Decizia nr. 82/A din 12 martie 2020 pronunțată de Secţia penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Buletinul Casației nr. 1/2020, pag. 165-174)

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO