Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

UNEJ ref. rolul executorului judecătoresc în sistemul judiciar
13.11.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Executori judecătorești, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 13 noiembrie 2020, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. nr.4/ 11.11.2020 cu privire la cercetările pe care le efectuează referitoare la destructurarea unui grup infracțional organizat pe raza municipiului Galați, din care se arată că ar face parte și executori judecătorești, potrivit unui comunicat.

Astfel, se sustine prin comunicatul citat că acțiunile executorilor judecătorești ar „consta în exercitarea unei presiuni psihice permanente asupra victimelor, care ajungeau astfel să fie aduse în situaţia de a fi subjugate psihologic, starea de teamă ce le era indusă dominându-le toate acţiunile şi ajungând astfel să semneze orice tip de documente le erau solicitate de către membrii grupării, de teamă să nu fie executate silit.”

În legatură cu activitatea membrilor UNEJ, subliniem faptul ca statul a transmis executorilor judecătorești unele din atribuțiile sale coercitive, astfel ca aceștia sunt învestiți să îndeplinească un serviciu de interes public, constând în executarea silită a dispozițiilor civile din titlurile executorii, precum și alte atribuții date prin lege în competența lor. În lipsa executorilor judecatoresti, procesul civil ar fi golit de substanţă, nefiind posibilă impunerea în mod coercitiv a obligaţiilor din titlurile executorii, în cazul neexecutării voluntare a acestora. În doctrină este recunoscut faptul că executarea silita este a doua etapă a procesului civil.

Actele de executare silită sunt efectuate in baza dispoziției unui judecător, care încuviințează executarea silită împotriva debitorului, hotărârea magistratului fiind obligatorie si pentru executorul judecătoresc. În mod evident, actele de executare nu pot crea debitorului o stare „psihologică” mai bună, actele fiind îndreptate împotriva lui și a patrimoniului său.

Fiecare executor judecătoresc este responsabil pentru legalitatea actelor și procedurilor pe care le desfășoară după înregistrarea cererii de executare.

U.N.E.J. are o bună colaborare cu instituțiile statului în vederea identificării și sancționării practicilor nelegale. Totodată, UNEJ efectuează, prin Consiliul Uniunii sau prin intermediul Colegiilor directoare ale Camerelor executorilor judecătorești de pe lângă Curțile de Apel, controale profesionale periodice sau ca urmare a unor sesizări, cu scopul îmbunătățirii activității de executare silită sau a sancționării abaterilor constatate.

In acest context, apreciem că formularea citată din Comunicatul DIICOT, induce o greșită percepție a actului de justiție efectuat de către exceutorii judecătorești în exercitarea atribuțiilor lor legale si, totodată, aduce prejudicii de imagine unui întreg corp profesional.

Mai mult, prin articole de presă, s-a afirmat că notarii și executorii judecătorești ar fi chiar inițiatorii activității infracționale, fiind cei care au creat respectiva rețea de cămătărie, pretins a fi una dintre cele mai temute din țară.

Considerăm că astfel de afirmații aduc o gravă atingere prezumției de nevinovăție, garantată constituțional.

Prin urmare, UNEJ – in numele executorilor judecătoreşti care îşi îndeplinesc atribuţiile legale cu onestitate şi profesionalism – protestează față de formulările generale care afectează însuși actul de justiție și imaginea unei întregi categorii profesionale, precum și faţă de atribuirea, în presă, a unor activități infracționale, înainte de pronunțarea unei hotărâri judecătorești de condamnare.

În acest sens, reamintim că potrivit art. 23, alin. 11 din Constituţia României, art. 66 din Codul de Procedură Penală, art. 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi art. 6 alin. 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătoreşti penale de condamnare, persoana cercetată sau judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

In concluzie, adresăm emitenților diferitelor comunicate de presă rugămintea de a evita astfel de formulări generale, iar jurnaliștilor, rugămintea de a nu mai face, în cadrul articolelor publicate, afirmații neprobate care aduc atingere unei întregi profesii.

Totodată, U.N.E.J. îşi exprimă totala disponibilitate de a furniza informaţiile publice necesare unei corecte informări a destinatarilor articolelor de presă.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti