Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ÎCCJ. Obligarea FGA la emiterea deciziei ref. admiterea/respingerea pretențiilor


6 septembrie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Mate

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că cererea unor persoane fizice de obligarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor la emiterea unei decizii prin care să admită sau să respingă pretenţiile solicitate este de competența instanței civile, și nu a instanței de contencios administrativ. Motivare: ”deşi legiuitorul nu a prevăzut cărei instanţe aparţine competenţa de soluţionare a cererii reclamantului de obligare a pârâtului la emiterea deciziei, în cazul în care aceasta nu a fost emisă, această competenţă nu poate fi distinctă de cea prevăzută în situaţia emiterii deciziei. Întrucât legiuitorul a înţeles să instituie o competenţă materială în favoarea instanţelor civile de la sediul Fondului, aceasta se extinde şi în privinţa cererii care vizează nesoluţionarea în termen legal a cererii de emitere a deciziei de admitere sau de respingere a pretenţiilor.” (Decizia nr. 346 din 16 februarie 2023, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică