« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia Consiliului de Administrație al Întreprinderii Comune pentru Bioindustrii de stabilire a normelor interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării IC BI
16.11.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 379/96 din 13 noiembrie 2020, a fost publicată Decizia Consiliului de Administrație al Întreprinderii Comune pentru  Bioindustrii de stabilire a normelor interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării IC BI.

Consiliul de Administrație al Întreprinderii Comune pentru  Bioindustrii (denumit în continuare IC BI) își desfășoară activitățile în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 560/2014.

În conformitate cu articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725, este necesar ca restricționarea aplicării articolelor 14‐22, 35 și 36, precum și a articolului 4 din regulamentul respectiv în măsura în care dispozițiile sale corespund drepturilor și obligațiilor prevăzute la articolele 14‐22, să se bazeze pe normele interne care urmează să fie adoptate de IC BI, în cazul în care acestea nu au la bază acte legislative adoptate în temeiul tratatelor.

Este necesar ca aceste norme interne, inclusiv dispozițiile corespunzătoare privind evaluarea necesității și a proporționalității unei restricții, să nu se aplice în cazul în care un act legislativ adoptat în baza tratatelor prevede o restricționare a drepturilor persoanelor vizate.

În cazul în care IC BI își exercită atribuțiile cu privire la drepturile persoanelor vizate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1725, ea trebuie să analizeze dacă se aplică vreuna dintre excepțiile prevăzute în regulamentul respectiv.

În cadrul funcționării sale administrative, IC BI poate desfășura anchete administrative, proceduri disciplinare, activități preliminare privind cazuri de potențiale nereguli raportate la OLAF, poate prelucra cazuri de avertizare în interes public, poate aplica proceduri (oficiale și neoficiale) în caz de hărțuire, poate trata plângeri interne și externe, poate desfășura audituri interne, poate desfășura investigații prin intermediul responsabilului cu protecția datelor, în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725, precum și investigații interne în materie de securitate (IT).

IC BI prelucrează mai multe categorii de date cu caracter personal, inclusiv date concrete (date „obiective”, cum ar fi date de identificare, date de contact, date profesionale, detalii administrative, date primite din surse specifice, date referitoare la comunicații electronice și trafic) și date calitative (date „subiective” referitoare la caz, cum ar fi raționamente, date comportamentale, evaluări, date privind performanța și conduita și date referitoare la sau prezentate în legătură cu obiectul procedurii sau al activității).

Prezenta decizie stabilește normele referitoare la condițiile în care IC BI, în cadrul procedurilor sale prevăzute la alineatul (2), poate restricționa aplicarea drepturilor menționate la articolele 14‐21, 35 și 36, precum și la articolul 4, cu respectarea articolului 25 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

În cadrul funcționării administrative a IC BI, prezenta decizie se aplică operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal de către Biroul pentru programe, în următoarele scopuri: desfășurarea investigațiilor administrative, a procedurilor disciplinare, a activităților preliminare legate de cazurile de potențiale nereguli raportate la OLAF, prelucrarea cazurilor de avertizare în interes public, procedurile (oficiale și neoficiale) în caz de hărțuire, prelucrarea reclamațiilor interne și externe, desfășurarea auditurilor interne, investigațiile efectuate de responsabilul cu protecția datelor conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și investigațiile în materie de securitate (IT) gestionate pe plan intern sau cu implicare din exterior (de exemplu, CERT-UE).

Categoriile de date în cauză sunt datele concrete (datele „obiective”, cum ar fi datele de identificare, datele de contact, datele profesionale, detaliile administrative, datele primite din surse specifice, datele privind comunicațiile electronice și privind traficul) și datele calitative (datele „subiective” referitoare la caz, cum ar fi raționamente, datele comportamentale, evaluările, datele privind performanța și conduita și datele privind obiectul procedurii sau al activității sau prezentate în legătură cu acesta).

În cazul în care IC BI își exercită atribuțiile cu privire la drepturile persoanelor vizate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1725, ea trebuie să analizeze dacă se aplică vreuna dintre excepțiile prevăzute în regulamentul respectiv.

Sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute în prezenta decizie, restricțiile se pot aplica următoarelor drepturi: furnizarea de informații persoanelor vizate, dreptul de acces, dreptul de a rectifica și a șterge datele și dreptul de a restricționa prelucrarea acestora, dreptul de a informa persoana vizată cu privire la o încălcare a securității datelor cu caracter personal sau dreptul la confidențialitatea comunicării.

Prezenta decizie intră în vigoare la 4 decembrie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.