« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Comentariile sunt închise pentru În era digitalizării, notarii publici aniversează un sfert de secol de notariat modern / 17 noiembrie 1995 – 17 noiembrie 2020. UPDATE: Mesajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei

În era digitalizării, notarii publici aniversează un sfert de secol de notariat modern / 17 noiembrie 1995 – 17 noiembrie 2020. UPDATE: Mesajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei
17.11.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 17 noiembrie 2020, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a adresat un mesaj cu ocazia aniversării unui sfert de secol de notariat modern.

***

De la notariatul de stat la notariatul modern digital, profesia de notar public s-a poziționat constant în avanpostul profesiilor liberale, având un înalt grad de responsabilitate și implicare socială și economică. 

Intrarea în vigoare a Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995 a pus bazele practicii  notariale moderne în serviciul cetățenilor, al comunității și al  statului, în societatea liberă și democratică la a cărei consolidare notarii publici participă zilnic prin activitățile profesionale pe care le desfășoară.

În cei 25 de ani de la trecerea de la notariatul de stat la notariatul modern, evoluția profesiei notariale s-a înscris pe un trend constant ascendent, axat prioritar pe:

Adaptarea la provocările generate de trecerea la economia de piață liberă. Rolul notarilor în societatea românească a crescut în ritm susținut. Aportul profesiei la viața economică și socială constă nu doar în rolul de garant al realizării justiției preventive și catalizator al asigurării păcii sociale, ci și în contribuția efectivă la bugetul de stat, la dinamizarea transferurilor de proprietate și la crearea de locuri de muncă. În ceea ce privește rolul de angajator al notariatului, organizarea birourilor celor 2.482 de notari în funcție a creat circa zece mii de locuri de muncă pentru personalul auxiliar.

Digitalizarea activității notariale – obiectiv principal al profesiei în contextul dezvoltării fără precedent a tehnologiilor informaționale. În rândul profesiilor liberale din domeniul juridic, notariatul român se numără printre pionierii adoptării noilor tehnologii în activitatea curentă. Harta parcursului digital al profesiei în ultimii ani are ca repere: înființarea registrelor notariale de interes național; reformarea și eficientizarea procedurilor de arhivare și înregistrare a actelor notariale și elaborarea noilor metodologii din sfera de competență a profesiei, astfel încât introducerea noilor tehnologii să aibă loc pe un fundament solid; promovarea semnăturii electronice, încă din anul 2009, ca mijloc sigur de acces la informații confidențiale, venind în întâmpinarea cerințelor și necesităților de securitate digitală; elaborarea programului

informatic original privind evidența centralizată a tuturor actelor autentice instrumentate de notarii publici din România, prezentat notarilor în fază de proiect în anul 2012; realizarea proiectului de informatizare și gestionare a activității notariale „I-NOT România”, realizat în parteneriat cu Genapi Franța, finanțat exclusiv de Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale CNARNN – INFONOT.

Acțiunile întreprinse în direcția implementării noilor tehnologii în activitatea notarială se desfășoară în contextul mai larg al digitalizării administrației publice și se subordonează imperativului instituirii de garanții specifice adaptate noilor condiții, în vederea asigurării transparenței, legalității, încrederii și certitudinii. Această nevoie sporită de securitate a raporturilor juridice întărește rolul notarului public și oferă profesiei noi oportunități de dezvoltare.

Prin Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, organizația reprezentativă a profesiei, notariatul român este organic conectat la rețeaua notariatului mondial și european de drept latin. Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a aderat la Uniunea Internațională a Notariatului în anul 1997, iar în anul 2007 a devenit membru al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană, organismul oficial reprezentativ al profesiei notariale în relațiile cu instituțiile Uniunii Europene. Activitatea sa în cadrul acestor structuri vizează schimbul de experiență și de bune practici în domeniul notarial, urmărind ca finalitate realizarea de avantaje semnificative din punctul de vedere al rapidității, calității și siguranței serviciilor furnizate cetățenilor, mediului de afaceri și statului.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Notari, SELECTED TOP LEGAL, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill


Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD