Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, Interviuri, Life, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Adriana Spulber: Mediul juridic este un mediu care trebuie să respecte niște tradiții, cutume, reguli de conduită și coduri deontologice

6 septembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Adriana Spulber

Adriana Spulber

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Adriana Spulber, Head of Comms la Underline Ventures, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Adriana Spulber: Sinceritatea și asumarea. Îmi pun mereu problema dacă ceea ce fac este în acord cu principiile și valorile mele și dacă sunt în primul rând sinceră față de mine însămi când fac alegeri profesionale. Nu mi-e frică să pun la îndoială ceea ce mi se spune să fac sau ce trebuie să fac, dacă simt că nu e bine pentru mine sau pentru brand-ul sau clientul de care mă ocup. Așa am fost mereu, chiar și în avocatură.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Adriana Spulber: Limitarea depinde numai de tine, ca femeie în profesii juridice. Putem schimba modul în care ceilalți se raportează la noi și ne “dau voie” să aducem schimbarea printr-o personalitate deschisă și asertivitate. Îmi amintesc că am trăit și su multe limitări, deși nu mai activez de 8 ani în domeniul juridic. Am încercat să le înfrunt mereu, nu să trec peste ele. Acum bănuiesc că profesia este mult mai deschisă și în pas cu vremurile în ceea ce privește egalitatea de gen. “Nu există nu pot. Există nu vreau.” Asta îmi spunea mereu mama mea.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Adriana Spulber: Pot vorbi doar din rolul de “iubită”, atât cât pot, fiind o persoană privată cu viața mea personală. Cred că separarea cât de mult se poate a celor două vieți, personală și profesională, este cel mai bun lucru pe care-l poți face ca femeie, pentru tine în primul rând.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Adriana Spulber: Nu. O spun pe baza experienței mele în domeniul juridic încheiate acum 8 ani și din ceea ce mai știu, povestindu-mi-se de către prieteni care încă activează în domeniu. Mediul juridic este un mediu care trebuie să respecte niște tradiții, cutume, reguli de conduită și coduri deontologice. Dar sexismul, cu care te poți confrunta ca femeie nu doar dinspre colegii bărbați, dar și dinspre clienți, nu are ce căuta în niciun mediu, nu doar în cel juridic. Eu mă bucur că lucrez într-un mediu ca cel al tehnologiei și startup-urilor care oferă oportunități și respect femeilor (țările din Europa de Est au stat dintotdeauna mult mai bine la acest capitol decât Vestul Europei sau Statele Unite).

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Adriana Spulber: Cred că de multe ori ne ducem la litera legii și regulile societății și trecem cu vederea faptul că cel mai important lucru pe care-l putem face pentru noi ca să ne fie mai bine e să ne respectăm valorile și principiile învățate acasă sau acumulate pe parcursul educației noastre. Dacă ne cunoaștem și ne respectăm pe noi mai întâi, putem face o lume mai bună inclusiv pentru femeile din jurul nostru.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Adriana Spulber: Mă inspiră toate femeile din jurul meu. Iubirea lor. Forța lor. Feminitatea lor.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Adriana Spulber: Am văzut toată acea perioadă cu mult optimist. Țin minte că se vorbea foarte mult despre “the new normal”. Acest nou normal nu s-a mai întâmplat. Lumea este așa cum era în 2019, poate un pic mai însingurată. Aș vrea să fac o recomandare de carte aici: “Secolul Singurătății” de Noreena Hertz. Cred că singurătatea este cel mai important lucru de care trebuie să ne ferim. De asta și de mentalitatea “aia e”.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Adriana Spulber: Who run the world? Girls!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Adriana Spulber: Vă mulțumesc și eu pentru că v-ați gândit la mine.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică