« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

CCR. Decizia nr. 345/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a art. 4 alin. 1 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii
18.11.2020 | Anca VĂRZARU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Anca Vărzaru

Anca Vărzaru

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1082 din 16.11.2020, a fost publicată Decizia nr. 345/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii: „Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare.”

În argumentarea criticii de neconstituționalitate, autorii excepţiei au susţinut că textul de lege supus controlului nu cuprinde și situația în care, deși copiii au fost încredințați unuia dintre părinți, locuiesc în fapt la celălalt părinte și li se acordă întreținere de către acesta din urmă.

Curtea a respins excepția de neconstituționalitate ca inadmisibilă, întrucât solicitarea autorilor vizează o omisiune legislativă, pe care instanța de contencios constituțional nu o poate complini pe calea controlului de constituționalitate.

Mai reține Curtea că motivarea excepţiei de neconstituţionalitate este bazată exclusiv pe o situație de fapt particulară. În aceste împrejurări, nu este de competenţa Curţii să analizeze constituţionalitatea unei norme de drept cu caracter general, care este potrivită, din punct de vedere juridic, altor situaţii, ci ține de prerogativele instanțelor judecătorești să aplice legea, concret, la situațiile de fapt sui generis cu care sunt învestite.

Av. Anca Vărzaru
SĂVESCU & ASOCIAŢII

 
Secţiuni: Drept constitutional, Dreptul familiei, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD