« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR. Decizia nr. 503/2020 privind calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare împotriva hotărârilor penale definitive
24.11.2020 | Anca VĂRZARU

JURIDICE - In Law We Trust
Anca Vărzaru

Anca Vărzaru

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1087 din 16.11.2020, a fost publicată Decizia nr. 503/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 426 lit. a) din Codul de procedură penală.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl reprezintă dispozițiile art. 426 lit. a) din Codul de procedură penală, care au următorul cuprins: „Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri: a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate.

Pe fondul excepției, Curtea a reţinut că intenția legiuitorului, atunci când a limitat condiţiile exercitării căii extraordinare de atac, a fost aceea de a nu permite reformarea, pe calea contestației în anulare, a unor hotărâri care au intrat în puterea lucrului judecat, cu excepţia situațiilor în care se remarcă erori de procedură ce nu au putut fi înlăturate pe calea apelului. Curtea apreciază că legiuitorul poate exclude folosirea unor căi de atac sau poate limita utilizarea anumitor instrumente procesuale aflate la îndemâna părților, fără ca prin aceasta să se încalce litera sau spiritul Legii fundamentale.

De asemenea, Curtea precizează că dispozițiile legale criticate au mai fost suspuse controlului de constituționalitate, prin raportare la critici similare,  în acest sens fiind pronunțate mai multe decizii, dintre care Decizia nr. 515 din 7 iulie 2015, Decizia nr. 203 din 6 martie 2012 și Decizia nr. 715 din 6 decembrie 2016, prin care a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Întrucât nu au intervenit elemente noi, de natură să modifice jurisprudența mai sus arătată, Curtea a reţinut că atât considerentele, cât și soluțiile invocate își păstrează valabilitatea și în prezenta cauză, urmând a respinge excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată.

Av. Anca Vărzaru, SĂVESCU & ASOCIAŢII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.