« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR. Decizia nr. 503/2020 privind calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare împotriva hotărârilor penale definitive
24.11.2020 | Anca VĂRZARU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Anca Vărzaru

Anca Vărzaru

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1087 din 16.11.2020, a fost publicată Decizia nr. 503/2020 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 426 lit. a) din Codul de procedură penală.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl reprezintă dispozițiile art. 426 lit. a) din Codul de procedură penală, care au următorul cuprins: „Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri: a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate.

Pe fondul excepției, Curtea a reţinut că intenția legiuitorului, atunci când a limitat condiţiile exercitării căii extraordinare de atac, a fost aceea de a nu permite reformarea, pe calea contestației în anulare, a unor hotărâri care au intrat în puterea lucrului judecat, cu excepţia situațiilor în care se remarcă erori de procedură ce nu au putut fi înlăturate pe calea apelului. Curtea apreciază că legiuitorul poate exclude folosirea unor căi de atac sau poate limita utilizarea anumitor instrumente procesuale aflate la îndemâna părților, fără ca prin aceasta să se încalce litera sau spiritul Legii fundamentale.

De asemenea, Curtea precizează că dispozițiile legale criticate au mai fost suspuse controlului de constituționalitate, prin raportare la critici similare,  în acest sens fiind pronunțate mai multe decizii, dintre care Decizia nr. 515 din 7 iulie 2015, Decizia nr. 203 din 6 martie 2012 și Decizia nr. 715 din 6 decembrie 2016, prin care a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Întrucât nu au intervenit elemente noi, de natură să modifice jurisprudența mai sus arătată, Curtea a reţinut că atât considerentele, cât și soluțiile invocate își păstrează valabilitatea și în prezenta cauză, urmând a respinge excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată.

Av. Anca Vărzaru, SĂVESCU & ASOCIAŢII

 
Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD