Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Avocați, Opinii, SELECTED

Avocatura ca reflexie a societății

8 septembrie 2023 | Danny Gabriel BÂRDAN-RAINE
Danny Gabriel Bârdan-Raine

Danny Gabriel Bârdan-Raine

Avocatura, ca orice altă profesie, se identifică cu societatea din care face parte, preluând în mod cores­punzător acele trăsături caracteristice acesteia. Gradul de educație și cultură se răsfrâng proporțional în orice domeniu de activitate, iar nivelul inteligenței sociale influențează armonia din interiorul unei profesii. De asemenea, gradul de performanță al sistemului de învă­țământ va reprezenta un barometru pentru bunăstarea membrilor profesiei.

Orice schimbare care se încearcă a se realiza la nivelul unei profesii va fi sortită eșecului dacă este incom­patibilă cu valorile, tradițiile și principiile comu­nității, evoluția acesteia aflându‑se într‑o interdepen­dență cu nivelul de dezvoltare al societății din care face parte.

Avocatura este o profesie dinamică aflată într‑o permanentă transformare. Periodic se modifică speci­ficul situațiilor juridice ce necesită concursul avocaților iar aceștia din urmă sunt nevoiți să se adapteze realității sociale, proces care trebuie realizat încă de la primele semne de schimbare.

În raport de diverși factori, într‑o societate predomină anumite tipologii cazuistice, astfel încât anumite activități precum consultanța juridică devin mai căutate în detrimentul altor servicii juridice, cum ar fi asistarea sau reprezentarea persoanelor în diverse procese civile sau penale.

Specializarea avocatului pe un anumit tip de acti­vități juridice este benefică acestuia din perspectiva timpului alocat pentru actualizarea și aprofundarea cunoștințelor juridice din domeniul respectiv, dar și în ceea ce privește celeritatea în realizarea activităților asumate de către avocat. Inclusiv din perspectiva relațiilor dintre avocat și client o astfel de specializare este benefică datorită adaptării avocatului la specificul clienților. Nu în ultimul rând, beneficiile pot fi substan­țiale și pe plan financiar. Cu toate acestea există riscul ca la un anumit moment activitatea juridică în care s‑a specializat avocatul să nu mai fie de interes, fapt ce va genera acestuia un disconfort profesional. Într‑o asemenea situație, este necesară reorientarea spre alte activități juridice ce implică reluarea și actualizarea cunoștințelor teoretice și practice, dar și o nouă clientelă care nu poate fi realizată într‑un termen scurt.

Sunt voci care susțin că într‑un viitor apropiat inte­ligența artificială va înlocui avocatul și alți profesio­niști ai dreptului. Personal, apreciez că acest lucru este puțin probabil. În primul rând trebuie avut în vedere faptul că legile sunt elaborate și adoptate de oameni, care prin natura lor sunt imperfecți, ceea ce conduce în mod evident la o lipsă a impecabilității normelor juri­dice. În al doilea rând, aplicarea legislației la nivel național și nu numai, implică o serie de interpretări și corelări care se realizează într‑o anumită măsură și dintr‑o perspectivă emoțională specifică ființei umane. În cele din urmă, destinatarul normelor juridice este tot o ființă umană care nu va accepta soluția adoptată și impusă de o inteligență artificială.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Avocatul spre deosebire de un program de calcu­lator oferă clientului nu doar o soluție juridică, dar și un sprijin emoțional prin modalitatea în care recepțio­nează informația comunicată de client, răspunsurile oferite acestuia, profesionalismul de care dă dovadă la care se adaugă interacțiunea umană care se transpune printr‑o tonalitate calmă a vocii, exprimarea unui gând pozitiv, o privire optimistă și sinceră, o strân­gere fermă de mână, un zâmbet schițat la momentul potrivit.

Atunci când avocatul se preocupă în egală măsură de efectele cu caracter emoțional ale cauzei ce i‑a fost încredințată de client și nu doar de situația juridică generată de aceasta, atunci avocatul este un învingător indiferent de soluția obținută în cauza respectivă.

Avocat Danny Gabriel Bârdan-Raine 

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories