Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Recuperarea prejudiciului în cazul anulării intempestive a unei comenzi


11 septembrie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că articolele 15121513 C. civ.reglementează un drept şi nu o obligaţie a creditorului şi, în consecinţă, opţiunea părţii de a formula acţiunea în răspundere, fără a fi urmat procedura ofertei reale, nu reprezintă un fine de neprimire”.  În speță, instanța supremă a reținut că ”pornind de la premisa eronată că recurenta cere obligarea intimatei la plata preţului contractual, corelativ îndeplinirii obligaţiei de predare a bunurilor vândute, instanţa de apel a expus un raţionament defectuos. În realitate, din actele dosarului rezultă că recurenta – vânzător – urmăreşte acoperirea unui prejudiciu cauzat de intimată – cumpărător –, prin anularea intempestivă a comenzii. Aceasta fiind cauza acţiunii, pentru a dezlega chestiunea răspunderii intimatei, nu era relevantă îndeplinirea obligaţiei de predare a bunurilor. Aceasta, cu atât mai mult cu cât intimata îşi manifestase refuzul de continuare a contractului şi era de drept pusă de drept în întârziere, în condiţiile art. 1.725 C. civ.” (Decizia nr. 308 din 15 februarie 2023, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică