Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Baroul București. Întâlnire cu conducerea ÎCCJ ref. accesul avocaților în spațiile Înaltei Curți de Casație și Justiție


19.11.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 19 noiembrie 2020, Baroul București a informat că jud. Alina Corina Corbu, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, jud. Daniel Grădinaru, Președintele Secției Penale și av. dr. Ion Dragne, Decanul Baroului București, s-au întâlnit luni, 16 noiembrie 2020, pentru discutarea aspectelor referitoare la condiții mai facile de acces în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, inclusiv în spațiile destinate avocaților, precum și sprijinirea realizării contactului avocaților cu justițiabilii aflați în stare de deținere, în special în cazurile în care se asigură asistență judiciară obligatorie, potrivit unui comunicat.

Părțile au convenit că este prioritară protejarea sănătății tuturor celor implicați în realizarea, cu caracter de continuitate, a actului de justiție, astfel încât cele două probleme, care au făcut obiectul întâlnirii, au fost rezolvate după cum urmează:

1. Accesul avocaților în spațiile Înaltei Curți de Casație și Justiție se va realiza, ca regulă, la orele estimate de completul de judecată și aduse la cunoștința celor interesați în termen util.

Întrucât magistrații din completurile de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție nu vor lua cauzele înainte de orele fixate, chiar dacă, în raport de specificul unei ședințe de judecată, ar apărea intervale de timp liber, avocaților li se recomandă să evite să se prezinte la sediile instanței supreme cu mult timp anterior orei estimate.

În cazul în care condițiile climaterice o vor impune, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție va lua măsurile necesare pentru a permite avocaților, chiar dacă s-au prezentat înaintea termenului estimat, accesul în spațiile destinate acestora și, în general, în locurile comune, în limita posibilităților.

Accesul la serviciile de registratură și arhivă se desfășoară în continuare în condiții normale.

Avocaților li se recomandă ca, pentru prevenirea aglomerării în sălile de judecată și, în general, în incinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, să evite prezentarea părților în cauzele în care au mandat, afară de situațiile în care prezența acestora este obligatorie, potrivit legii sau dispozițiilor instanței.

2. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și al Secției Penale au asigurat că luarea de contact a avocaților cu justițiabilul în orice formă (telefonic, online, etc) este recunoscută ca fiind valabilă, de către completurile de judecată.

Baroul București va continua demersurile pentru ca, în colaborare cu conducerile penitenciarelor din București și din apropierea capitalei, să permită luarea contactului de către avocat cu clientul său, în variantă online, în condiții de securitate și cu asigurarea confidențialității convorbirii.

Ambele părți și-au manifestat deschiderea pentru rezolvarea oricăror probleme care pot apărea în activitatea participanților la înfăptuirea justiției, în mod operativ.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro