« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

ÎCCJ. Nereguli în procedura de citare
07.12.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu poate constitui fundamentul invocării unei nereguli în procedura de citare a părţii culpa contestatoarei, manifestată în omisiunea de a aduce la cunoştinţa instanţei de recurs despre intrarea sa în procedura insolvenţei, reglementată de Legea nr. 85/2015, întrucât regimul juridic al unei asemenea nerespectări a cerinţei legale solicitate pentru îndeplinirea actului de procedură este acela al unei nulităţi relative, care, potrivit prevederilor art. 178 alin. 2 C. proc. civ., poate fi invocată numai de partea interesată şi numai dacă neregularitatea nu a fost cauzată prin propria faptă. În speță, instanța supremă a respins argumentul contestatoarei în sensul că nelegala citare, pretinsă de către administratorul judiciar al debitoarei A. SRL, este imputată instanţei de judecată pornind de la ideea că aceasta era datoare, din oficiu, să verifice situaţia juridică a intimatei-reclamante sau că recurenta-pârâtă ANAF, fiind parte şi în dosarul de insolvenţă nr. 1612/110/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bacău, putea şi trebuia să aducă la cunoştinţa instanţei acest aspect. Contrar acestor susţineri ale contestatoarei, reţine Înalta Curte că revenea Societăţii A. SRL obligaţia de a aduce la cunoştinţa instanţei judecătoreşti orice schimbare a situaţiei sale juridice, care ar fi putut determina schimbarea locului citării şi menţionarea, în calitate de reprezentant judiciar al debitoarei, a administratorului judiciar Lichidator B. SRL. (Decizia nr. 6344 din 11 decembrie 2019, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Insolvență, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ÎCCJ. Nereguli în procedura de citare”

  1. Potrivit dispoziţiunilor art. 155 alin. 1 pct. 5 C.pr.civ.(2010)-rep. ”cei supuși procedurii insolvenței…; după deschiderea procedurii, citarea va fi efectuată potrivit legii speciale.”
    Potrivit dispozițiunilor art. 41 alin. 5 din Legea nr. 85/2014 – legea specială, derogatorie – ”în litigiile care au fost promovate în temeiul dreptului comun, după deschiderea procedurii insolvenței citarea debitorului se va face la sediul acestuia ȘI la sediul administratorului/lichidatorului judiciar.”
    În concluzie, neregularitatea citării uneia din părți – cea care a fost declarată judiciar în stare de insolvență – doar la sediul profesional al acesteia cu omisiunea citării ȘI la sediul profesional al administratorului/ lichidatorului judiciar impune sancțiunea judiciară ce intră în sfera nulităților absolute (art. 174 al. 2 C.pr.civ.(2010)-rep.) și necondiționate (art. 176 pct. 6 C.pr.civ.(2010)-rep.)
    E trist că instanța supremă tratează cu atâta superficialitate chestiuni de acest fel, încurajând ca această indolență și manieră de interpretare a formelor în disonanță cu fondul (forme fără fond) să prolifereze și la instanțele judecătorești de rang inferior.

    V.B.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD