Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Pentru o altfel de CCR (partea a IV-a): desemnarea membrilor CCR
20.11.2020 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

În partea întâi am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră. În partea a doua am arătat confuzia provocată de numele actual al instituției și personalului, iar în partea a treia am propus ca toate cele trei autorități publice centrale să fie implicate în numire – acestea implică însă modificări ale Constituției, care e greu de crezut că vor avea loc. În episodul de azi voi arăta o posibilă cale de evitare a numirii la CCR a politicienilor.

Din 1992 de când a fost înființată CCR și până în prezent, au fost 41 de judecători. La data numirii, unii erau membri de partid sau funcționau în organismele politice care au făcut numirile. După cum se vede, legătura dintre partide și cei numiți ca judecători CCR este prezentă pentru majoritatea acestora din urmă.

Cum numirea membrilor CCR implică decizia organismelor politice și acest lucru nu văd cum ar putea fi schimbat, rezultă că, pentru a avea o altfel de Curte Constituțională, trebuie modificate criteriile după care se fac numirile. De aceea, propun:

Membrii CCR să nu poată fi membri de partid nici înainte de numire cu șase ani, nici timp de trei ani după încetarea mandatului.

Legătura dintre viaţa politică şi mandatul la CCR este dăunătoare pentru încrederea în independenţa fiecărui membru al CCR şi, în final, în independenţa Curţii. Aceste legături pot apărea înainte de numirea în funcţie – și, după cum se vede în tabelul de mai sus, este cazul majorităţii membrilor CCR de-a lungul anilor. Pot apărea însă și după încetarea mandatului – existând cel puţin aparenţa de pantouflage, când în timpul funcției de membru CCR au loc „negocieri” pentru viitoarea funcție (cum este cazul unui fost membru CCR ce a ajuns Secretar General al Guvernului sau a unui alt fost membru CCR ce a ajuns ministru al justiţiei).

Judecător dr. Cristi Danileț
Vicepreședinte ICDEPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.