Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 16-20 noiembrie 2020
20.11.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Infracțiuni de corupție și asimilate corupției. Percheziții domiciliare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, presupus săvârșite în cursul anului 2020 și anterior.

În cursul zilei de 19 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 38 de locații situate pe raza municipiului București și județul Ilfov, din care două sunt entități aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Acces ilegal la un sistem informatic. Alterarea integrității datelor informatice. Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Înșelăciune. Fraudă informatică. Fals informatic. Complicitate la fraudă informatică. Complicitate la tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. Percheziții domiciliare.

La data de 18.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare, pe raza județelor Brașov, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, înșelăciune în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la fraudă informatică și complicitate la tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, liderul grupării, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon.
În acest mod, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora).

De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, a solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.

Având acces la datele menționate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, și-a atribuit identitatea persoanelor vătămate și a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obținând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalți membrii ai grupului infracțional.

Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov și a luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Constituirea unui grup infracțional organizat. Trafic de persoane. Complicitate la trafic de persoane. Reținere.

Urmare a comunicatului din data de 11.11.2020 Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă aducă la cunoștință următoarele:

La data de 17.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și complicitate la trafic de persoane.

În cauză s-a reținut faptul că cei doi inculpați au constituit, alături de alte persoane, o grupare infracțională în scopul comiterii unor infracțiuni de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
În perioada 2012 – 2017, prin inducere în eroare (promisiuni de căsătorie) și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a mai multor persoane vătămate, inculpații le-au recrutat, transportat, adăpostit în mai multe locații de pe teritoriul Germaniei și le-au constrâns în vederea practicării prostituției în beneficiul grupării.

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice. Percheziții domiciliare.

La data de 19.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Operațiunea Invoke este o investigație transnațională, desfășurată în colaborare cu autoritățile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, FBI și cu sprijin din partea Eurojust și Europol.

Investigația vizează cetățeni români responsabili de crearea, dezvoltarea și comercializarea unor servicii informatice de tipul „crypter”. Serviciile cunoscute în mediul on-line sub denumirea CyberSeal și Data Protector, oferă posibilitatea utilizatorilor de a modifica fișiere de tip malware, astfel încât acestea sa nu fie detectate de către aplicațiile de tip anti-virus.

Cele doua servicii de tip crypter erau comercializare în mediul on-line cu prețuri cuprinse între 40 și 150 de dolari în funcție de perioada de licențiere. Totodată, dezvoltatorii promovau serviciile intens în mediul on-line și pe platforme dedicate criminalității informatice, oferind utilizatorilor chiar și tutoriale video privind funcționalitățile serviciilor pentru modificarea diverselor fișiere de tip malware.
În urma investigațiilor efectuate, au putut fi identificate un număr total de aproximativ 3000 de fișiere malware modificate prin folosirea serviciilor ilegale CyberSeal și DataProtector, fișiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din întreaga lume, inclusiv din România.

Serviciile de tip crypter înlesnesc propagarea și desfășurarea atacurilor informatice, devenind astfel unelte foarte periculoase și ușor de folosit atât pentru infractori cibernetici cu experiență și cunoștințe tehnice, dar și pentru persoane cu vârste fragede ce se află la stadiul de experimente în mediul on-line.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.

Activitățile de cooperare internațională au fost desfășurate prin intermediul programului EMPACT Cybercrime Attacks Against Information System și cu suportul Join Action Crime Task Force (J-CAT).

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic transfrontalier de droguri de mare risc. Spălarea banilor. Instigare la omor calificat. Percheziții domiciliare.

La data de 18.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, pe raza județului Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic transfrontalier de droguri de mare risc, spălarea banilor şi instigare la omor calificat.

În cauză s-a reținut faptul că autorităţile din Statele Unite ale Americii au transmis o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, formulată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, prin care se solicită sprijinul procurorilor DIICOT în desfășurarea unei investigații cu privire la un grup infracțional organizat, responsabil de obţinerea unor cantităţi însemnate de cocaină şi metamfetamină în Statele Unite ale Americii şi în alte state şi distribuirea acestor droguri în cadrul Uniunii Europene şi în Noua Zeelandă.

De asemenea, sus numiţii au desfășurat activități de spălare a banilor obţinuţi din traficul de droguri.
Membrii organizaţiei infracţionale au obţinut şi au distribuit drogurile în beneficul mai multor grupuri cunoscute de crimă organizată care operează în Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Nouă Zeelandă.

Liderii grupării infracționale, aflați în detenție pe teritoriul Noii Zeelande au negociat, prin intermediari, cumpărarea unor cantități de cocaină și metamfetamină în beneficiul uneia dintre grupări, negocierile și tranzacțiile având loc pe teritoriul României.

În cadrul negocierilor desfășurate, reprezentanții români ai grupării organizate, le-au solicitat și ei o cantitate de droguri furnizorilor și au discutat despre posibilitatea asasinării unui membru al unei grupări rivale.

La data de 18.11.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat 3 acțiuni de prindere în flagrant după cum urmează:
• surprinderea a doi cetăţeni neozeelandezi, imediat după ce negociaseră plata unei cantităţi de cocaină, ce urma să fie transmisă în Noua-Zeelandă;
• surprinderea, într-un depozit, al unui membru al grupării după ce acesta negociase preluarea unei cantităţi de cocaină, având ca destinaţie România;
• surprinderea, într-o locaţie utilizată ca loc de întâlnire al membrilor grupării, a liderului acesteia din România, având asupra sa suma 50.000 euro, în numerar şi actele de proprietate a doua imobile, reprezentând o parte din plata cantităţii de cocaină care ar fi trebuit să ajungă în România.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate un număr de 12 motociclete și două autoturisme de lux.
În urma activităților desfășurate au fost indisponibilizate suma de 200.000 USD, o armă letală și cantitatea de 100 de grame de cocaină.

La activități au participat polițiști și investigatori americani de la D.E.A., U.S. Marshals Service, Homeland Security Investigations, precum și doi procurori din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SIAS și a lucrătorilor din cadrul ANABI.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Pornografie. Act sexual cu un minor. Șantaj. Reținere.

La data de 19.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie, act sexual cu un minor și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada august 2020 – octombrie 2020, inculpatul a întreținut relații sexuale cu o persoană vătămată minoră, în scopul producerii de materiale pornografice.
În aceeași perioadă de timp, i-a solicitat persoanei vătămate să producă și să-i trimită materiale pornografice, care, ulterior, au fost distribuite către mai multe persoane, prin intermediul unor aplicații online, după ce, în prealabil, inculpatul a amenințat victima cu postarea sau distribuirea respectivelor materiale.

La data de 19.11.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate 3 telefoane mobile, 1 laptop și 14 cartele SIM.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Fals intelectual. Instigare la fals intelectual. Uz de fals. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 și următoarele din Codul de procedură penală, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați având ca obiect recunoașterea comiterii faptelor și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Acordul semnat de primul inculpat vizează recunoașterea săvârșirii următoarelor infracțiuni în formă continuată: instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap. la  art. 321 Cod penal cu aplic art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale), și uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din Cod penal.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în cursul anului 2018, primul inculpat a determinat secretara unei facultăți de științe politice, administrative și ale comunicării să-i întocmească și să-i elibereze o adeverință ce atesta faptul că este absolvent al respectivei facultăți, domeniul Științe Administrative, specializarea Administrație Publică, curs de zi, promoția 2009, fără examen de licență, având promovată (doar) proba ”Evaluarea cunoștințelor fundamentale și de specialitate” urmare a prezentării la licență în sesiunea februarie 2016. Totodată, a determinat-o pe aceasta să elibereze o adeverință emisă aparent de Rectoratul universității în cadrul căreia funcționează facultatea respectivă, ce atesta calitatea de absolvent, cu studii efectuate în perioada 2006-2009 și prezentarea acestuia la examenul de licență în sesiunea iulie 2018, pe care l-ar fi promovat. Adeverința conținea și precizările cu ”înlocuiește diploma de licență și este valabilă un an de la data eliberării” și ”conferă titularului aceleași drepturi legale ca diplomă de licență”.

Ulterior, în cursul anului 2018, inculpatul a folosit cele două adeverințe cu ocazia depunerii cererii prin care solicita angajarea sa în cadrul unei instituții publice, inducând astfel în eroare instituția care l-a încadrat începând cu data de 1 octombrie 2018 în această calitate.

Urmare a acordului de vinovăție încheiat, în baza art. 38 alin. 1 din Codul penal şi art. 39 alin. 1 lit. d Cod penal, inculpatului i se aplică pedeapsa de 10 luni închisoare, la care se adaugă pedeapsa de 200 zile – amendă, stabilită la un cuantum de 50 lei/ zi-amendă, adică suma de 10.000 de lei.

De asemenea, ca pedeapsă complementară i se interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinței, iar ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de la rămânerea definitivă a sentinței și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În temeiul art. 91 alin. 1 Cod penal, se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, iar în temeiul  art. 92 Cod penal se stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de încercare inculpatul va fi  obligat să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.

Acordul semnat cu cea de-a doua persoană inculpată în cauză, respectiv secretara facultății, a vizat recunoașterea săvârșirii următoarelor infracțiuni în formă continuată: fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale), și uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din Cod penal, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 şi următoarele din Codul de procedură penală, reținându-se că aceasta, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, a întocmit şi eliberat primului inculpat cele două adeverințe pe care acesta le-a utilizat la angajarea sa.

În baza art. 38 alin. 1 din Codul penal şi art. 39 alin. 1 lit. d Cod penal, inculpatei i se aplică pedeapsa de 10 luni închisoare, la care se adaugă pedeapsa de 200 zile – amendă, stabilită la un cuantum de 30 lei/ zi-amendă, adică suma de 6.000 de lei. De asemenea, i se interzice ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, și de a desfășura activitate de secretariat în cadrul vreunei unități de învățământ, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a sentinței, iar ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a desfășura activitate de secretariat în cadrul vreunei unități de învățământ, de la rămânerea definitivă a sentinței și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În temeiul art. 91 alin. 1 Cod penal, se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilindu-se un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de încercare inculpata va fi obligată să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile.

În temeiul art. 404 alin. 4 și art. 397 Codul de procedură penală, pentru restabilirea situației anterioare, se dispune anularea tuturor înscrisurilor falsificate, reținute ca acte materiale ale infracțiunii de fals intelectual, respectiv a celor două adeverințe.

În baza dispozițiilor art. 483 alin. 1 din Codul de procedură penală, dosarul cauzei conținând actele de urmărire penală privind pe cei doi inculpați şi cele două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Judecătoriei Cluj- Napoca.

Sursa: www.mpublic.ro

2. PICCJ – Biroul de informare și relații publice. Ucidere din culpă. Vătămare corporală din culpă. Începerea urmăririi penale.

În cauza privind incendiul declanșat în ziua de 14 noiembrie 2020 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în care s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 1 și 3 din Codul penal și vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. 1 și 4 din Codul penal, au fost efectuate în continuare activități de urmărire penală și anume:

1. În vederea completării probatoriului, pentru asigurarea aflării adevărului cu privire la toate împrejurările cauzei, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Piatra Neamț efectuarea unei percheziții la sediul și anexele Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În temeiul mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți, în seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuată percheziția fiind ridicate înscrisuri necesare stabilirii împrejurărilor producerii incendiului.

2. A fost finalizată cercetarea la fața locului cu sprijinul experților în construcții și a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Institutului Național de Expertize Criminalistice, Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

3. S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identității a cinci dintre persoanele decedate.

4. Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.

5. Au fost efectuate audieri de martori.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Sursa: www.mpublic.ro

3. PICCJ – Biroul de informare și relații publice. Ucidere din culpă. Vătămare corporală din culpă. Începerea urmăririi penale.

În cauza privind incendiul declanșat în ziua de 14 noiembrie 2020 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în care se efectuează cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 1 și 3 din Codul penal și vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. 1 și 4 din Codul penal, au fost efectuate în continuare activități de urmărire penală și anume:

1. Au fost dispuse expertize și constatări asupra aparaturii medicale ridicate, pentru verificarea ipotezei izbucnirii incendiului ca urmare a funcționării defectuoase a acestora.

2. Obiectele ridicate în vederea expertizării au fost transmise instituțiilor abilitate și desemnate pentru efectuarea expertizelor și constatărilor.

3. A continuat activitatea de identificare a victimelor.

4. Au fost efectuate noi audieri de martori.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Sursa: www.mpublic.ro

4. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii  în concurs real și în stare de recidivă a două infracțiuni de trafic de influență, prevăzute de art. 291 alin. 1 din Codul penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal și cu aplicarea art. 41 din Codul penal.

În fapt, inculpatul, în perioada martie 2020 – august 2020, folosind identități fictive, a lăsat o persoană să creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Serviciului de Informații Externe, membri ai unor comisii de concurs, promițând în această perioadă că îi va determina pe respectivii funcționari publici să îndeplinească acte ce intrau în sfera îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze demersurile necesare angajării prin concurs a acestei persoane pe un post de conducere din cadrul Serviciului de Informații Externe. În acest scop, în mod direct și pentru sine, a pretins și a primit în mai multe rânduri, în total, în perioada 25.05.2020 – 11.09.2020, sumele de 8.000 de lei și 650 de euro, precum și două cuțite de vânătoare ce valorau împreună 255 de lei.

În aceeași perioadă martie 2020 – august 2020, inculpatul a lăsat-o o altă persoană să creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Serviciului de Informații Externe, membri ai unor comisii de concurs, promițând în această perioadă că îi va determina pe respectivii funcționari publici să îndeplinească acte ce intrau în sfera îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze demersurile necesare angajării prin concurs a acestei persoane pe o funcție din cadrul Serviciului de Informații Externe. În acest scop, în mod direct și pentru sine, a pretins și a primit în total, în perioada 19.06.2020 – 20.07.2020, suma 3.500 de lei.

În cursul efectuării urmăririi penale, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Mehedinți, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO