Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
Banner BA-01
Banner BA-02
Monitorul Oficial al României Noutăți legislative Universitaria

Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru studenți

11 septembrie 2023 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 813 din 8 septembrie 2023 au fost publicate Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru studenți, din 08.09.2023.

Studenții români/străini, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum şi studenții proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, beneficiază pe teritoriul României de gratuitate la toate categoriile de trenuri la transportul feroviar intern, clasa a II-a pe tot parcursul anului calendaristic.

Studenții cetățeni români, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență, începând cu data prevăzută în Legii învățământului Superior nr. 199/202, beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a pe tot parcursul anului calendaristic.

Se poate beneficia de aceste reduceri atât timp cât fiecare persoană eligibilă își păstrează calitatea de student. Aceasta este confirmată de viza de valabilitate aplicată de universități pe legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport. Pentru studenții din anul I, până la emiterea legitimației de student, este valabilă adeverința pentru atestarea calității de student emisă de universități, conform legii.

Operatorii de transport feroviar de călători vor emite studenților legitimații de călătorie cu reducere/gratuitate pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe toată durata anului calendaristic până la finalizarea anului universitar pentru care instituția de învățământ superior a aplicat viza de valabilitate pe legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport cu respectarea prevederilor.

Emiterea biletelor de călătorie și a abonamentelor lunare pentru studenți se efectuează conform reglementărilor legislative în vigoare și conform reglementărilor proprii operatorilor de transport, de la punctele de vânzare ale operatorilor de transport sau de la automatele de vânzare legitimații de călătorie, on-line sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate).

Operatorii de transport pot verifica/confirma calitatea de student fie on-line, fie la casa de bilete. Confirmarea on-line se poate realiza în două moduri:
a) prin interogarea bazei de date pe care Ministerului Educației o face accesibilă Autorității pentru Reforma Feroviară și, prin acesta, operatorilor de transport feroviar;
b) de către instituțiile de învățământ superior ale căror date de contact oficiale sunt înregistrate şi validate la operatorul feroviar.

Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, studenții vor plăti integral o serie de diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz.

Intrare în vigoare: 8 septembrie 2023

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership