Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

A apărut Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2020, număr special în care 50 de profesioniști de top din domeniul juridic răspund întrebării „Cum scrieți?”
24.11.2020 | Lucian BOJIN

Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Bojin

Lucian Bojin

A apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”.

Invitații sunt teoreticeni și practicieni ai dreptului, profesori universitari, judecători, arbitri, avocați (consultanți și pledanți), notari publici, executori judecătorești, procurori, funcționari internaționali sau judecători la instanțe internaționale. Intervențiile lor acoperă atât scrisul în doctrină, cât și scrisul în practica juridică. Textele vor fi în curând disponibile pe platforma Sintact.ro.

Pentru cei care ar dori o „degustare” a conținutului, vom oferi, astăzi și în perioada următoare câteva extrase din textele revistei. Tema de astăzi: scrisul în avocatura de litigii.

În cazul lucrărilor legate de activitatea practică, trebuie avută grijă pentru a rămâne în limitele unei obiectivități rezonabile, evitându-se pericolul căderii în păcatul partizanatului deșănțat,  care nu numai că te discreditează ca profesionist al dreptului, dar, și mai grav, duce în timp la pervertirea gândirii juste. În ceea ce mă privește, nu mă fac partizanul oricărei cauze, ci numai al acelora în care cred, preferând să le refuz pe celelalte. (Dan Chirică)

O pledoarie nu e o simplă călătorie de cunoaștere, ea are o țintă precisă, o destinație la care trebuie ajuns cu cea mai mare eficiență. Ea ca o expediție de cucerire a unei cetăți: mintea celui căruia te adresezi. Asta înseamnă că drumul e important, însă mai există ceva extrem de important: destinația, poarta de intrare în cetate. Numesc această etapă: faza înțelegerii destinației. (Crenguța Leaua)

Un practician al dreptului trebuie sa facă toate eforturile, toată viața, pentru ca munca și cunoștințele sale să ajungă să conteze. Acesta este, de altfel, principalul soclu pe care ni-l putem construi. (Gheorghe Piperea)

Pe tot parcursul dialogului judiciar, trebuie să te adaptezi, așadar, la ritmul judecătorului. El este cel care impune „fuleul”, tu trebuie să alergi întotdeauna în ritmul lui. El este „pacemaker-ul”. Prima cerere trebuie să fie una neutră, echilibrată: îi testezi capacitatea de efort; pe parcurs, trebuie să îl intuiești din ce în ce mai bine. Ai privilegiul de a fi un scriitor care își poate cunoaște cititorul, își poate adapta textul la acesta. Te poți folosi de acest privilegiu în modul cel mai pragmatic și concret cu putință: nu vrei să scrii mult dacă știi că nu vei fi citit, la fel cum nu vrei să scrii puțin dacă cititorul tău își dorește, din contră, să citească. (Nicolae-Horia Țiț)

Memoriile și opiniile juridice trebuie să urmeze logica unui riguros silogism: premisă majoră-premisă-minoră-concluzie. Plus obsesiva grijă pentru sistematizare, atenția pentru pădure înainte de preocuparea pentru copaci, justa separare de planuri și de perspective și, peste toate, imperativul suprem: cât mai multe detalii în cât mai puține cuvinte. (Florentin Țuca)

Conf. av. dr. Lucian Bojin
VALENTIN & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti