
Joi, 14 septembrie 2023, av. Valeriu Mina, NNDKP, și-a anunțat candidatura pentru Consiliul Baroului București, Comisia de Disciplină și Comisia de Cenzori:
Încep prin a spune că Avocatul este o Lume (asocierea nu îmi aparține, fiind bucuros să o recepționez într-o discuție liberă pe tema destinului profesiei de avocat cu unul dintre reprezentanții de marcă al acesteia din ultimii 45 de ani).
Posesor al unor cunoștințe profunde și abilități deosebite, jucând multiple roluri cruciale în societate și în viața particulară a clienților săi, el devine o lume în sine – o lume a cunoașterii, a responsabilității și a înțelepciunii.
Dar, Avocatul nu este niciodată singur, indiferent de forma de exercitare a profesiei în care lucrează. El este membrul unui Barou, entitate care este menită să îi ofere protecție, îndrumare, sprijin profesional.
Iar, organele de conducere ale Baroului trebuie să se adapteze în mod constant la schimbările pe care viața economică, socială, legislația sau tehnologia le impun pentru a-și putea îndeplini cu succes rolul de protector și îndrumător.
În acest sens, liniile directoare principale ale politicii profesionale în care cred și care ar urma să fie mai bine cunoscute / mai bine dezvoltate și pentru care mă pot implica în calitate de consilier al Baroului București sunt:
1. Efectuarea tuturor demersurilor aflate în sfera de competență a organelor de conducere ale Baroului București pentru păstrarea caracterului liberal al profesiei de avocat și pentru protejarea avocaților de sarcinile fiscale excesive și nejustificate.
2. Transparența activității consilierilor și a proiectelor pe care aceștia le gestionează. Asigurarea publicității proiectelor în curs de elaborare, stabilirea unei perioade de dezbatere a conținutului și a utilității acestor proiecte. Punerea în discuția publică a membrilor Baroului a inițiativelor importante pentru viața profesională a avocaților, preponderent a celor financiare. Analiza obiectivă a opiniilor critice.
3. Transparența privind activitatea Filialei București a Casei de Asigurări a Avocaților, a modului de stabilire a cotei de contribuție a fiecărui avocat la bugetul Baroului, a principiilor de elaborare a proiectului de buget anual al Baroului București.
4. Reglementarea transparentă a procedurilor de control profesional, disciplinar și deontologic. Valorificarea concluziilor oricărui fel de control într-un Buletin al Baroului București publicabil pe site-ul Baroului.
5. Orientarea învățământului profesional către forme de pregătire adaptate cerințelor beneficiarilor serviciilor profesionale diversificate mult de evoluția vieții sociale și economice.
6. Organizarea programului de formare profesională continuă astfel încât avocații să beneficieze și de experiența și îndrumarea și a unor formatori străini, cu experiență profesională vastă și diversă în relația cu instanțele europene (CJUE, CEDO etc.) și chiar curțile de arbitraj internațional (ICC, VIAC, ICSID etc.). Menținerea și dezvoltarea programelor de tipul „Fii avocat în școala ta”.
7. Eficientizarea comunicării cu instituțiile publice, instanțele de judecată și parchete pentru a diminua, cel puțin (dacă nu pentru a elimina) impedimentele de care ne lovim în relațiile cu acestea atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere instituțional prin apărarea avocaților de excese și, implicit, a clienților de abuzuri.
8. Preocuparea continuă pentru îmbunătățirea comunicării dintre Baroul București și membrii săi, inclusiv prin actualizarea site-ului și a aplicaților pentru telefonul mobil dezvoltate de Barou. Identificarea altor categorii de informații necesare exercitării profesiei de avocat (altele decât cele care sunt deja disponibile) și actualizarea site-ului și a aplicațiilor în acest sens.
8. Alcătuirea și distribuirea unui ghid privind regulile și mijloacele de publicitate aflate la dispoziția avocaților pentru promovarea serviciilor și activităților lor care să îi ajute pe aceștia să înțeleagă și să folosească mai bine instrumentele aflate la dispoziția lor.
10. Organizarea unor campanii de prezentare către publicul larg a profesiei de avocat, menite să îl informeze și să îl ajute pe acesta să conștientizeze cu privire la aria largă de activități și servicii pe care le putem presta în sprijinul și ajutorul său, complexitatea și dinamica acestora (activitate menită să ajute publicul să înțeleagă inclusiv valoarea pecuniară a serviciilor ce îi sunt oferite în directă legătură cu beneficiile pe care încearcă să le obțină, respectiv cu riscurile pe care încearcă să le evite).
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro