Judecătoria Sectorului 1 București. Circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă. Caracterul personal al răspunderii contravenționale – pierderea de către vânzător a calității de utilizator și de subiect activ al contravenției
12 septembrie 2023 | Matei HUBERT
Judecătoria Sectorului 1 București a fost învestită cu soluționarea plângerii contravenționale având ca obiect anularea unui procesului-verbal prin care se constatase și sancționase fapta de a circula pe drumurile publice fără rovinietă valabilă.
Prin plângerea sa, petenta a solicitat anularea procesului-verbal, cu motivarea că la data săvârșirii faptei nu mai avea în proprietate autovehiculul și nu s-a aflat la volanul acestuia.
Prin întâmpinarea formulată în cauză, intimata a solicitat respingerea plângerii ca neîntemeiată, întrucât procesul-verbal atacat respecta toate cerințele de legalitate și temeinicie, iar petenta ar fi fost cea care figura înscrisă pe certificatul de înmatriculare în baza de date a M.A.I. – D.R.P.C.I.V.
În urma administrării probei cu înscrisuri, instanța a reținut următoarele:
S-a stabilit legalitatea procesului-verbal, astfel nu au fost identificate motive care i-ar putea atrage nulitatea. Totodată, acesta a fost întocmit corespunzător, cu respectarea în totalitate a normelor instituite de O.G. nr. 2/2001.
Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal, obligația achitării tarifului de utilizare și a deținerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor, astfel cum sunt aceștia definiți în art. 1 alin. (1) lit. b din O.G. nr. 15/2002, respectiv persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatele de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România.
O.G. nr. 15/2002 va fi în vigoare până la data de 31.12.2025, conform dispozițiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România.
La soluționarea cauzei, instanța a avut în vedere și Decizia nr. 4/05.03.2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul competent să judece recursul în interesul legii, vizând interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 8 alin. (1) raportate la cele ale art. 1 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 15/2002, potrivit căreia, pentru ca o persoană sa aibă calitatea de utilizator, este necesară întrunirea în mod cumulativ a doua condiții:
1. Persoana să fie înscrisă în certificatul de înmatriculare;
2. Persoana să fie proprietara autovehiculului sau să îl poată folosi.
În speță, în cazul înstrăinării autovehiculului, cea de-a doua condiție nu mai este îndeplinită, ceea ce atrage pierderea calității de utilizator și, ca urmare, și pe cea de subiect activ al contravenției.
Anterior datei săvârșirii faptei, petenta înstrăinase autovehiculul printr-un contract de vânzare-cumpărare sub semnătură privată. Contractul a dobândit dată certă conform dispozițiilor art. 278 alin. (1) pct. 2 si 3 CPC, prin declararea și înregistrarea sa la primărie, devenind astfel opozabil și altor persoane în afara celor care l-au încheiat, inclusiv intimatei.
Întrucât dreptul de proprietate, ca drept real, se transmite prin simplul acord de voință al părților, conform dispozițiilor art. 1273 CC, s-a mai reținut că nu prezintă relevanță juridică neîndeplinirea obligațiilor privind aducerea la cunoștință a încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar și înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. Aceste aspecte au relevanță deoarece cumpărătorul autovehiculului, în cauza de față, nu a respectat procedurile de publicitate menționate.
Obligația de efectuare a formalităților legale anterior menționate incumbă în exclusivitate noului proprietar, astfel încât nu poate fi angajată răspunderea contravențională a petentei în temeiul acțiunii/inacțiunii unei alte persoane.
Concluzionând, instanța reține în speță lipsa calității de subiect activ al contravenției și este subliniat ca având o importanță deosebită caracterul esențialmente personal al răspunderii în materie contravențională.
Întrucât lipsește acest element constitutiv (obiectiv), respectiv ca urmare a imposibilității petentului-vânzător de a anticipa reaua-credință a actualului proprietar, instanța a admis plângerea contravențională și a dispus anularea procesului-verbal și exonerarea petentei de la plata amenzii. (Sentința civilă nr. 6817/2023 din 12 iulie 2023, pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 București – Secția Civilă)
Matei Hubert
Student – Facultatea de Drept a Universității din București
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro