Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole CCR Construcții Drept civil Drept constituțional Opinii SELECTED

Punct de vedere față de neconstituționalitatea art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 astfel cum acesta a fost modificat prin Legea nr. 219 din 2020

22 martie 2021 | Bogdan ILIE
Bogdan Ilie

Bogdan Ilie

În ședința din 18.03.2021, Curtea Constituțională a României a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 în forma modificată a acestuia prin Legea nr. 219/2020, act normativ publicat M.O. al României nr. 1011 din 30.10.2020, soluția fiind luată cu unanimitate de voturi în sensul admiterii și declarării ca neconstituțional a textului de lege anterior menționat.

Din cuprinsul comunicatului de presă publicat pe site-ul C.C.R. reiese că textul de lege criticat reia solutia legislativă a cărei neconstituționalitate a fost anterior declarată prin Decizia nr. 725 din 07.10.2020 asupra obiecției de neconstituționalitate a Legii privind adoptarea O.U.G. nr. 72/2020 pentru suspendarea aplicării art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013 în forma adoptată prin Legea nr. 22/2020.

Ca și scurtă prezentare a modificărilor aduse art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013, survenite pe parcursul anului 2020, reamintim că în Monitorul Oficial nr. 221 din 18.03.2020 a fost publicată Legea nr. 22/2020 care stabilea următoarele: Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Națională și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.

La numai două luni de la publicarea Legii nr. 22/2020, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 72/2020 prin care a suspendat efectele Legii până la data de 01.03.2021, reactivând modul de evaluare al imobilelor conform reglementării anterioare.

Urmare a înregistrării la Parlament a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, Camera Senatului a adoptat proiectul de lege în sensul respingerii O.U.G. nr. 72/2020, însă Camera Deputatilor l-a aproba aducând o serie de modificări, astfel, pe perioada suspendării, evaluarea urma să se facă prin aplicarea grilei notariale valabile la momentul emiterii deciziei de către Comisia Națională în măsura în care despăgubirile se acordă titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, care nu au tranzacționat dreptul de proprietate după preluarea abuzivă de stat a imobilului.

Odată cu trimiterea spre promulgare a legii privind aprobarea O.U.G. nr. 72/2020 în forma adoptată de Parlament, Guvernul a formulat o sesizare de neconstituționalitate a acesteia, soluționată de Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 725 din 07.10.2020 publicată în M.O. nr. 959 din 19.10.2020, în sensul declarării ca neconstituțională a Legii în ansamblul sau, reținând în motivare necesitatea reluării procesului legislativ de la momentul înregistrării proiectului de lege, cu conținutul pe care acesta îl avea la momentul sesizării celor două camere.

Anterior pronunțării de către C.C.R. a Decizei nr. 725/07.10.2020, în data de 03.09.2020, domnul deputat Silviu Vexler înregistra la Parlament un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.165/2013, proiect ce viza aceleași aspecte legate de modalitatea de evaluare a imobilelor trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Acest proiect a fost aprobat atât de Camera Senatului, cât și de cea a Deputaților într-un timp record de numai o lună de zile, promulgat apoi de Președintele României prin decretul nr. 913 din 29.10.2020 și publicat în M.O. nr. 1011 din 30.10.2020 sub Legea nr. 219/2020.

Noul act normativ a adus o singură modificare modului de evaluare al imobilelor, față de reglementarea adoptată prin legea de aprobare a O.U.G. nr. 72/2020, în sensul că prevede o situație de excepție pentru dosarele în care măsurile compensatorii se acordă titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, care nu au tranzacționat dreptul de proprietate după preluarea abuzivă de stat a imobilului, în care evaluarea urmează să se facă prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Națională.

De la data intrării în vigoare și până la momentul soluției din 18.03.2021, pe rolul C.C.R. figurau înregistrate peste 100 de dosare constituite ca urmare a excepțiilor de neconstituționalitate ale Legii nr. 219/2020 invocate de instanțele de judecată din oficiu, de justițiabili în diversele cauze din care făceau parte, iar în ultima vreme, chiar de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Solutia pronunțată de C.C.R. va deveni general obligatorie dupa publicarea ei în M.O., iar dispozițiile Legii nr. 219/2020 declarate neconstituționale își vor înceta valabilitatea într-un termen de 45 de zile de la publicare, în măsura în care Parlamentul României nu va pune în acord prevederile neconstituționale cu cele ale Constituției.

Ca și concluzie, în măsura în care Parlamentul României nu va adopta un nou act normativ prin care să pună în acord prevederile neconstituționale cu cele ale Constituției, după împlinirea termenului de 45 de zile de la publicarea în M.O. a Deciziei pronunțate de C.C.R. în ședința din 18.03.2021, forma aplicabilă a art. 21 alin. (6) va fi cea adusă prin Legea nr. 22/2020, evaluarea imobilelor urmând să se facă prin aplicarea grilelor notariale valabile la data emiterii deciziei de compensare de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

Bogdan Ilie, Partener SCA Nicolescu Dumitrescu Ilie & Asociații

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership