Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

A fost promulgată Legea privind ratificarea Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) dintre Canada și UE. Care sunt efectele în România
25.11.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1123 din 23 noiembrie 2020, a fost publicat Decretul nr. 884/2020 privind promulgarea Legii nr. 259/2020 pentru ratificarea Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la 30 octombrie 2016.

Context
Acordurile de liber schimb încheiate de UE s-au dovedit a fi favorabile creșterii economice și creării de locuri de muncă în Europa. Un exemplu în acest sens este acordul comercial dintre UE și Coreea de Sud (de la intrarea sa în vigoare în anul 2011, exporturile UE către Coreea de Sud au crescut cu peste 55%, exporturile de anumite produse agricole au crescut cu 70%, vânzările de automobile din UE în Coreea de Sud s-au triplat, iar deficitul comercial s-a transformat în surplus).
În Europa, milioane de locuri de muncă depind de exporturi. CETA permite o aprofundare și mai mare a relațiilor dintre UE și Canada în sectorul economic și comercial.

Care vor fi efectele CETA?
1. Ca regulă generală, CETA oferă întreprinderilor din UE, indiferent de dimensiuni, noi oportunități de export către Canada. Totuşi, în special, Acordul conferă avantaje reale cu atât mai mult întreprinderilor de mici dimensiuni, deoarece, în prezent, acestea sunt cele care suportă în totalitate costurile birocratice pe care le implică exportul către Canada. Întreprinderile mici vor economisi timp și bani, de exemplu, prin evitarea duplicării cerințelor privind testarea produselor, a procedurilor vamale de lungă durată, precum și a taxelor juridice costisitoare.

2. CETA va crea noi oportunități pentru agricultorii și pentru producătorii de alimente europeni, protejând totodată sectoarele sensibile ale UE. Prin semnarea Acordului, UE a obţinut un acces îmbunătățit la piața canadiană pentru mai multe produse de export importante din Europa, printre care brânza, vinul și băuturile spirtoase, fructele și legumele și produsele prelucrate. De asemenea, 143 de „indicații geografice” din UE, mai precis produse alimentare și băuturi regionale de mare calitate, vor beneficia de protecție în Canada.

3. Consumatorii din UE au de câștigat, întrucât Acordul oferă posibilitatea de a alege dintr-o mai mare varietate de produse și servicii la standarde europene. CETA nu schimbă modul în care UE reglementează siguranța alimentară, nici în ceea ce privește produsele modificate genetic şi nici interdicția vizând carnea de vită tratată cu hormoni.

4. Acordul oferă o mai mare securitate juridică în domeniul economiei serviciilor, o mai mare mobilitate pentru angajații întreprinderilor și un cadru care să permită recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale. Spre exemplu, în sectorul serviciilor profesionale, Canada a eliminat o serie de limitări privind cetățenia și rezidența, astfel încât profesioniştii români vor putea profesa în Canada. Printre categoriile de profesionişti ce beneficiază de aceste prevederi se numără avocaţii, contabilii, arhitecţii şi inginerii. În ceea ce priveşte exportatorii de servicii, Acordul reglementează serviciile financiare, telecomunicațiile, serviciile poștale, precum și serviciile de curierat.

5. În ceea ce priveşte achiziţiile publice, întreprinderile din UE vor putea licita pentru licitații la toate cele trei niveluri ale achizițiilor publice: federal, provincial și municipal (provinciile și teritoriile au jurisdicție asupra bunurilor publice, cum ar fi asistența medicală, educația, bunăstarea şi transportul intraprovincial, iar municipalitățile gestionează transportul local, consiliile școlare, utilitățile publice etc.) În prezent, publicarea în timp util a tuturor licitațiilor publice ale guvernului federal din Canada se face aici, iar anunţurile privind achizițiile publice (administrații provinciale și teritoriale) se regăsesc pe propriile site-uri internet sau aici.

6. În domeniul investiţiilor, pragul pentru revizuirea achizițiilor de societăți canadiene în temeiul Legii privind investițiile în Canada este majorat la 1.5 miliarde CAD. Acest lucru este valabil pentru toți investitorii din UE, alții decât cei care sunt întreprinderi de stat. Mai multe informaţii privind investiţiile în Canada pot fi găsite aici.

:: Impactul CETA asupra României (limba engleză)
:: CETA în oraşul tău (limba engleză)
:: În cifre, schimburile comerciale dintre UE și Canada (limba engleză)

Secţiuni: Achiziții publice, Afaceri transfrontaliere, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Fuziuni și achiziții, Monitorul Oficial al României, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO