Alegeri Baroul București 2023: Georgeta Popescu își anunță candidatura pentru funcția de consilier
13 septembrie 2023 | JURIDICE.ro
Miercuri, 13 septembrie 2023, av. Georgeta Popescu și-a anunțat candidatura pentru Consiliul Baroului București:
Candidez! Pentru o avocatură în care Avocații să se simtă în siguranță!
Pentru cei ce nu mă cunosc, în toamna anului 2003 am promovat examenul de intrare în profesia de avocat care a devenit nu doar o profesie care să îmi asigure existența, ci o pasiune. Pentru că avocatura este nu doar o profesie, oarecare, îți pătrunde în suflet, te acaparează, te plasează în toate dimensiunile vieții și timpului, în cunoaștere și autocunoaștere, astfel încât, la final, dacă rămâi întreg, poți spune că ești un învingător și un răsfățat al sorții.
După aproximativ 20 de ani de activitate în profesia de avocat, implicarea de câțiva ani în politica profesională, prin participarea în mod activ la trei congrese ale U.N.B.R, consider că am dobândit competența, profesionalismul și determinarea necesare reprezentării avocaților, la nivel de conducere, Consiliul Baroului București sau Filiala București-Ilfov, Comisia de disciplină, astfel încât, deciziile care ne privesc și care ne pot afecta sau schimba imaginea profesională, situația financiară, să fie luate în interesul avocatului bucureștean.
Prioritatea trebuie să fie Avocatul!
De ce este esențială comunicarea și transparența activităților din Baroul București.
Consiliul Baroului București are nevoie de o schimbare în ceea ce privește abordarea transparenței și comunicării cu avocații. Oamenii au așteptări tot mai ridicate de la cei ce conduc profesia și își doresc rezolvări concrete pentru nevoile lor reale.
Pentru a asigura transparența activităților este nevoie de o serie de acțiuni prin care oamenii să înțeleagă exact deciziile decanului și Consiliului Baroului Bucureşti.
Relaţia dintre decan, consiliu și avocați poate stârni diverse controverse din partea ambelor părți. Lipsa transparentei rezultată din necomunicarea conținutului ședințelor este o parte dintre problemele care apar în relația dintre conducere și avocați.
Pentru a menține transparența activității ședințele pot fi transmise în mediul online sau cel puțin, înregistrate și ulterior, transmise pe site.
Pot fi transmise live ședințele importante sau publicate pe site minutele.
Se poate oferi avocaților posibilitatea de a solicita sau de a depune documente online, de pe orice dispozitiv. Mai mult, cu ajutorul unor aplicații, funcționarii baroului vor aloca mai puțin timp pentru gestionarea activităților zilnice, iar comunicarea dintre barou și avocați va fi una mult mai accesibilă.
Totodată, utilizarea rețelelor de socializare ca mijloc de comunicare cu avocații este o soluție care asigură transparență și informare într-un timp foarte scurt.
Recrutări transparente. Este important ca toate informațiile referitoare la anunțurile de angajare în aparatul administrativ al baroului să fie transparente. Acestea trebuie nu doar publicate pe website-ul baroului, pentru a se asigura că pot fi accesate de toate persoanele interesate dar și ulterior, afișată pe website lista cu toate rezultatele obținute.
Comunicarea în mediul online și utilizarea unor platforme speciale pentru gestionarea cu ușurință a documentelor depuse de avocați sunt aspecte esențiale pentru dezvoltarea unei relații transparente între barou și avocați.
Rolul consilierului baroului este unul dublu: pe de o parte, să se asigure că accesul oricărui avocat este permis, el trebuie să aibă posibilitatea să invite orice avocat interesat, pe de altă parte să încerce să dinamizeze participarea tuturor avocaților, pentru a se asigura că deciziile luate la nivel de barou sunt într-adevăr reprezentative și reflectă interesele lor.
Unul dintre mijloacele prin care un consilier poate asigura transparența activității sale este deschiderea ședințelor către toți avocații.
În fiecare săptămână, consilierul Baroului București trebuie să stabilească cel puțin două ore de audiență, avocații interesați având astfel posibilitatea să discute in mod direct cu unul dintre consilieri pentru soluționarea problemelor personale.
Anual, consilierul baroului trebuie să prezinte un Raport de activitate în care sa menționeze numărul ședințelor la care a participat, modalitatea în care a participat la dezbateri, poziția sa, natura votului exprimat, motivarea, propunerile sale și rezultatul acestora.
Am în vedere şi alte aspecte esenţiale:
1. Fiecare avocat are dreptul să cunoască pentru ce i se solicită bani (taxe şi cote) şi unde ”merg” dar şi ce primește în schimbul acestora. Motivarea explicită, argumentele pentru care se majorează cotele şi taxele.
2. Înghețarea cuantumului taxelor şi cotelor pe o perioadă previzibilă, 5 ani.
3. Majorările să nu mai opereze fară existenţa unui raport al unui expert, temeinic motivat.
4. Mandate limitate (maxim două mandate pentru orice demnitate, făra excepţie).
5. Incompatibilităţile (deţinerea unei demnități la nivel central – UNBR sau CAA, exclude deţinerea și a unei demnităţi la nivel de barou).
6. Eliminarea taxelor pentru documente eliberate avocaţilor.
7. Toate hotărârile care privesc interesul general al avocatului, de exemplu, digitalizarea, majorarea taxelor și cotelor, precum și acordarea mandatelor reprezentanţilor profesiei, la nivel local sau central, să fie luate de Adunarea Generală a Avocaţilor. Avocaţii fiecărui barou îşi cunosc colegii şi au dreptul să îşi aleagă reprezentanţii.
Prioritatea trebuie să fie Avocatul!
Cu respect,
Avocat Georgeta P. Popescu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro