« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Rolul Curții Constituționale
25.11.2020 | Adriana STOICESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adriana Stoicescu

Adriana Stoicescu

Prima Curte Constituțională, pe model european, datează din anul 1920 și a fost creată în Austria.
Așadar, nu am inventat noi roata.
Rolul Curții este să se asigure că legile adoptate sunt în acord cu Constituția.
Dacă vreți, atunci când se croiește o rochie, se are în vedere un tipar. Cineva trebuie să se asigure că materialul croit respectă tiparul. Cam acesta ar fi, în termeni profani, rolul Curții.

Curtea Constituțională este singura instituție care poate îndrepta e(o)rorile legislative, evitând, în acest mod, derapajele de la normele democratice.
Curtea Constituțională este singura instituție care vă și ne poate apăra de imbecilități legislative ce ne pot oricând întoarce în cea mai cruntă dictatură.
Curtea Europeană a Drepturilor omului răcnește, în toate limbile și pe toate tonalitățile, că o lege trebuie să fie simplă, clară, ușor de înțeles. Astfel spus destinatarul legii trebuie, atunci când citește o lege, să înțeleagă ce nu are voie să facă, fără să fie nevoit să apeleze la doctori în drept.

Cum arată legea mioritică?
Stufoasă, greu de citit, uneori imposibil de înțeles.
Articolul 24 spune ceva, articolul 53 nuanțează, articolul 96 te aruncă în ceață, iar la articolul 120 ești fericit că, totuși, nu ți-ai luat permisul de port-armă, căci simți că îți pierzi uzul rațiunii.
Legea mioritică, în vigoare când ai scris minuta joi era, de fapt, abrogată de miercuri noapte, dar nu ai aflat, pentru că nu a avut timp să se publice în monitor.
Legea mioritică în vigoare dimineața suferă mici modificări până la prânz.
Legea mioritică așteaptă ani de zile normele metodologice care, uneori, apar. Iar atunci când apar contrazic legea.
Nici nu poate fi altfel. Avem zootehniști care fac legile contabilității, informaticieni care dispun în sănătate și am avut oieri care ne-au făcut cadou procedura penală.

Se consideră că ficatul este cea mai complexă uzină a organismului, având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale.
Nu există o mașină care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere.
Cam așa este și Curtea Constituțională pentru organismul numit democrație.

De aceea, când veți mai auzi dudui botoxate, încruntate, preocupate peste măsură de binele țărișoarei, cu un aer intelectual conferit de ochelarii de firmă, când le veți auzi, așadar, cerând desființarea curții, să zâmbiți malițios, știind că fără ficat nu putem trăi.
Dar, văzându-le și, mai ales, auzindu-le, vom fi cu toții de acord că, uneori, în ciuda evidențelor și așteptărilor, o ființă poate supraviețui, miraculos, fără creier.

Judecător Adriana Stoicescu
Președinte Tribunalul Timiș

 
Secţiuni: CCR, Content, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD