
A apărut numărul 3/2020 al Revistei Române de Drept al Afacerilor. Este un număr tematic, un „dosar” cuprinzând răspunsurile a 50 de profesioniști de top din domeniul dreptului la întrebarea „Cum scrieți?”.
Invitații sunt teoreticeni și practicieni ai dreptului, profesori universitari, judecători, arbitri, avocați (consultanți și pledanți), notari publici, executori judecătorești, procurori, funcționari internaționali sau judecători la instanțe intenaționale. Intervențiile lor acoperă atât scrisul în doctrină, cât și scrisul în practica juridică. Textele vor fi în curând disponibile pe platforma Sintact.ro.
„Aperitivul” de astăzi include câteva extrase din textele revistei, privind avocatura de consultanță:
Cui i se adresează ceea ce scriu, ce informații am despre destinatar, despre așteptările sale sunt definitorii. Limbajul, tonul, modalitatea de expunere a informației depind de destinatar, sau, mai precis, de ceea ce știu sau cred că știu despre destinatar (Eva Forika, NNDKP)
Cred că un text ‘se ține’ doar dacă are structură, coloană vertebrală, o arhitectură coerentă. Așa fiind, lucrez structura în prima fază, integral, de regulă „dintr-o rasuflare”. Îmi spun mereu, dacă nu-ți iese arhitectura completă a textului la prima încercare, cel mai probabil ideile centrale nu ți s-au cristalizat sau analiza factuală nu este distilată suficient, nu știi inca ce sa faci cu faptele… (Florian Nițu, Popovici Nițu Stoica & Asociații)
Se spune că o problemă bine formulată este deja pe jumătate rezolvată. Pe măsură ce mi s-a acumulat timpul în avocatură, am constatat că lucrul cel mai dificil nu este de a da răspunsuri (acesta este un lucru pe care foarte mulți profesioniști îl pot face la cote înalte), ci de a formula întrebările potrivite, cu alte cuvinte de a identifica în mod precis problemele care trebuie lămurite. În raporturile cu clientul, varianta cea mai nimerită ca punct de plecare este de a urma întocmai obiectivele stabilite de acesta. Se poate întâmpla însă ca întrebarea să fie formulată greșit, caz în care avocatul cu experiență, care își cunoaște clientul și domeniul de afaceri al acestuia va putea canaliza discuția în direcția bună. (Cornel Popa, Țuca Zbârcea & Asociații)
De multe ori destinatarii sunt persoane din mediul de afaceri care nu au pregatire juridică și nici un interes deosebit pentru analiza juridică, ci mai ales pentru concluzii și recomandări. În acest caz, de cele mai multe ori, analiza noastră este dramatic scurtată, cel mai adesea înjumătățindu-se sau transformându-se într-un e-mail. Dacă prin natura problemei juridice analizate documentul juridic nu poate fi redus la dimensiunea care sa fie suficient de succintă pentru a putea fi ușor parcursă, atunci, în mod obligatoriu, documentul va cuprinde un sumar la începutul său care va trebui să surprindă în stil concis esența întregii analize. Acesta nu trebuie să depășească niciodată o pagină, maxim două. (Horea Popescu, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP)
Conf. av. dr. Lucian Bojin
VALENTIN & ASOCIAȚII
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.