TOP LEGAL
CorporatePlatinum members
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Comunicare profesională Insolvență SELECTED Top Legal

CITR: Pandemia a creat contextul favorabil pentru încurajarea restructurării companiilor de stat, care au acumulat pierderi semnificative în ultimii ani

15 martie 2021 | JURIDICE.ro

Florin Cîțu: „Există în prezent aproximativ 750 de companii de stat în diferite stadii ale insolvenței, cu arierate care trenează

Pandemia a creat cadrul și a generat o oportunitate reală de restructurare pentru companiile de stat care au acumulat pierderi semnificative în ultimii ani, conform CITR, liderul pieței de restructurare și insolvență din România. Premierul Florin Cîțu a atras joi atenția, în cazul dezbaterii CONFIDEX, organizată de Impetum Group, că există în prezent aproximativ 750 de companii de stat în diferite stadii ale insolvenței, cu arierate care trenează, acestea reprezentând resurse blocate ale economiei românești.

În timp ce datele CONFIDEX Q4 arată că managerii din mediul privat au operat măsuri de restructurare financiară și operațională ca răspuns la efectele crizei, în ceea ce privește măsurile adoptate de către managerii de la stat nu există date. Conform studiului realizat de Impetum Group, 20% dintre managerii din mediul privat au trimis oamenii în șomaj tehnic, 17% dintre aceștia au operat concedieri, 14% au redus salarii, iar 55% dintre companii s-au digitalizat.

Pe de altă parte, există mari companii de stat care se află în dificultate și care dețin în proprietate active non-core business pe care nu le folosesc și care nu produc beneficii în economie. Într-o analiză realizată de CITR în contextul dezbaterii CONFIDEX, la care a participat și Prim-ministrul României, Florin Cîțu, au fost alese 31 de companii de stat aflate în dificultate (n.r. rezultat operațional negativ în ultimii 3 ani sau supraîndatorate). Analiza arată că acestea înregistrează pierderi totale de 2 mld. de lei anual, datorii totale de 11 mld. de lei, o cifră de afaceri de 9 mld. de lei și susțin 65.000 de locuri de muncă.

În ultimul an doar 5 companii de stat au aplicat pentru măsuri de restructurare financiară disponibile în legislația românească: 2 au apelat la dispozițiile OG6 privind restructurarea datoriilor la bugetul de stat, o companie a intrat în concordat preventiv, iar 2 au obținut ajutor de stat de salvare sau restructurare.

Aurel Podariu, Senior Partner CITR și Business Development Manager Impetum Group: „E timpul să acționăm rapid și să vedem cum putem transforma dificultățile acestor companii în noi șanse pentru mediul de afaceri. Avem cadrul necesar în care să salvăm valoarea și locurile de muncă din companiile de stat și să transformăm aceste companii într-unele competitive și profitabile, iar un exemplu relevant în acest sens este ROMAERO, prin care statul român a recuperat deja 50 mil. de lei, cea mai mare sumă recuperată ca urmare a aplicării Ordonanței Guvernului 6/2019 (OG6). În plus, ANAF urmează să mai încaseze și alte 77 mil. lei pe parcursul implementării planului de restructurare, iar după doi ani, ca urmare a implementării măsurilor din plan, datoriile ROMAERO vor scădea cu 384 mil. lei, reprezentând 72% din totalul acestora. Totodată, ROMAERO devine astfel o companie bancabilă.”

Detalii aici.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, în cadrul dezbaterii CONFIDEX, organizată de Impetum Group, despre restructurarea companiilor: „Trebuie să schimbăm cultura și felul în care ne raportăm la faliment în România. Falimentul, de foarte multe ori, este o curățare a sistemului. Este vorba despre resurse care sunt blocate de ani de zile în companii. Sunt aproximativ 750 de companii de stat în diferite stadii ale insolvenței, cu arierate care trenează. Acestea sunt resurse blocate în economie, de care nu ne putem folosi eficient. Trebuie să avem curajul să le scoatem la suprafață și să vedem care merg mai departe și care nu. Pentru că altfel, peste câțiva ani ne vom trezi că ele stagnează și plătim de la buget acea subvenție.” (urmăriți fragmentul aici).

Din mediul privat, un exemplu relevant este insolvența RAFO, cândva una dintre cele mai mari rafinării din România, al cărei activ a fost reconvertit și a devenit parte din unul dintre cele mai mari depozite logistice din țară, calea ferată aferentă activului a redevenit funcțională, și în mai puțin de un an au fost create 200 de locuri de muncă. Iar obiectivul este ca acolo să fie create 600 de locuri de muncă în următorii ani.

În plus, premierul a adăugat referitor la cultura antreprenorială că: „Trebuie să schimbăm încă un lucru în România: antreprenorul este văzut de foarte multe ori ca o persoană negativă. Mai mult, dacă un antreprenor a avut neșansa să investească propriii bani și să îi piardă, i se pune o stigmă. Nu merge așa. O economie de piață are nevoie de această efervescență. De antreprenori care își riscă propriii bani, pierd, și apoi au curajul să o ia de la capăt. Aceștia sunt oamenii care ne ajută să mergem mai departe, care creează această dinamică în economie și pe care îi susținem. Vrem să primească încurajare să se dezvolte. Aceasta este cultura către care vreau să mergem. Referitor la pașii următori, prim-ministrul Cîţu a mai spus că reforma în sistemul de stat trebuie să înceapă cu trei măsuri mari: restructurarea companiilor cu pierderi, restructurarea salarizării şi digitalizarea.

Conform datelor UE, 600 de firme europene intră în faliment în fiecare zi, iar 43% dintre europeni nu ar deschide o afacere de teama eșecului.

Potențialele soluții la care pot apela companiile în zona de restructurare sunt OG6 pentru reorganizarea datoriilor bugetare, procedura de eșalonare simplificată, concordatul preventiv și chiar insolvența. În plus, anul acesta cadrul legislativ va fi completat de transpunerea în legislația națională a Directivei Europene 2019/1023 în domeniul insolvenței și restructurării preventive, care își propune să prevină ieșirea din economie a companiilor viabile și să creeze o cultură a prevenției în business.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice